Michele Nucci / ipa-agency.net/IPA/Josip Regovic/PIXSELL
Michele Nucci / ipa-agency.net/IPA/Josip Regovic/PIXSELL

Tko će biti novi izbornik? Aco ima svoja dva imena, sada je na potezu HKS

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 14.03.23. | 12:36

Jurica Golemac i Josip Sesar figuriraju kao glavni kandidati za preuzimanje klupe hrvatske reprezentacije

Kada se na onom nesretnom rujanskom Eurobasketu, nakon poraza od Finske u Berlinu u osmini finala, odvrtio tko zna koji po redu apokaliptični scenarij hrvatske košarke, kada je izbornik Damir Mulaomerović podnio ostavku, a ubrzo za njim otišao i Stojko Vranković s mjesta predsjednika HKS-a, bilo je jasno da je domaćoj košarci potrebna nova energija.

Hrvatska košarka tražila je nekog tko će pokušati okrenuti stvari na bolje, tko će posložiti sustav o kojemu se trubi svo ovo vrijeme i tko će zasukati rukave, 'uprljati' se do lakta i prihvatiti se poprilično nezahvalnog posla. Taj čovjek zove se Aco Petrović.

Acina energija je nenadmašna, pitajte samo bilo kojeg igrača koji je u studenom i veljači bio u reprezentaciji i reći će vam isto. „Njegova energija je zarazna“, uglavnom je sukus mišljenja reprezentativaca. Aco razumije kako stvari funkcioniraju, pa u košarci je praktički cijeli svoj život, stoga je i ovim igračima koje je pozivao na reprezentativne akcije utuvio u glavu da su najbolji na svijetu. I na temelju toga i sjajne atmosfere Hrvatska je pobjeđivala sve osim odličnih Poljaka koje s klupe vodi Igor Miličić.

A baš je Miličić, uz Darija Gjergju, bio jedan od kandidata za preuzimanje klupe hrvatske reprezentacije. Jer, nakon što je Aco na sebe preuzeo ulogu sportskog direktora Saveza, valjalo je pronaći i trenersko ime koje će se prihvatiti vođenje selekcije.

Miličić je dugoročno vezan za Poljake, slično kao i Gjergja u Belgiji, a niti Neven Spahija nije bio realna opcija. Kao niti Jasmin Repeša i Velimir Perasović. Tako se uglavnom razmišljalo u rujnu i ubrzo su se iskristalizirala dva imena: Josip Sesar i Jurica Golemac.

Pet mjeseci kasnije, situacija se nije bitnije promijenila.

Doduše, otkaz Jurici Golemcu u Cedeviti Olimpiji je olakšao ili, možda, otežao odluku vrhuške HKS-a. Jer, kako je to nekliko puta ponovio Aco – on samo predlaže imena, a Upravni odbor HKS-a ih imenuje na tu poziciju. Ali sasvim je jasno da će se i Acino mišljenje itekako uvažiti u ovoj priči…

Nel Pavletic/PIXSELL Nel Pavletic/PIXSELL

Jurica Golemac je proživio pravi rollercoaster ove sezone na klupi ljubljanskog kluba. Istini za volju, imao je jako puno problema s ozljedama svojih igrača na startu sezone i nije imao na raspolaganju puni sastav, zbog čega je vrlo vjerojatno i zadržan na klupi sve do sada. No, nakon teškog poraza u Zadru, Uprava kluba mu je pokazala put prema izlaznim vratima.

Golemcu, međutim, nije presudio samo poraz u dvorani Krešimira Ćosića – ostao je bez doigravanja u Eurokupu, dok u ABA ligi teško može do trofeja, a i finale iz ove perspektive djeluje kao nemoguća misija.

Već se ranije pisalo o njegovom mogućem otkazu, spominjao se tada i dolazak Spahije koji je, do preuzimanja Venezije, živio na ljubljanskoj adresi, no Golemcu je ipak dano povjerenje da odradi ugovor do kraja, odnosno do konca tekuće sezone.

