Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Petrović: "Četvorica kandidata za izbornika su me odbila, a jednog trenera ne želim brzo spržiti"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.09.22. | 12:57

Energično izlaganje novog sportskog direktora HKS-a, a nakon kojeg smo saznali da i dalje nemamo izbornika

Nitko nije ni sumnjao da će izlaganje novog sportskog direktora HKS-a biti nezanimljivo ili skromno sadržajem. Aco Petrović je, naime, održao zanimljivu press konferenciju na kojoj je u podužem izlaganju pojasnio koja će to biti njegov uloga u Savezu, što će sve raditi, pojasnio obujam svog posla, ali i dodao kako još nije odredio novog izbornika.

Petrović se na startu osvrnuo na hrvatsku reprezentaciju koja je na Eurobasketu ispala od Finske i za koju smatra kako je igrala zastarjelu košarku.

„Prošlo je vrijeme igranja jedan na pet poput dinosaura. Sve reprezentacije igraju s dvojicom, trojicom, prebacuju loptu. Sve reprezentacije koje su imale megazvijezde NBA-a zbog taktičkih postavki udarile su u zid”, istaknuo je sportski direktor HKS-a, pa dodao i kako želi uspostaviti jasan sustav rada.

„Ovaj period će trajati pet, šest godina, bez euforije i depresije. Nakon osam, devet mjeseci želim odabrati hrvatske trenere koji će biti u fokusu u budućnosti. Dozvolit ću si da budem s tim trenerima na treningu, da razgovaram s njima, da im osiguram ljetne lige kao nagradu za kvalitetan rad i mogućnost napretka”.

Petrović želi i da treneri imaju priručnik po kojemu bi radili, a oko kojeg će mu pomoći Neven Spahija i Ivan Rudež.

„Mi trebamo učiti od boljih. Do kraja 2023. godine želim imati knjigu o hrvatskoj školi košarke gdje bismo pomogli trenerima što trebaju raditi s klincima do 12, do 14 godina i postavili vertikalu. To se vidi po Španjolskoj, svi igraju isto po izborniku i struci. Tu bi bile i vježbe, treninzi i koji segmenti u kojoj kategoriji. Ne možemo 14-godišnjake opteretiti pick igrom, važno je raditi na tehnici, a dodatno će dobivati u sljedećem uzrastu”.

Nakon što je ispričao o planovima za budućnost, Aco je pojasnio kako je poslao četiri poziva za izborničko mjesto, ali je na svakoj adresi dobio odbijenicu.

„U razgovoru s Igorom Miličićem koji je vruća roba, ali ima ugovor s Poljskom do kraja 2023. godine, a Poljaci imaju ogromnu želju da ga produže. Dario Gjergja je s Belgijom odradio sjajan posao kako klupski tako i reprezentativno i u sjajnoj je poziciji da izbori SP s Belgijom. Mi nismo u situaciji da ćemo razbiti njihove ugovore za pola milijuna eura, to nije realno. Dakle, da ne bi bilo šumova u komunikaciji, njih dvojica su pod ugovorima i ne može se na njih računati”, otkrio je Petrović pa dodao i da je zvao još dvojicu kandidata.

„Nazvao sam i dragog prijatelja Nevena Spahiju i njemu sam ponudio da bira i kratkoročnu i dugoročnu opciju. Nažalost on ima druge planove i oni će se realizirati kroz određeno vrijeme. Ostao je i Jurica Golemac, vidio sam interes kod njega, ali je konačni odgovor bio da je on trener koji skuplja iskustvo i da u ovom trenutku ne može raditi dva projekta i tu je bilo nemoguće pronaći rješenje u ovom trenutku”.

Spomenuo je novi sportski direktor Saveza i još jedno ime, ono Ivana Rudeža.

„Pitao sam ga je li zainteresiran za suradnju, ali on gleda dugoročno i on mi kaže da bi nakon toga mogao nestati s košarkaške mape”.

Zbog svega toga, Petrović je odlučio uzeti time-out. Javnosti je obznanio svoj itinerer, sada planira posjetiti naše igrače u inozemstvu, pa će onda 10. listopada iznijeti svoje mišljenje oko novog izbornika. Sigurno da je zbog ovoga realna opcija da se Aco prihvati izborničkog posla za naredne dvije utakmice, protiv Austrije i Poljske u studenom, ali kako sam kaže, o tome nije razmišljao.

„Apsolutno sam za to da se pronađe rješenje za duži niz godina, u proteklih 5,6 godina smo previše naših trenera spržili i sada kada imamo vremena moramo postaviti stvari na pravi način”, dodao je Aco.

Hrvatska, dakle, i dalje nema izbornika, a još ćemo dva tjedna pričekati na rasplet situacije. S obzirom na veliki broj odbijenica, vrlo je izgledno da Petrović zasjedne na klupu, unatoč svojim riječima da o tome ne razmišlja. Kada se to odradi, onda će se krenuti u dugoročno rješavanje tog pitanja. A u međuvremenu bi se trebao izabrati i novi predsjednik HKS-a. U svakom slučaju, ovih dana nije dosadno u hrvatskoj košarci...


Tagovi

Aco PetrovićHKSHrvatski košarkaški savez

Ostale Vijesti