USA Team Handball
USA Team Handball

Vatreno krštenje u našoj skupini: Maroko i SAD priuštili pravu dramu, Amerikanci upisali povijesnu pobjedu

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 13.01.23. | 19:39

Kakvo otvaranje u našoj skupini!

Maroko i SAD priuštili su pravu derbi utakmicu na svom početku Svjetskog prvenstva. Ne kažemo da je bila najzanimljivija, al je bila gusta. Nakon egala 12:12 na poluvremenu, slavila je američka reprezentacija u potpunoj drami gol za gol u finišu s 28:27. Najbolji strijelac američke reprezentacije bio je Aboubakar Fofana sa šest pogodaka, a postigao je i pobjednički, 43 sekunde prije kraja. Alexandre Chan Blanco je postigao pet golova, a po četiri puta su mrežu zatresli Ian Hueter, Andrew Donlin i Samuel Hoddersen. Domagoj Sršen, 32-godišnji Hrvat u američkim redovima, postigao je dva gola.

Igračem utakmice proglašen je američki vratar Pal Merkovszky koji je imao 11 obrana. Najbolji strijelac Maroka bio je Amine Harchaoui sa pet pogodaka, dok je vratar Jamal Ouaali zaustavio 10 udaraca.

Očekivali su Marokanci da je ovo ulaznica za drugi krug, ako tobiju SAD riješili su svoje tegobe i treće mjesto im ne gine, ali su Amerikanci za ozbiljno odlučili - rukomet je njihov novi sport. Bacili su se u taj projekt baš kao što su se bacali na lopte protiv Marokanaca.

Zanimljivo, odmah na početku ovaj je susret bio nešto drugačiji. Čekali smo više od tri minute da vidimo prvi gol, Heuter je zabio za vodstvo SAD-a, a potom i držao Amerikance na lijepoj udaljenosti od Maroka neko vrijeme u prvom dijelu s tri gola. Na predah se otišlo s egalom 12:12 unatoč seriji Amerikanaca od 3:0 Fofane, Hoddersena i Sršena.

U nastavku je Maroko povremeno dolazio u prednost, ali je na veće razmake odlazila američka reprezentacija i sve više grizla te na kraju i bježala čak na tri razlike 10-ak minuta prije kraja nošena Chan Blancom, Fofanom, Heuterom i drugim raspoloženim američkim šuterima. Upravo je taj trojac otplesao i posljednje korake do povijesne pobjede. Nakon izjednačenja 25:25 pet minuta do kraja, Heuter je vratio vodstvo svojoj momčadi, a potom su Chan Blanco i Fofana odradili svoje da na tome i ostane za završnih 28:27.

Amerikanci su kroz povijest natjecanja zaredali četiri puta 16. mjesto, a jednom su bili 21. i posljednji put kada su nastupali prije 12 godina završili su 24. Podsjetimo, igrali su jednom protiv Hrvatske, u pretkolu Francuske 2001., gdje je naša strana slavila s velikih 41:12.


Tagovi

Rukometna SAD reprezentacijaSP u rukometu 2023Maroko

Ostale Vijesti