No, uvjerljiv poraz u Zadru je ipak izbacio Golemca iz sedla.

„Loše igre i rezultati u posljednjem razdoblju ukazuju na to da stvari unutar momčadi ne djeluju kako bi trebale“, kazao je direktor kluba Davor Užbinec.

Goran Stanzl/PIXSELLGoran Stanzl/PIXSELL

Josip Sesar je, pak, nakon dugogodišnjeg vođenja Gorice, ovog ljeta, u valjda nikad neizvjesnijoj situaciji odlučio preuzeti Cibonu. Nekoliko puta ranije je bio blizu, ali nikada do ovog ljeta, točnije rujna, nije došlo do dogovora. Doveo je igrače kojima vjeruje i koji vjeruju njemu – Borna Kapusta, Lovro Mazalin, Marko Baković, Krešimir Ljubičić, odlučili su doći za svojim trenerom. Stigli su Sven Smajlagić, Aleksandar Aranitović, Filip Bundović i Ivan Perasović, a otprije su tu bili Krešimir Radovčić i Ivan Majcunić.

I taj - cjenovno jeftini - roster igra sjajno: osvojen je Kup, ostanak u ABA ligi je osiguran, a Cibona ima realne šanse obraniti i naslov prvaka Hrvatske.

Velike zasluge za to idu Sesaru. Pa i sam Petrović je na poluvremenu utakmice protiv Budućnosti tvitnuo:

„Ova Cibona je prepuna sitnih taktičkih minijatura koje su im u prvom poluvremenu protiv Budućnosti donijele 10 laganih poena“.

U nekoliko navrata je Aco hvalio Sesara, način na koji mu igra momčad, njegove specijale, pa ga je i pozvao u reprezentaciju dok je obavljao dužnost v.d.-a izbornika. Kao da je polagano uhodavao Sesara u to da će mu uskoro predati palicu u ruke.

I da se ovaj otkaz Golemcu nije dogodio, Sesar bi vrlo vjerojatno u narednim danima dobio povjerenje Ace i HKS-a.

Sada se ipak stvari malo mijenjaju. Jer, Golemac je kvalitetan trener, mlad, energičan, baš ono što je doktor preporučio. Iako je ranije već poslao odbijenicu za tu poziciju, pojasnivši kako „još nije dovoljno iskusan da bi radio dva posla odjednom“, teško da mu je to itko zamjerio.

Doduše, dodao je i da mu „godi interes i da mu je san jednog dana biti izbornik“, pa sada preostaje za vidjeti što će na to reći Aco i HKS.

Sesar je do danas bio očiti frontrunner za izborničku poziciju – osim što je već bio u krugu reprezentacije u dva natjecateljska ciklusa, jako dobro poznaje domaću ligu i igrače, a to je uglavnom bazen iz kojeg će se grabiti u pretkvalifikacijama i kvalifikacijama.

 „Mislim da je za mene bilo dosta trenerskog posla. Sada se treba okrenuti najvažnijem, a to je predložiti dva trenerska imena Upravnom odboru pa da dobijemo nešto stabilno za narednih četiri do šest godina. U trećem mjesecu ću obaviti sve razgovore i nakon toga predložiti izbornika“, rekao je Petrović nakon pobjede nad Austrijancima na Gripama.

Očito kako je svoja dva imena pronašao, a sada je na potezu HKS. U prvom redu tu je mišljenje predsjednika Nikole Rukavine i Upravnog odbora – Sesar ili Golemac su, dosta vjerojatno, najsigurniji pickovi za izbornika. I jedan i drugi će dobiti povjerenje na duži period, pa sada samo preostaje za vidjeti za čije ime će se čelni ljudi HKS-a odlučiti.


Tagovi

Aco PetrovićHrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarJurica Golemac

Ostale Vijesti