Ovog nema ni u filmovima: Max Verstappen u frapantnoj završnici postao prvak! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 12.12.21. | 15:44

Nevjerojatan kraj sezone u Abu Dhabiju

Kakav finiš sezone!

Očekivali smo napetu borbu za naslov između Verstappena i Hamiltona, ali ono što nas je zateklo je apsolutni kaos koji je krenuo već u prvom krugu te posljednje i ključne VN u Abu Dhabiju. U bespoštednoj borbi Nizozemca i Britanca, koja je kulminirala u prvom krugu kada je Hamilton napravio pretjecanje upitne regulranosti, Verstappen je ipak izašao kao konačni pobjednik, što znači da je Hamilton i dalje na “samo” sedam naslova, Schumacher ostaje nedodirljiv. A Hamilton je imao sve u svojim rukama. No, prije tog problematičnog sudarta, malo servisnih informacija.

Nizozemski predstavnik Max Verstappen i svima poznati Lewis Hamilton ušli su u posljednju utrku s identičnim brojem bodova, što je značilo da je samo pitanje tko će biti danas bolji, što bi i s minimalnom razlikom u bodovima bilo dovoljno za naslov. Isto tako, u slučaju obostranog ispadanja, Verstappen je taj s više ovoseznskih pobjeda, što bi značilo da bi u tom slučaju on popio taj slatki šampanjac pobjede na konačnom postolju.

Već prije starta utrke je bilo jasno da nas danas čeka nešto posebno. Kimi Raikonnen je vozio svoju zadnju trku karijere, 349. po redu, a Max Verstappen lovi prvu titulu karijere preko pole positiona.

I baš kad smo mislili da ćemo gledati sportsku borbu bez premca, i baš kad je Hamilton oduzeo prednost Maxu, doogodilo se nešto bizarno. Nakon što je Hamilton prešao Verstappena, Nizozemac ga je odmah napao. Zatvorio mu je zavoj i udario u Britanca koji je izašao sa staze, presjekao zavoj i napravio prednost ispred Verstappena. Suci su rekli kako je sve regularno, utrka se nastavila prema planu, nije bilo penala za Lewisa

Iako je prema pravilniku Hamilton napravio prekršaj, tim Red Bulla je tražio dodatno pojašnjenje. FIA je ustvrdila da je Verstappen natjerao svojim manevrom Hamiltona na izlazak. Tu je priča bila gotova.

Prvo je Verstappen krenuo u sanaciju problema s gumama u 14. krugu, bio je prvi vozač koji je uopće ušao u boks. To ga je unazadilo za pet mjesta. Hamilton je nakon svoje boks pauze pao na drugu poziciju i potom, negdje oko pola trke, krenuo u nevjerojatnu s vodećim Perezom. Prvivremeno vodeći je sjajno zaustavio Britana i potpuno vratio Verstappena u utrku, no uskoro se Hamilton vratio na jedinicu i tek naoko ušao u mirnu završnicu.

A onda sudar. Nicholas Latifi se pet krugova prije kraja zabio u zid, safety car je izašao na stazu. Potom, odluka vrijedna titule. Hamilton je ostao na stazi, a Max se povukao u boks i zamijenio svoje gume. Safety car se zadržao na stazi do pretposljednjeg kruga kada je inicijalna odluka bila da se vozači koji su zaostajali za cijeli jedan krug zadrže na pozicijama između Hamltona i Verstappena. To do sada nije bila praksa.Pod pritiscima iz Red Bulla organizatori su popustili te su u posljednjem krugu ipak Verstappen ušao iza Hamiltona i jurnjava u posllednjem krugu je počela. Nizozemac je majstorski obišao Mercedesov bolid, zatim odbio napad sedmostrukog prvaka i prvi prošao kroz cilj.

O ovome će još biti puno govora. Dojmovi su i dalje friški, bilo je danas na stazi i oko nje puno kontroverznih odluka o kojima će se danima govoriti.




Tagovi

Velika nagrada UAE (Abu Dhabija)Formula 1Max VerstappenLewis Hamilton

Ostale Vijesti