Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Korak u pravom smjeru - Mario Hezonja

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 12.05.22. | 12:07

Dubrovčanin je povratkom u Europu konačno zaradio status nositelja igre, a sada je stigla i MVP nagrada

Piše: Petar Zobec

Pod paskom Andreja Tesle te 2011. godine juniori KK Zagreba su se prošetali do titule prvaka Europe. Redom su padali francuski INSEP, FMP, Fenerbahçe i na koncu Žalgiris u finalu. Niti jedna utakmica nije išla ispod 11 poena razlike. Dominik Mavra, Dario Šarić i Mario Hezonja su jednostavno bili pretalentirani za svoje vršnjake.

Klub iz Trnskog je tada stigao do svog zenita, budući da je u sezoni 2011./2012. igrana i Euroliga na seniorskoj razini, ali su zbog napucanih ugovora i neodrživosti projekta kola ubrzo krenula prema dolje. Nezaustavljivo. Svjetlo Pepsijevog kluba ugašeno je 2018. godine.

Nakon što su pomeli konkurenciju spomenute sezone, Mavra, Šarić i Hezonja su krenuli svaki svojim putem, a da nisu prije toga zaigrali niti jednu seniorsku minutu zajedno. Lova je ipak bila primarna nit vodilja tadašnjim čelnicima Zagreba.

U ljeto 2012. je krenula rasprodaja – Šarić je preselio dva kilometra sjevernije, pod Toranj, Mavra se zaputio u Split, dok su Hezonju na aerodromu El Prat dočekali predstavnici Barcelone, njegovog novog kluba. I tu počinju problemi u razvoju tada najtalentiranijeg igrača od Zagrebove trojke.

Dubrovčanin se još nije susreo sa seniorskom košarkom, a već je morao preseliti u španjolski biser, pa između šetnji Barcelonetom, učiti i upoznavati novi jezik, ali i taktičke sheme katalonskog diva. Imao je nekih doista dobrih utakmica u Barçi, ali nedostajalo je minuta. Ono što je košarkašima u nježnim godinama presudno - falilo mu je igre. Jer, Hezonja je whole package. Atletski superioran, fizički moćan, šuterski sposoban ući u ozbiljnu seriju, a i pregled igre mu je korektan.


Ali kod Xavija Pascuala u Barceloni se nije naigrao. U svojoj zadnjoj sezoni u Barceloni Hezonja je na papiru zabilježio 32 nastupa tijekom kojih je uprosječio 4,6 poena, 1,9 skokova i 1,3 asista za 14,7 minuta po utakmici. U sezoni prije toga, prvoj za A sastav Barcelone, igrao je 22 utakmice i 16,5 minuta u prosjeku. Puno premalo za čovjeka kojeg je Orlando 2015. izabrao s petog mjesta na draftu (kasnije je njegov uspjeh nadmašio Dragan Bender kojeg je Phoenix birao kao četvrtog).

„Respekt? Ne, nemam poštovanja prema nikome na košarkaškom terenu. Čuo sam onu 'ako nanjuše krv, pojest će te živog'. Ja nisam takav. Meni je svejedno da li nasuprot mene stoji veteran ili rookie, uvijek imam jedan cilj – pregaziti ga“, rekao je uoči drafta. Čuli su to i NBA skauti, koji su, osim nevjerojatnog samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti, vidjeli i atletičnog dečka, sposobnog puniti obje krilne pozicije.

Tako je u jednoj bilježnici neimenovani NBA skaut istaknuo kako „Hezonja ne posjeduje toliki atletski potencijal kao Giannis Antetokounmpo, ali je u pojedinim elementima igre već napredniji od Grka. Njegov potencijal je veći od svih na draftu, izuzev Karla-Anthonyja Townsa“. Samo za ilustraciju na draftu 2015. je Towns izabran s prvog mjesta, a ispred Hezonje su još izabrani izabrani i D'Angelo Russell, Jahlil Okafor i Kristaps Porzingis. Niže na toj ljestvici su bili Devin Booker, Myles Turner, Terry Rozier i Bobby Portis.

