Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Neki novi klinci: Kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.11.21. | 19:36

Slovenci stižu u Zagreb na premijeru...

Nakon debakla u Splitu koji nas je udaljio od Olimpijskih igara u Tokiju, hrvatska košarkaška reprezentacija kreće ispočetka. Pred nama je novi ciklus, onaj kvalifikacijski, u kojem ćemo pokušati izboriti nastup na FIBA-inom Svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu 2023. godine u rujnu. Ždrijeb znamo, dio smo skupine C koju dijelimo zajedno sa Slovenijom, Švedskom i Finskom.

Troje najboljih će proći dalje i ući u križanje sa skupinom D (Njemačka, Estonija, Izrael i Poljska). U toj novoj skupini sa šest natjecatelja, troje najboljih će ostvariti pravo nastupa na svjetskoj smotri čiji domaćini su Japan, Indonezija i Filipini.

Druga faza je daleko jer prva tek treba krenuti. A krenut će sutra, s početkom u 20 45 u dvorani Dražena Petrovića. U goste nam stižu Slovenci, a prvi premijerni susret je najavio izbornik Veljko Mršić u društvu Dine Rađe i Pavla Maričnkovića. Popis naravno nema naše NBA zvijezde, kao ni većinu naših košarkaša koji igraju u Europi.

Dolazak Marija Hezonje je u teoriji izvediv za drugo kolo protiv Finske, no izbornik Mršić je odbacio tu mogućnost. Tvrdi da bi njegov dolazak donio možda više štete nego koristi jer Hezonja ne poznaje trenutni roster, niti je upućen u način igre, pa bi njegov dolazak iz daleke Rusije vjerojatno bio beskoristan.

Na druženju sa sedmom silom prvi je riječ uzeo legendarni Rađa i odmah prokomentirao činjenicu kako je ovo jedna nova pomlađena reprezentacija u kojoj se puno očekuje od mladih talenata poput Roka Prkačina ili Lovre Gnjidića. Oba dobro poznaju dvoranu na Trešnjevci jer oba nose dres Cibone…

“Kao što vidite, ekipu smo maksimalno pomladili. Atmosfera na treninzima je jako dobra, osjeća se dobra vibra. Momci rade maksimalno pošteno i totalno su neopterećeni. Koliko god mladost i neiskustvo može biti njihova mana, toliko to može biti pretvoreno u prednost jer su neopterećeni s nekim bivšim rezultatima. Imaju samo jedan zadatak, a to je izaći s terena ‘krvavih kolina’, a sve drugo će im se oprostiti. Želim im puno sreće!”

Što se izbornika tiče, izbornik Mršić smatra kako je ovaj roster idealan jer je vremena za pripremu više nego dovoljno…

"Spoj mladosti i iskustva s ciljem da u posljednja dva prozora koji će biti u kasnu jesen 2022. i početkom 2023. budemo najbolji mogući. Sigurno je da ćemo i sada biti dobri, jer, kao što je Dino rekao, momci rade stvarno dobro. Atmosfera je odlična, već od prvog dana okupljanja to izgleda jako dobro na treningu, ali i što se tiče zalaganja i ponašanja na terenu i van terena i siguran sam da će nas to dovesti do toga da igramo dobru košarku, neopterećeni rezultatom, a opterećeni samo s jednim: da budemo jako koncentrirani i da o svakom posjedu razmišljamo kao da je zadnji. Igrači imaju puno prostora za napredak i očekujem da iz utakmice u utakmicu budemo bolji.”

Utakmica počinje sutra u 20 45, a već u nedjelju nas čeka drugi okršaj, onaj protiv Finske. Tu smo gosti, igra se u Helsinkiju, start od 18 sati...

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HrvatskaSlovenijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Ostale Vijesti