Borut Zivulovic/PIXSELL
Borut Zivulovic/PIXSELL

Aco Petrović: "Moramo respektirati svaki posjed i svaki koš. Ovo treba biti lajtmotiv naše igre u budućnosti"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 08:05

Privremeni izbornik košarkaške selekcije zadovoljan je pobjedom, ne toliko i igrom

Nitko nije previše zadovoljan, više će se o stanju moći lamentirati nakon Poljske u nedjelju u Draženovom domu (20 sati), ali privremeni izbornik Aco Petrović je obavio posao – pobjeda nad Austrijom u Grazu je uknjižena.

Puno je to, međutim, bilo teže nego što to konačni rezultat 100:75 sugerira. Hrvatska se mučila, prvenstveno s izgubljenim loptama i skokom na startu, Austrijanci su ubacivali trice i dignuli se do šest poena plusa nakon uvodnih deset minuta.

Preokret je, ne samo u drugoj dionici, nego i na cijeloj utakmici donio Zadrov Dario Drežnjak. Dosta dobro je to izgledalo kada ga je Petrović na visokim pozicijama upario s Rokom Prkačinom, a dvojac je praktički samostalno iskreirao preokret.

Dario se posebno svidio, radio je ono što radi i u Zadru i pokazao je da može biti prijetnja i driblingom i asistom i poenima. Na kraju se zaustavio na 18 poena (šut 479, trica 3/7), ugrabio je tri skoka i podijelio pet asista za 29 minuta provedenih na parketu.

Kako sam odigrao pred kraj ovog dijela sezone u dresu Zadra tako sam nastavio i ovdje. Najbitnije je da je momčad igrala dobro, a ja sam to samo iskoristio da pomognem. Austrijanci su od početka igrali agresivno i pogađali teške šuteve što ih je držalo u igri. Mi smo svojom agresivnošću kroz cijelu utakmicu slomili taj otpor. Sada nas očekuju Poljaci, mi ćemo se maksimalno pripremiti i pokušati ih pobijediti”, rekao je 24-godišnjak.

Nakon što su Dario Drežnjak i Prkačin otvorili prednost, opustile su se i ruke Tonija Perkovića (17 poena) i Roka Badžima. Potonji je na koncu i zaradio epitet najefikasnijeg igrača utakmica zabivši 23 poena, od čega sedam trica iz devet pokušaja, uz dva skoka i tri asistencije, a imao je čak i četiri ukradene lopte. Član Konyaspora je svoj fokus već prebacio na Poljake.

Starali smo malo sporije. Austrijanci su pogodili neke teške šuteve, ali na kraju mi smo se držali onoga što smo se dogovorili i zasluženo pobijedili. Svi znamo kakva je Poljska bila na Eurobasketu, kakav su dojam ostavili, ali pripremiti ćemo se, dat ćemo sve od sebe i uz podršku publike odigrati dobru utakmicu”, naglasio je 25-godišnji Šibenčanin.

Izbornik Petrović bio je, u svom stilu, realan nakon pobjede. Istaknuo je kako su Austrijanci u prve četiri minute „uneredili” našu obranu i da je to utjecalo na napadački dio u kojem se izgubila sigurnost.

Promašili smo dva, tri zicera. Imali smo osam izgubljenih lopti u prvoj četvrtini. Međutim, imali smo strpljenje, dizali smo agresivnost, u dva navrata smo mijenjali obrane na picku i onog trenutka kada smo se tu stabilizirali naša kvaliteta je došla do izražaja. Drago mi je da je ova pobjeda došla ovako, a ne od starta do kraja u briljantnoj igri već da respektiramo svaki koš, svaki posjed i to se na kraju se ispostavilo. U drugom dijelu utakmice smo bili perfektni, samo smo dizali rezultat, ništa drugo. Treba se dobro odmoriti i spremiti za Poljsku”, rekao je Petrović i dodao:

Poanta je bila u tome da je većina njih u solidnoj formi. Utakmica je, što se tiče planiranih rotacija, malo odudarala od plana jer su Austrijanci dobrim dijelom utakmice, čak 25 minuta, ostavljali dobar dojam. Brzo smo skočili, brzo smo reagirali i sve mirno priveli kraju. Čestitam dečkima jer su pokazali ono što treba biti naš lajtmotiv sljedeće tri godine do sljedećeg prvenstva Europe”.

Sve, dakle, ovisi o utakmici s Poljskom u nedjelju. U slučaju pobjede Hrvatska će praktički ovjeriti prolazak u kvalifikacije za Eurobasket, ali i za olimpijske pretkvalifikacije.

Igramo protiv ozbiljne momčadi bez obzira što im nedostaju dva ključna igrača (Ponitka i Slaughter nap.a.). Još uvijek je to deset igrača koji su na Eurobasketu bili četvrti. Vjerujem da ćemo se dobro odmoriti, dobro pripremiti i da će publika u Zagrebu prepoznati da želimo igrati. Naravno, nismo najbolji na svijetu, ali želimo igrati agresivno, brzo i moderno. Nadam se, uz njihovu pomoć. da ćemo doći do pobjede protiv Poljaka”, podvukao je Petrović.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaAco PetrovićDario DrežnjakToni PerkovićRoko Badžim

Ostale Vijesti