No po dolasku u NBA bilo je jasno da Hezonji nedostaje seniorskih minuta. I važne role u momčadi. Kroz svoje četiri NBA sezone tijekom kojih se presvlačio u svlačionicama Orlanda, New Yorka i Portlanda, Hezonja je odigrao 330 utakmica tijekom kojih je u prosjeku igrao 18,5 minuta, no ponovno bez neke važne uloge u tim sastavima. Selilo ga se s pozicije na poziciju, Mario se nije mogao ustaliti, iako bi nas, doduše, svako malo počastio s ponekim highlightom. Poput blokade na LeBronu ili zakucavanja na Giannisu.


Kasnije će reći da je „NBA više predstava nego igra, da nije dobio poštovanje koje je zaslužio te da se nema namjeru vraćati“.

Nakon sezone 2019./2020., kada ili nije dobio zadovoljavajuću NBA ponudu ili doista nije više htio trčati NBA parketima (odgovor zna samo on) Mario si je odlučio ispuniti još jedan dječački san i potpisao je za Panathinaikos. Neki će reći korak unazad, drugi će pak istaknuti (i biti u pravu) - korak naprijed za Hezonju u košarkaškom smislu. Složit će se s potonjim i Aco Petrović koji je u javnom eteru istaknuo da je Hezonja konačno počeo pokazivati ono što zna jer po prvi puta u svojoj seniorskoj karijeri ima minute i ulogu glavnog igrača sastava. S 26 godina je revitalizirao svoju karijeru.

Nakon polusezone u Grčkoj, Hezonja nije produžio s klubom s kojim je razvio veliku ljubav što je često znao pokazivati na društvenim mrežama. Stvar je navodno zapela oko novca.

Javio se Uniks iz Kazanja, točnije „luđak“, u pozitivnom smislu te riječi, Velimir Perasović koji se voli primiti posla s igračima koje drugi treneri ne znaju ili ne žele uklopiti u sustav. One igrači koji su na glasu kao neukrotivi. Ne van parketa, nego na njemu. A takav je Hezonja.

Perasović je Mariju dao ključeve momčadi u ruke, a ovaj je od prve utakmice pokazao zbog čega je 2015. bio uspoređivan s Giannisom. Pitanje je u kojem smjeru bi njegova karijera išla da je putem donosio drugačije odluke. Ali to je sada ionako manje bitno.

Hezonja igra košarku karijere, a kao kruna njegove sezone stigla je nagrada u obliku MVP-ja VTB lige. Ove je sezone ubacivao 18,1 poen, uz 7,1, skok i 3,4 asista za Uniks u VTB-u i zaradio svoj prvi MVP trofej u seniorskoj karijeri.

"Počašćen sam, želio bih zahvaliti vodstvu lige na nagradi, a posebno svojim suigračima, treneru, stručnom stožeru, vodstvu kluba, a našim navijačima - hvala", tvitnuo je Dubrovčanin.

Hezonja nije po svačijem guštu, često je svojim odlukama i istupima na društvenim mrežama dizao živce i čelnim ljudima HKS-a i izbornicima i trenerima i javnosti. No s košarkaške strane pokazuje da je jedan od najboljih košarkaša koje Hrvatska ima. Neki sazriju prije, neki kasnije, a čini se da sada gledamo odraslijeg Hezonju. Nagrada za najkorisnijeg igrača bi mogla biti samo početak.

Uskoro će morati i odlučiti gdje će nastaviti karijeru. Stručnjaci ga vide u nekom od najboljih Euroligaša. Real je već započeo flert s Dubrovčaninom, a tek treba vidjeti što će Barcelona reći na to. Ali i Hezonja.


Tagovi

VTB ligaMario HezonjaVelimir PerasovićUnics Kazan

Ostale Vijesti