Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Realov rock and roll: Hezonja i Musa kao garancija zavodljive košarke

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 23.07.22. | 11:35

Madriđani su ovog ljeta krenuli u filozofski zaokret

Izbacimo li sentimentalnost iz cijele priče s Pablom Lasom i madridskim Realom te ako košarku svedemo na čisti biznis, niti onda se Kraljevi ne mogu pohvaliti da su cijelu situaciju s bivšim trenerom odradili na profesionalan način. Štoviše, stvar je odrađena nevjerojatno traljavo i amaterski, pa se kasnije zakotrljala poprilično velika lavina, pretvorivši se pritom u marketinšku noćnu moru.

Samo za podsjetnik, Laso je od 2011. godine sjedio na klupi Madriđana, a u međuvremenu je trofejne vitrine kluba popunio s dvije euroligaške titule, šest naslova prvaka, kao i šest Kupova.

Ugradio je u Real onaj mentalitet u kojemu nema odustajanja čak i kada je sve protiv vas. S tim da je, možda je ovo pomalo subjektivno, Laso nekako uvijek pronalazio način da u trenucima kada su ga već svi proglašavali bivšim - utiša kritičare.

Tako je bilo i ove sezone kada su njega i njegovu momčad poslali na Final Four u Beograd s epitetom najslabije od četiri momčadi, a oni svejedno namučili Efes u finalu i pritom izbacili Barcelonu u polufinalu.

Zatim im se nisu davale pretjerano velike šanse u finalu ACB lige pa su svejedno čvrgnuli skupocjenu Barcelonu tri puta i preoteli joj titulu.

Doduše, u tom finalu nije bilo Lasa jer je doživio infarkt u polufinalu protiv Baskonije, pa mu klub nakon oporavka svejedno nije dao dozvolu da se vrati na klupu. Nakon osvojenog finala Lasa je dočekalo i otpusno pismo opravdano riječima kako „zdravlje ne može biti iznad Reala”, a u suštini se pronašao način da ga se riješe. I tu je Real dobio svoju porciju što od medija što od igrača. Ali Laso više nije tu, a palicu je preuzeo njegov pomoćnik Jesus Mateo – njegovim ustoličenjem Real je svjesno krenuo u filozofski zaokret.

Jasno je to i po igračima koji su dovedeni ovog ljeta i odmah se može reći da će Real iduće godine igrati rock and roll košarku s puno trčanja i atraktivnosti.

Još početkom srpnja se znalo da će Mario Hezonja put madridskog Reala, samo je negdje zapelo u pregovorima. Na koncu je stavio svoj potpis na dvogodišnji ugovor vrijedan četiri milijuna eura. I baš bio on trebao biti plakatno lice novog Reala, ali koji je recimo potpisao i Chachu Rodrigueza ovog ljeta. To znači iskustvo na lopti. Uz njega će na jedinici biti i Williams-Goss i Alocen. Na dvojci je tu sjajni Causeur, te dvojica nepoderivih – Sergio Llull i Rudy Fernandez.

Na krilu su Hezonja i Džanan Musa, te Hange i Abalde. Na drugoj krilnoj poziciji su Yabusele, Deck i Randolph, a centri su Tavares i Poirier.

To je ovako, na papiru, ali recimo bit će zanimljivo vidjeti kako će Hezonja i Musa funkcionirati na parketu. Možda će se Musu ipak spuštati na dvojku budući da su on i Dubrovčanin igrači sličnog načina igre ili će se pak Mateo odlučiti na varijantu da dvojac ne provodi puno zajedničkih minuta na parketu.

To je luksuz koji ima Real. Hezonja je najkorisniji igrač VTB lige, dok je Musa aktualni MVP španjolske ACB lige. I jedan i drugi garantiraju dobru zabavu na parketu, a i jedan i drugi su posljednju godinu iskoristili kako bi napravili značajan pomak u svojoj igri i karijeri.

Međutim, Mateo će morati zauzeti mudar pristup prema tom dvojcu. Posebice će morati pažljivo balansirati svačionicu u kojoj će stanovati ova dva osobenjaka. Ali to je svejsni rizik - trener Madriđana ima dosta opcija i igrača koje se može rotirati na više pozicija i to je jedna od većih prednosti ovog novog, 2.0 Reala.

Treba još vidjeti hoće li se pojačavati na centarskoj poziciji (spominje se Cornelie), no Kraljevi bi mogli i dosta spuštati petorku te igrati s više tranzicije i igre u leđa.

Madriđane, dakle, neće biti dosadno pratiti ove sezone. Mateov leteći cirkus će igrati zavodljivu košarku, pa se sada jedino postavlja pitanje je li to dosta za skidanje Efesa s euroligaškog trona. Jer, u Madridu su željni novog penjanja na europski košarkaški tron. Ali sa stilom. I zbog toga je i doveden Mario Hezonja.

Madridski Real je, posebno onaj nogometni, oduvijek gajio atraktivni stil igre. Onaj u kojemu nije dovoljno samo pobijediti nego razmaženoj publici ponuditi i poteze za prste polizati. A toga bi ove sezone trebalo biti u znatnoj mjeri.


Tagovi

Real Madrid košarkaMario HezonjaDžanan Musa

Ostale Vijesti