Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Dario Drežnjak, Prkačin i Badžim slomili Austriju nakon klimavog starta

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 10.11.22. | 22:08

Premijerna je ovo pobjeda za v.d.-a izbornika Acu Petrovića

Iako to rezultat neće na prvu sugerirati, pobjeda Hrvatske nad Austrijom 100:75 u „kvalifikacijama za kvalifikacije” za Eurobasket 2025. nije bila komotno, Štoviše, kako je krenulo činilo se da niti energija Ace Petrovića ne može razdrmati domaće košarkaše i uvjeriti ih da imaju više kvalitete nego borbeni domaćin.

Mavra, Badžim, Mateo i Dario Drežnjak te Branković bila su imena nove, osvježene hrvatske petorke. I start je bio klimav i nesiguran. Na minutu do kraja druge četvrtine je to djelovalo posebno zabrinjavajuće jer je Lohr zabio dugu dvicu za šest poena plus (22:16) domaćih. Nakon uvodnih deset minuta stajala je ista razdaljina (24:18).

Hrvatska je u tom dijelu imala problem sa skokom - tek četiri skoka u odnosu na devet austrijske selekcije. A nije pomoglo niti osam izgubljenih lopti, kao niti slaba obrana trice.

U drugoj dionici je izbornik Petrović odlučio na visokim pozicijama upariti Darija Drežnjaka i Roka Prkačina i taj potez mu je na kraju donio pobjedu.

Bacanjima Darija Drežnjaka u trećoj minuti druge četvrtine Hrvatska je izjednačila na 28:28, da bi onda u idućem napadu Vujošević stavio tricu.

Nakon toga je uslijedio two-band show Drežnjaka i Prkačina. Nakon izgubljene lopte Austrijanaca, Drežnjak je pronašao Prkačina, a član Girone zabio uz faul pa onda i stavio dodatno bacanje za do 33:31 vodstvo Hrvatske na pet i pol minuta do kraja.

Prkačin je nakon kontre zakucao za 36:31, vezavši ukupno sedam poena za manje od minute.

I nastavio je u istom ritmu, nakon promašaja Badžima izborio je faul i zabio dva bacanja, pa onda i nakon kontre iz okreta položio za 11 vezanih poena u dvije minute za 40:31.

Na poluvremenu je to bilo 48:43 za Hrvatsku uz 15 poena D. Drežnjaka, a dva manje Prkačina.

Puno toga je i dalje ovisilo o inspiraciji Darija Drežnjaka. Tako je, primjerice, na tri minute do kraja treće četvrtine kada se Hrvatska mučila, i gubila lopte, sjajno pronašao Brankovića za podizanje prednosti na osam razlike (65:57).

Onda smo u finišu vidjeli dva sjajna poteza. Prvo je Kapusta slomio obranu i dao Prkačin na zakucavanje, da bi zatim braća Drežnjak iskombinirala tricu. Mateo je držao loptu do tri sekunde do kraja četvrtine, navukao na sebe dvojicu pa onda produžio loptu Dariju čija trica prolazi kroz obruč sa zvukom sirene za itekako ugodnih 73:59 na ulasku u posljednju četvrtinu.

I tu je priči u Raiffesen Sportpark areni bio kraj.

Roko Badžim je uletio u „snajper mod” i krenuo rešetati izvana, a razlika Hrvatske se popela i na preko 20 poena plusa, priključio mu se i Toni Perković i dvojac je na koncu ušminkao premijerni nastup i pobjedu Petrovića na klupi Hrvatske.

Na kraju je Badžim zabio 23 poena, D. Drežnjak 18, Perković 17, a Prkačin 15.

U nedjelju slijedi ogled s Poljskom koja ja pobijedila Švicarsku sa 79:64



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti