Arijan Ademi/Privatna arhiva
Arijan Ademi/Privatna arhiva

Ademi EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Dinamo me oduševio, a Peking je čudo od grada"

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 18.04.23. | 13:52

Donedavni kapetan Dinama dao je svoj prvi intervju nakon odlaska u Kinu gdje je minulog vikenda debitirao za Beijing Guoan

Arijan Ademi u subotu je upisao svoje prve minute u kineskoj avanture. Njegov Beijing Guoan odigrao je 1:1 s Meizhou Hakka (1:1). Donedavni kapetan Dinama igrao je svih 90 minuta te je izborio kazneni udarac koji je suigrač realizirao za prvi bod…

Dva dana je sumirao dojmove pa se javio iz dalekog Pekinga. Naravno, krenulo je s Dinamom. Može Ademi iz Maksimira, ali ne može Maksimir iz njega. Uostalom, čini nam se kako je još uvijek pod dojmom svog oproštaja od "modrih" tijekom kojeg su ga preplavile emocije. Moramo istaknuti kako je cijeli taj oproštaj osmislio i realizirao Marko Bošnir, novi glasnogovornik kluba iz Maksimira. I koji je sjajno odradio svoj posao.

“Nažalost, nisam uspio gledati utakmicu protiv Slaven Belupa već samo kasnije pogledao sažetak. Oduševio sam se kako su izgledali. Stvarno su bili dobri, neka tako i nastave”.

O smjeni Čačića i inauguraciji Bišćana nismo trošili previše riječi. Tko god poznaje Ademija, zna da je imun na takve priče a s dovoljno iskustva da bude svjestan kako svaka njegova riječ u kontekstu Dinama ima posebnu težinu. No, htio je istaknuti jednu osobu…

“Vlatka Peras. Imala je puno razumjevanja za moju situaciju. I ovim putem joj se od srca zahvaljujem na svemu što je učinila”, istaknuo je Ademi prije nego smo okrenuli smo priču na Kinu

“Moram ti priznati, malo sam se iznenadio. Dosta su moćni, trkački idu jako dobro i to je recimo nešto što me iznenadilo. Nisam očekivao takav tempo”, priznaje Ademi koji je malo razočaran subotnjim remijem.

“Očekivali smo tri boda na početku prvenstva. Svi smo bili uvjereni u dobar početak, ali nema veze. Ovo je samo dokaz više tezi da je riječ o ozbiljnoj ligi u kojoj je svako opuštanje zabranjeno”.

Sljedeće kolo Ademi i društvo putuju na noge lanjskom prvaku i osvajaču Superkupa.

“A idemo s pozitivnim osjećajem. Moraš biti takav jer se pobjednički mentalitet mora graditi od prve minute. Vjerujem u momčad, suigrača i sebe. Još kada se malo uhodamo, bit će to dobra priča. Siguran sam u to”.

Arijan Ademi još uvijek je stanovnik hotela. Trenutno je u potrazi za smještajem. Obitelj je ostala u Zagrebu ali društvo mu čini Ivan Zeba, fizioterapeut s kojim je radio u Dinamu i koji je na Akijev poziv otišao s njim u Kinu.

“Lakše je kada imaš nekog svog”, tumači Ademi koji ne skriva oduševljenje novom kulturom, posebice megapolisom poput Pekinga.


“Imao sam sliku o gradu prije nego sam sletio, ali tek kada dođeš ovdje shvatiš koliko je to moćno. Visoke zgrade, gomila ljudi, promet koji je sušta suprotnost onome u Zagrebu. Kada sam došao u Kinu, sjeli smo u auto i išli na liječnički pregled. Dakle, do klinike nam je trebalo dva i pol sata, povratak je bio nešto brži, malo manje od dva sata. Nisam mogao vjerovati”, smije se Ademi kojem je najteže palo privikavanje na hranu. Međutim, brzo je našao restoran s europskom hranom i tu ga se često može vidjeti. A vidio se i s novim kapetanom Cangzhoua. Naime, Mile Škorić sletio je u Peking pa su dva bivša kapetana Dinama i Osijeka otišli na večeru.

“To je bilo prije nego se pridružio svojoj momčadi pa ne znam kakvi su mu dojmovi, ali vidio sam da je bio kapetan u svom debiju pa vjerujem da se Mile snašao”.

Što se njegova kluba tiče, Ademi ne skriva oduševljenje infrastrukturom koju je zatekao.

“Novi stadion, nema što nema. Bilo je puno navijača na utakmici što ne čudi jer tri godine nisu mogli na stadion. Rekli su mi da se 68 tisuća ulaznica prodalo za par minuta”, otkriva Ademi i zaključuje:

“Vidi se da ljudi vole nogomet. Puno ulažu i približavaju se europskim standardima. Drago mi je što sam dio ove priče za koju sam siguran da će završiti onako kako svi očekujemo”.



Tagovi

Arijan AdemiKineska nogometna ligaGNK Dinamo

Ostale Vijesti