NK Olimpija
NK Olimpija

Hrvatski tandem preporodio Olimpiju: "Kopiramo rad Dinamove škole"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 20.09.22. | 08:10

Goran Boromisa bivši je djelatnik maksimirske škole a sada u tandemu sa Igorom Barišićem radi sjajan posao u Ljubljani

Početak srpnja bio je poprilično turbulentan u Ljubljani. Robert Prosinečki trajao je tek nešto više od tri mjeseca na klupi a rastanak je bio buran. Iznosio se prljavi veš na sve strane a ceh je platio Albert Riera. Španjolac koji je izabran za nasljednika Velikog Žutog na predstavljanju je imao vatreni susret s navijačima.

“Nikada nisam vidio klub kojem ultrasi upadaju na pressice”, začuđen je bio Riera. No, kako je vrijeme odmicalo, Olimpija se stabilizirala. Dva i pol mjeseca kasnije Olimpija je uvjerljivo prva u slovenskom prvenstvu s devet pobjeda i jednim porazom. Klub je stabilan, nogometna škola puna je reprezentativaca, ambicije su velike. Činjenicu da je Olimpija trenutno 8 bodova ispred drugoplasiranog Celja i čak 13 ispred Maribora potpisuje hrvatski dvojac u upravljačkim strukturama kluba.

Igor Barišić je poduzetnik iz Njemačke koji je direktor kluba i osoba od velikog povjerenja Adama Deliusa, također biznismena iz Njemačke, predsjednik Olimpije i vlasnika kluba. Drugi Hrvat je zadužen za sportski dio. Goran Boromisa je 35-godišnji bivši vratar koji je s 22 godine bio vratar Dugog sela i trener kluba. Potom je otišao u nogometnu školu Dinama u kojoj se pomalo dizao na hijerarhiji do pomoćnog trenera, koordinatora škole. Bio je u stručnom stožeru Dine Skendera, imao je epizodu u Velenju da bi se vratio u Olimpiju kao glavni skaut kluba te sportski direktor.

“Nogomet je moj život, ali uvijek me vukla ta neka ambicija da se bavim sportskim menadžmentom, nešto manje samim terenom. Iskustvo koje sam stekao u karijeri, ponajprije u pokušavam preslikati u Olimpiju i naravno napraviti korak naprijed”, priča nam Boromisa koji je kompletno promijenio sportsku strukturu kluba iz Ljubljane.

“Prvo smo doveli Rieru za trenera koji se pokazao kao pun pogodak. Moram priznati da sam rijetko kada imao prilike susresti čovjeka koji je toliko studiozan i analitičan u svom pristupu nogometu. Odmah smo se odredili kako Olimpija neće biti poligon drugim klubovima za razvoj njihovih igrača te sveli posudbe na najmanju moguću mjeru. Otvorili smo neka tržišta na području bivše države, otišli u Nizozemsku i Portugal te tamo napravili relacije i suradnju. Znate, kada uoči početka sezone imate takav kaos u svlačionici kakav smo mi imali, onda vučete neke poteze koje možda prije ne bi. Isplatilo nam se”, govori Boromisa koji je izuzetno ponosan na učinjeno do sada a to argumentira rezultatima.

“Za rezultate prve momčadi svi znaju, ali mi smo prvi u kadetima i juniorima što nam je posebno važno zbog nastupa u juniorskoj Ligi prvaka sljedeće sezone. Potpisali smo desetak reprezentativaca u mlađim kategorijama za koje očekujemo da će nositi Olimpiju u sljedećim sezonama. Sve u svemu, radimo dobar projekt koji se sve više prepoznaje u javnosti. No, ovo je maraton a mi smo tek počeli”, naglasit će naš sugovornik koji je izuzetno sretan što je raspoloženje u javnosti okrenulo u korist direktora Barišića i njega. Oni koji su ih na početku dočekali na volej, sada zadovoljno kimaju s glavama u znak odobravanja.

“To je tako u životu. Rezultat je mjerilo svega. Ili ga imaš, ili ga nemaš. Mi ga imamo i lagano idemo prema stabilizaciji. Naravno da je to put sa stotinu prepreka i zamki, ali spremni smo na izazove”.

Osim nove organizacijske sheme, novi ljudi Olimpije zapeli su i na drugim poljima. S Gradom razgovaraju oko nove infrastrukture, odnosno terena koji bi koristili u školi nogometa. Veliki trud uložili su u vlastiti skauting, puno se nade polaže u video analize…

“Mislim da ne izmišljamo toplu vodu već samo pratimo trendove. S dobrim skautingom i analizama možemo nastaviti dominaciju koju imamo sada. Ne smije nam se dogoditi da nam neki talent promakne jer nismo znali za njega. OK je ako netko ponudi više novaca i bolje uvjete, ali mi moramo znati za njega ako je s ovih prostora. Na tome inzistiram”, odlučno će Goran Boromisa koji nam je otkrio kako želi u Ljubljani napraviti nogometnu školu nalik onoj u Maksimiru u kojoj je radio.

“Svi znamo kako Dinamo radi s mlađim generacijama i naravno da ćemo pokušati uzeti ono najbolje iz te organizacijske sheme i sustava rada”.

Osim rezultata, da je Olimpija na dobrom putu sugerira i činjenica da su već ovaj prijelazni rok mogli poprilično napuniti blagajnu kluba. Ponude za neke igrače bile su milijunske.

“Bilo je poprilično izazovno odbiti te novce za neke igrače, ali taj čin dovoljno sugerira da je ovo dugoročni projekt i da će nam se takav stav isplatiti u budućnosti kroz rezultate i bolje i jače ponude za naše igrače”, završio je Boromisa.



Tagovi

Olimpija LjubljanaGNK DinamoRobert ProsinečkiSlovenija

Ostale Vijesti