Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

Aco Petrović u misiji spašavanja hrvatske košarke

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 09:52

Sportski direktor HKS-a će morati pronaći boljeg trenera nego što je to on sam. S obzirom na njegov temperament i karakter, novi izbornik će morati odudarati znanjem i gardom, inače se niti on neće dugo zadržati na toj funkciji. I to će, za početak, biti Acin najvažniji zadatak.

Oni koji su pratili, a njih je sve manje - dokaz tome su bile i slabo popunjene tribine milanskog Mediolanum Foruma i berlinske Mercedes-Benz Arene u kojima je Hrvatska igrala na Eurobasketu - popili su još jednu gorku pilulu. Finci su naglo ugasili ambicije domaće košarkaške reprezentacije o velikom rezultatu i zapravo nam učinili uslugu.

Da smo kojim slučajem prošli Laurija Markkanena i društvo i dovukli se do četvrtfinala Europskog prvenstva, to bi već bio uspjeh, ali uz koju cijenu?

Možemo sada gatati kako bi to izgledalo u četvrtzavršnici, pa čak i zaći u sferu znanstvene fantastike i nabaciti ideju o prolasku u polufinale, ali s tim na kraju hrvatska košarka ne bi dobila puno toga. Rezultatski bi to bio nevjerojatan doseg, onaj o kojemu ljubitelji (čitaj mazohisti) hrvatske košarke maštaju već dugi niz godina, no problemi bi ostali, a cijela situacija bi se samo dodatno zamaskirala.

Ovako smo stigli do prekretnice, Damir Mulaomerović je odstupio s izborničke pozicije, a za njim je s mjesta predsjednika otišao i Stojko Vranković. Prije toga je i Dino Rađa otišao (ili je maknut) s mjesta predsjednika Stručnog savjeta HKS-a.

Oni, dakle, nisu uspjeli u revitalizaciji košarke, pa se sada traži nova, spasonosna garnitura.

Potraga nije dugo trajala, a i moment je nalagao žurno rješavanje. Upravni odbor, na čijem je čelu Nikola Rukavina, smislio je novu funkciju, onu sportskog direktora i na nju imenovao Acu Petrovića. Što u praksi treba značiti kako će Petrović formirati i biti odgovoran za sportsku politiku HKS-a, trebat će i predložiti Upravnom odboru novog izbornika, a sve to bi se moglo svesti pod egidu spašavanja hrvatske košarke.

Koga će to onda Aco predložiti za izbornika? Pošto je odlučio da će na sva pitanja odgovarati na press konferenciji u utorak, za sada se ne može doznati tko su frontrunneri za tu poziciju. A vremena, treba podsjetiti, nema napretek. Hrvatska igra pretkvalifikacije za EP 2025. protiv Austrije 10. studenoga, a već tri dana kasnije na domaćem terenu protiv Poljaka.

Jurica Golemac bio je otpočetka prvi favorit za tu poziciju. Trener Cedevite Olimpije je jedan od najperspektivnijih hrvatskih trenera i sigurno da bi ga mnogi voljeli vidjeti u toj ulozi, no on je već poslao odbijenicu. Hoće li se tu nešto u međuvremenu promijeniti, preostaje za vidjeti.

Jedno od imena koje bi moglo biti zanimljivo je i Josip Sesar, novi trener Cibone bi bio tu, blizu, dobro je upoznat sa stanjem u domaćoj ligi, ali i kod njega bi prepreka mogla biti sjedenje na dvije stolice.

Predvodnici te mlađe garde su Igor Miličić i Dario Gjergja, ali izbornici Poljske, odnosno Belgije, odrađuju jako dobar posao u svojim reprezentacijama, tamo ih se izuzetno cijeni i njihov dolazak na klupu hrvatske reprezentacije nije pretjerano izgledan.

Kada se otvori izborničko mjesto, uvijek se pogleda i prema onima s već debelim trenerskim CV-om, a u ovom času su slobodni i Jasmin Repeša i Neven Spahija. Samo, pitanje je imaju li oni motiva prihvatiti se ponovno tog posla.

Pa, na koncu, možda Petrović uspije na to nagovoriti i neko strano ime. Jasno, kvalitetnog stranog trenera će trebati i platiti, pa će tu biti potrebne Acine pregovaračke sposobnosti.

Kada se sve uzme u obzir, dosta je realno da se Aco prihvati izborničkog posla u naredne dvije utakmice pa da nakon toga krene u potragu za novim izbornikom.

Jer, Aco će morati pronaći boljeg trenera nego što je to on sam. S obzirom na njegov temperament i karakter, novi izbornik će morati odudarati znanjem i gardom, inače se niti on neće dugo zadržati na toj funkciji. I to će, za početak, biti Acin najvažniji zadatak.

Kada mu već nije uspjela akcija za spas Cibone, Petrović se sada uhvatio još težeg i nezavidnijeg zadatka. Jer, problemi hrvatske košarke su duboki, a vrijeme nezaustavljivo curi. Ako netko, međutim, ima potrebnu energiju za tako nešto, onda je to definitivno Petrović.


Tagovi

Aco PetrovićHKS

Ostale Vijesti