Pixsell
Pixsell

Čabraja za Germanijak: "Ozbiljno računamo na Žilinskog, Aliyuu igranje u vrhu napada nije novost"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 06.03.23. | 17:00

Nakon što je Lokomotiva svladala Hajduk na Poljudu s 4:3 u svojevrsnoj 'ljepotici prvenstva', porazgovarali smo sa strategom zagrebačkog sastava, Silvijom Čabrajom.

Lokomotiva je pod paskom Silvija Čabraje do jučer pobijedila sve momčadi u ligi izuzev Hajduka. Padali su Dinamo, Osijek i Rijeka, no Hajduk je za Čabrajinu Lokomotivu bio 'crna mačka'. Sve do jučerašnje utakmice na Poljudu u kojoj je Lokomotiva odigrala sjajnu utakmicu, posebno u napadačkom segmentu i slavila s 4:3.

Jutro nakon tog trijumfa kontaktirali smo za razgovor s medijima uvijek raspoloženog Lokomotivinog stratega...

"Osjećaj nakon prospavane noći je jako dobar. Pobijediti Hajduk u Splitu nije mala stvar. Vrlo sam zadovoljan s igrom i angažmanom svojih igrača. Kao što sam jučer rekao, mislim da smo utakmicu ranije mogli odvesti u mirnije vode, ali i ovako je pobjeda zaslužena".

Kada smo razgovarali s Čabrajom oko početka drugog dijela sezone u Lokomotivinom kampu na Kajzerici, strateg Lokosa rekao nam je kako je Lokomotiva pod njegovom paskom bila nadigrana samo jednom. Prije nešto manje od godinu dana kada je Hajduk na Poljudu slavio s 4:0.

Zanimalo nas je što se to toliko promijenilo u Lokomotivi u posljednjih godinu dana, koja je najveća razlika u pripremi utakmice između ta dva gostovanja na Poljudu?

"Tada smo bili vrlo blizu Hajduku, s pobjedom smo mu se mogli približiti na ljestvici. Mislim da nas je tada ponijela 'euforija', smatrali smo da možemo pobijediti i dodatno ugroziti Hajduk. Zbog toga smo 'izgorjeli'. Sada su naši mladi igrači godinu dana stariji, sazrjeli su, samim time su i puno kvalitetniji. Pristup utakmicama je bio drukčiji".

Čabraja prije gotovo svake utakmice priredi svojevrsnu 'prevaru' u početnoj postavi svoje momčad. Jučer je umjesto očekivanog kapetana Josipa Pivarića na lijevom beku krenuo s 19-godišnjim Franom Žilinskim.

"Pivarić je odigrao jako dobrih 120 minuta protiv Dinama. On daje čitavog sebe ne samo na utakmicama, nego i na svakom treningu. Ima 35 godina i treba mu više vremena za regeneraciju i oporavak nego mladim igračima. Uz to, Žilinski jako dobro radi na treninzima, iza sebe je imao jednu izvrsnu polusezonu u 1.NL (jesenski dio sezone proveo je u Jarunu, op.a.) i sve ove mjesece od kad se vratio u Lokomotivu napreduje. On je odigrao izvrsnih 50 minuta i protiv Dinama. Ozbiljno računamo na njega. Trebamo mu dozirati minutažu, s vremenom mu dati priliku i dobit ćemo još jednog izuzetno dobrog mladog igrača".

Čabraja je isto tako četiri dana ranije na Maksimiru iznenadio s Ibrahimom Aliyuom u vrhu napada, dok je nominalni prvi centarfor momčadi Sandro Kulenović ostao na klupi. Aliyu je protiv Dinama bio iznimno opasan, sudjelovao je kod gola, a Hajduku je zabio odlučujuća dva pogotka na dodavanja upravo Kulenovića, koji je ušao u igru u 70. minutu dvoboja...

"Kada je Aliyu kao junior došao u Lokomotivu on je bio centralni napadač, tako da mu igranje u samom vrhu napada nije, zapravo, nikakva novost. Njemu je praktički nova pozicija bilo krilo. Riječ je o izuzetno brzom i motoričnom igraču, čvrstom u duelu. Opredijelio sam se na njega ispred Kulenovića, jer smo s ovom formacijom dobili na brzini i tranziciji. Kulenović je ušao zadnjih 20-ak minuta, napravio je velike probleme Hajdukovim stoperima, asistirao je za oba pogotka Aliyua, u trenucima kada se lomio rezultat. Svojim ulaskom donio nam je ogromnu prevagu".

ŽELIMO IGRATI DOPADLJIV, NAPADAČKI NOGOMET

Da ne bi sve s Poljuda ispalo idealno, treba napomenuti da je Lokomotiva ponovno primila tri pogotka i učvrstila se na dnu poretka prvoligaša kada je riječ o broju primljenih pogodaka. No, Lokomotiva je s 37 primljenih pogodaka stigla na samo dva primljena gola zaostatka za drugom najlošijom obranom lige - onom Hajdukovom koja je primila 35.

"Vi kada pogledate naše godine, naše postave imaju između 22 do 22,5 godina po utakmici. Mi moramo platiti danak toj nekakvoj mladosti, koja sa sobom donosi pogreške. Uz to, želimo igrati napadački nogomet, što samo po sebi ostavlja prostora protivnicima da nas iznenade i češće ugroze naš gol, nego da recimo napravimo dupli blok na bočnim pozicijama, postavimo iskusnije stopere, ne napadamo s toliko puno napadača. Sada je pitanje da mi kao klub i ja kao trener želimo. Hoćemo li igrati isključivo na rezultat i manji broj primljenih golova, ili probati igrati dopadljiv, napadački nogomet s puno prilika i golova. No, moja filozofija je da puno golova donosi rezultat, ali i interes gledatelja. Možda smo primili najviše u ligi, ali smo treći po broju postignutih pogodaka i imamo četvrtu najbolju gol-razliku".

Unatoč pobjedama nad Hajdukom i Osijekom u posljednjih pet kola Lokomotiva je i dalje osma. No, ima čak 15 bodova više od zone ispadanja, a potencijalna Europa, odnosno četvrto mjesto, joj bježi samo pet bodova. Treće mjesto (koje definitivno garantira plasman u Konferencijsku ligu), udaljeno je osam bodova...

"Ne zamaramo se time. Razmišljamo o svakoj idućoj utakmici, a vrijeme će pokazati možemo li dohvatiti četvrto mjesto ili ne. Nismo opterećeni tom pozicijom, bitno je da iz utakmice u utakmicu igramo dobro, da igramo dobro kao što smo igrali protiv recimo Rijeke u prvenstvu i Dinama u Kupu, unatoč konačnim porazima. Ako nastavimo na nivou na kojem igramo u posljednje vrijeme, vjerujem da će nas pomaziti i rezultat, a onda ćemo do kraja prvenstva vidjeti gdje ćemo završiti", zaključio je naš razgovor strateg Lokomotive.



Tagovi

Silvijo ČabrajaLokomotiva ZagrebNK Lokomotiva

Ostale Vijesti