Boris Šćitar/Pixsell
Boris Šćitar/Pixsell

Koji su prvi potezi Darija Šimića i kakve su šanse da Mamić opet zavlada Dinamom?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.03.23. | 10:35

Iako je Skupština završila pat-pozicijom i nedostatkom kvoruma, jasno je da predsjednik Barišić i Uprava Peras-Šimić drže u rukama budućnost Dinama. Najviše intrigira suradnja Šimića i Čačića

Lica skupštinara iz tzv. 'Mamićeve struje' govorila su puno. Iako su napustili sjednicu i srušili kvorum, iako su u jednom jedinom glasanju izgubili tek za jedan glas i što je mnoge iznenadilo šokiralo da Zdravko Mamić i dalje ima takvu potporu, iako najavljuju nove pravne bitke i tvrde da imaju neke jake argumente i adute, jasno je da su oni ipak gubitnici. Odnosno, da je Zdravko Mamić izgubio na Skupštini i time još dodatno izgubio moć u Maksimiru. A kakve su, zapravo, šanse da Mamić opet zavlada Dinamom?

Teoretski, naravno, za njega još ništa nije izgubljeno. Kao što vidimo, još uvijek ima jak utjecaj u Skupštini i, jednom kad se ona održi, možda Mamić zadrži ili čak pojača taj utjecaj. Ne nedostaje mu puno ruku za prevlast, a ključ bi opet mogli biti povjerenici. Sad je njih sedam od osam bilo uz Barišića i tu struju, a na idućoj Skupštini možda u sazivu budu neki drugi povjerenici, možda pravo glasa opet dobiju oni koju su suspendirani i izbačeni iz kluba... Da, treba vidjeti i hoće li neka od tih pravnih bitaka otići na stranu te struje, uglavnom, ima Mamić mogućnost opet pokrenuti skupljanje 41 potpisa za sazivanje izvanredne Skupštine, ali pitanje je može li ih skupiti toliko. Formalno je to, dakle, još uvijek daleko od konačnog rješenja. Međutim, u praksi, rasplet Skupštine ipak izgleda kao poraz Zdravka Mamića i sasvim dovoljna pobjeda Mirka Barišića, odnosno, Darija Šimića, koji bi idućih mjeseci trebao postati Dinamov ključni čovjek.

"Pobjeda je pobjeda, nije bitno kakva je", najavio je Skupštinu dan ranije Mirko Barišić, očito osjetivši da bi moglo biti 'gusto' i da bi pad kvoruma mogao biti njegov 'gol u nadoknadi'. Jer, bez obzira što je klub bez Skupštine, IO-a i NO-a na neki način blokiran, ipak je trokut Barišić-Peras-Šimić taj koji piše pravila, postavlja uvjete i u rukama drži 'štopericu'. Odnosno, vrijeme radi za njih. Barišić ima taj luksuz da može kalkulirati i izabrati pravi trenutak za sazivanje Skupštine. Naravno, učinit će to kad osjeti da ima većinu i da na sjednici neće biti neizvjesnosti. Koliko god, dakle, ta pobjeda ne izgledala uvjerljivo, ipak je velika razlika između onoga prije i ovoga nakon Skupštine. Da ne pričamo kako bi sad još neki ljudi iz te Mamićeve struje mogli promijeniti kapute, među njima i neki zaposlenici kluba, koji bi iz nekog osobnog straha od gubitka posla ili interesa mogli 'pretrčati' na drugu stranu. Uglavnom, sve su to detalji, uz sve jaču podršku većine javnosti, ali i politike, koji govore u prilog tome da je koalicija Barišić-Šimić, zapravo, ovdje upisala pobjedu. I da u svojim rukama drži vlastitu i budućnost Dinama.

Koji će, dakle, biti prvi potezi Darija Šimića kao člana Dinamove Uprave? Očekuje se da do sutra Uprava dobije još jednog ili dva člana, naime, do subote traje mandat Izvršnog odbora, koji ima mogućnost imenovati članove Uprave. Puno se imena spominje, Dario Šimić volio bi, navodno, tamo vidjeti uglednog biznismena Johna Gasparca, a drugi bi čovjek mogao biti iz nogometnog miljea, tu se, pak, spominje Darko Podnar, iz pulske Istre, za kojega kažu da je vrlo sposoban operativac. Šimić će odmah početi slagati sportsku politiku, planirati ljetni prijelazni rok, raditi na ustroju Nogometne škole i crtati kako bi trebao izgledati Dinamo u skoroj budućnosti. Nije tajna da je njegov kandidat za trenera Igor Bišćan, aktualni izbornik U21 reprezentacije. No, pitanje je kako i kad ga dovesti, s obzirom da je Ante Čačić odnedavno i trener i sportski direktor, s novim ugovorom. Uz to ima rezultat, bit će prvak, možda osvojiti i dvostruku krunu i nije tako jednostavno samo dovesti drugog trenera. Bišćana, pak, čeka Euro U21, koji već zalazi u vrijeme Dinamovih priprema pa i s te strane postoji prepreka. Najviše intrigira kako će funkcionirati suradnja Šimića i Čačića u kontekstu sportske politike, jer, kažemo, Čačić je sportski direktor, a Šimić njegov nadređeni u sportskom sektoru. idući dani donijet će valjda neke odgovore.

To je taj početni Šimićev dio, za to vrijeme će Mirko Barišić, uz pomoć Šimića, naravno, peglati ideju novoga Statuta. Obećao je na Skupštini da Statut postaje važno pitanje, svjestan da će i podrška njemu kao predsjedniku ovisiti upravo i o Statutu. Barišić planirao okupiti svojevrsno povjerenstvo, ustrojeno od navijača, pravnika, stručnjaka i s njima dogovoriti i predložiti izgled novog klupskog 'Ustava'. Uz to, najavio je i da će inzistirati na nastavku priče oko gradnje stadiona. U Gradu su uvjetovali razgovore oko novog Maksimira transparentnim upravljanjem Dinama, unatoč izgledu ove Skupštine, Dinamo nastavlja poslovati transparentno, jasno je tko njime sad upravlja i tko ima kakve ovlasti. Kao što je i jasno da će i uspješnost u ostvarenju ta tri cilja (sportska politika, Statut, stadion) odlučiti kakvu će podršku aktualna vlast imati u mjesecima koji dolaze. I hoće li svojim ponašanjem izbiti Zdravku Mamiću i njegovim pobočnicima sve adute iz rukava.



Tagovi

Dario ŠimićGNK DinamoSkupština GNK DinamoMirko BarišićZdravko Mamić

Ostale Vijesti