REUTERS/Ahmed Jadallah
REUTERS/Ahmed Jadallah

Ništa još nije gotovo: Merecedes ulaže dvije žalbe na pobjedu Verstappena

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 12.12.21. | 19:15

Frapantna završnica posljednje trke neizvjesne sezone Formule 1 podiže puno prašine zbog barem dvije sporne odluke

Činilo se da je vječnost negdje tamo iza ugla. Lewisa Hamiltona su dijelile minute od rekordnog osmog naslova prvaka, što je brojka koju nije dostigao ni Michael Schumaher. Britanac je imao sve u svojim rukama iako je u potpunom egalu ušao u posljednju utrku sa Maxom Verstappenom, obojica su imali isti broj bodova, a Max je imao glagu prednost pole positiona.

Čim utrka krenula, uslijedio je kaos. Mercedes je uložio žalbu FIA-i da je Verstappen prestigao Hamiltona u trenutku kada je to bilo nedozvoljeno (pozivaju se na članak pravilnika u kojem stoji da sa izuzetkom određenih slučajeva nijedan vozač ne smije preticati drugog na stazi, uključujući i sigurnosno vozilo, dok ne prođe “liniju”. Na snimci se vidi kako takvo pretjecanje bilo u najmanju ruku problematično premda nitko nije penalizirao taj potez.

Druga žalba se odnosi na rezultate utrke i Mercedes smatra da je prekršen odredba vezana uz sigurnosna vozuila. Naime, veliki je kuršlus nastao kada se jedan drugi vozač zabio u stup zbog čega je na stazu izašlo sigurnosno vozilo.

Ključna je bila odluka direktora utrke da svi oni koji kasne krug ili više iza vodećeg smiju prestićisigurnosno vozilo. To je novom prvaku otvorilo priliku da se ponovno nađe iza Hamiltona pri povratku iz boksa. Prvotna odluka je bila da ovi koji kasne ne mogu preteći sigurnosni automobil, pa će Mercedes dodatno zatražiti zašto je uopće došlo do promjene odluke.

Iz Mercedesa su poručili kako više ne planiraju davati izjave dok ova žalba ne dobije epilog.



Tagovi

Max VerstappenLewis HamiltonFormula 1

Ostale Vijesti