Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Roko Prkačin za Germanijak: "Gasol ima status božanstva, a kod Aita košarku učim ispočetka"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.11.22. | 11:23

Hrvatski košarkaš uživa u španjolskoj Gironi, a večeras ga od 20 sati očekuje utakmica s Poljacima

Smjestio se ovog ljeta u Gironu, gradić nedaleko Barcelone. I kada smo se prvi put čuli rekao je da je oduševljen svime. Isto misli i danas kada je već dobro upoznao novu sredinu. Roko Prkačin, o kojemu je riječ, uživa posljednjih mjeseci. U Španjolskoj mu ništa ne fali, posvećen je isključivo košarci i razvoju, i već se vidi blagi napredak u njegovoj igri.

Pokazao je to u četvrtak u Grazu, kada je Hrvatska slomila Austrijance, a Prkačin i Dario Drežnjak bili su detonatori preokreta nakon klimavog starta. Svjestan je toga i Prkačin koji nam pojašnjava kako je to djelovalo na parketu.

Pobjeda je tu i to je najbitnije. Malo smo se mučili u startu, a kada smo shvatili što oni žele igrati preokrenuli smo utakmicu. Sada treba držati tu formu i prenijeti ju na utakmicu s Poljskom”, naglašava 19-godišnjak.

Sjajna suradnja sa Zadrovim Darijom Drežnjakom otvorila je Hrvatskoj vrata prema pobjedi...

Dario i ja dosta dobro funkcioniramo u paru i sigurno da će izbornik koristiti tu opciju i u budućnosti. Odgovara nam stil igre, ja se „skrivam” unutra i tražim rupe u obrani i prostoru, a on to zna prepoznati i stvorio se balans koji svima odgovara”.

Roko je igrao na poziciji petice, na kojoj se jako dobro snašao.

Naviknuo sam se na mijenjanje pozicija, što god treba igrati u reprezentaciji, ja sam na to spreman. Ovdje nismo došli birati ni kalkulirati, a na koncu će izbornik odlučiti kako će nas koristiti”.

Sada slijede Poljaci Igora Miličića, najugodnijeg iznenađenje rujanskog Eurobasketa. Poljaci su igrali polufinale Eura, putem izbacili Luku Dončića i Slovence i zabilježili uspjeh kakav se u Poljskoj ne pamti 50 godina.

Poljska je jako dobra i jako ozbiljna reprezentacija, uvjerili smo se u to na Eurobasketu. Moramo to shvatiti ozbiljno i svjesni smo da nam neće biti lako. Imaju kvalitetu i nezgodan su protivnik, mi moramo biti pametni i unutra cijelu utakmicu da ugrabimo važnu pobjedu”.

A Hrvatska je nakon ispadanja u osmini finala od Finske ostala bez izbornika Damira Mulaomerovića pa je privremeno na tu poziciju zasjeo Aco Petrović. Roka pitamo je li Aco uspio prenijeti svoju energiju na igrače.

Žari od samopouzdanja i da, to je uspio prenijeti na nas, što je veliki bonus za ovako mladu momčad. Naš je roster znatno promijenjen, on ima malo drugačiji taktički pristup koji nama čini mi se više paše. Kod Mulaomerovića smo ipak imali igrače koji su na nekom višem nivou, a Aco je sada s nama mladima koji imamo manje iskustva i on pokušava stvoriti novu sliku reprezentacije”.

O neuspjehu Hrvatske na Eurobasketu, Prkačin nije želio duljiti.

Najbolje je da se to zaboravi, razočarani smo svi i tu se više ništa ne može napraviti... Stava sam da se moramo okrenuti daljnjim utakmicama i gledati prema naprijed”.

Prešli smo ipak na vedrije teme, one klupske. Iako je ljetos imao brojne ponude Roko se na koncu odlučio na prelazak u Gironu. I sasvim je jasno da nije pogriješio.

Ma oduševljen sam baš svime. Od grada, kluba, trenera, igrača... A liga je tek poseban gušt, pa onda ti i protivnička publika plješće jer je tu jedan Marc Gasol koji ima valjda status božanstva. Gdje god se pojavi, puna dvorana. Drugačiji svijet, prekrasna liga za igrat košarku”.

Što kaže Gasol, kakve savjete dobacuje, pitamo našeg sugovornika.

Gasol uvijek nešto ubaci i detaljni mi pomaže, puno priča sa mnom i uvijek me motivira. Kaže mi da je sve u redu i kada pogriješim, da samo igram dalje. A i zna nešto košarke, haha. Fizički je možda malo slabiji, ali se i dalje vidi klasa”.

Nema Prkačina samo veliku igračku podršku – trener Girone je Aito Garcia Reneses, deveterostruki španjolski prvak, osvajač mnogobrojnih kupova, trofeja s Albom Berlin, olimpijsko srebro sa Španolskom u Pekingu... Ukratko, živuća trenerska legenda, a koja je poznata po svom radu s mladim igračima

Radi se o čovjeku s nevjerojatnim strpljenjem, to koliko on ima debele živce to nisam vidio kod niti jednog trenera. Pa još čekam da povisi ton. Ali to je njegov način rada i ljubav prema treniranju i košarci. Ima 75 godina, a i dalje toliko voli to što radi”.

Nas je zanimalo što Aito traži od Prkačina.

Govori mi da moram stvari raditi korak po korak. Da ne mogu sada sve odjednom i praktički kod njega učim sve ispočetka”.

Zvuči naporno...

Ma kakvi, guštam u tome”.

ACB liga je nakon NBA-a najjača košarkaška liga na svijetu. I nema previše smisla uspoređivati ju s domaćom ili ABA ligom, komentira Roko.

„Teško je ligu s nečim usporediti, stil igre je drugačiji, igra se brže i u drugačijem ritmu. Osim toga, sucu se ne mora vraćati lopta kada izađe van ili nakon koša i to dodatno ubrzava igru. No, brzo sam se naviknuo. Plivao sam u prva dva kola, sada je već to dobro”.

Cilj Girone, friškog prvoligaša, je osigurati prvoligaški status.

Da, cilj je uzeti što više pobjeda pa ćemo vidjeti gdje će nas to smjestiti. Novi je ovo izazov i za klub i za mene, ali i prilika za veliki napredak”.



Tagovi

Roko PrkačinBàsquet GironaHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti