Pixsell
Pixsell

Čabraja za Germanijak: "S ovim kadrom pokušat ćemo izvući proljeće, sumnjam da će situacija u Dinamu utjecati na učinak igrača na terenu"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 26.01.23. | 08:01

Nakon dobre igre protiv Varaždina (0:0) na otvaranju drugog dijela sezone i pred utakmicu s Dinamom porazgovarali smo sa strategom Lokomotive, Silvijom Čabrajom.

Silviju Čabraji mnogi tepaju da je 'hit trener' HNL-a budući da Lokomotiva pod njegovom paskom igra atraktivan i napadački nogomet, a u prvih 11 uvijek se pronađe nekoliko 'klinaca', aktualnih ili nedavnih juniora kluba....

Lokomotiva je s pripremama za novu sezonu započela 8. prosinca prošle godine, dok je još 'debelo' trajalo Svjetsko prvenstvo, odnosno, dan prije nego što je Hrvatska svladala Brazil u četvrtfinalu turnira.

Momčad s Kajzerice odigrala je sedam pripremnih utakmica, upisala pet pobjeda i dva remija, a napokon je, u sedmom finalu, osvojen i Arena kup, tradicionalni turnir koji se početkom svake godine igra u Istri…

Zadovoljan sam s pripremama, prije svega prikazanom igrom na njima kao i karakterom svojih igrača. U kadar prve momčadi priključili smo još napadača Marka Batura i stopera Mateja Matića, dva juniora koji treniraju s nama i koji će biti u konkurenciji za prvu momčad. Još od ranije u kadru prve momčadi su juniori Fabijan Krivak i Marin Šotiček“, rekao je Čabraja i napomenuo kako je od 28 igrača koji konkuriraju za prvi kadar, njih 15 poniklo u Lokomotivinoj školi nogometa, što je još jedan pokazatelj politike kluba…

Još pred kraj prvog dijela sezone na Kajzericu je stigao Ivan Tomečak, a nedavno i stoper Branimir Kalaica. Odlazaka, osim umirovljenja Mate Maleša i povratka s posudbe nekolicine igrača, nije bilo. Kakvi su planovi za ostatak prijelaznog roka?

„Mislim da je to otprilike to. S ovim kadrom pokušat ćemo izvući proljeće. I Tomečak i Kalaica su se već pokazali kao dobra pojačanja“.

Nedavno nam je u ekskluzivnom razgovoru za Germanijak Lukas Kačavenda rekao kako oporavak od povrede prednjih križnih ligamenata teče odlično i kako bismo ga ubrzo mogli vidjeti na zelenom terenu?

„Mislim da bi se ovaj tjedan trebao vratiti u puni trenažni proces odnosno da će moći odraditi sve zahtjeve, kao i svi ostali igrači u kadru prve momčadi. Vjerujem da će kroz nekakvih 15-ak dana biti u konkurenciji za utakmice“.

Na jesen ste dosta rotirali na poziciji drugog defenzivnog veznog, posebno nakon odlaska Enisa Cokaja u Panathinaikos. Partneri neprikosnovenom Mateu Mariću bili su brojni igrači, najčešće je to bio Crnogorac Vladan Bubanja, a priliku su dobili i mladi Art Smakaj, Blaž Bošković, umirovljeni Mate Maleš, a u veznom redu znali su zaigrati i bočni igrači Josip Pivarić i Branimir Cipetić.

Je li se na nedavnim pripremama iskristalizirala slika veznog reda Lokomotive?

„Posljednje tri, četiri utakmice u prvom dijelu sezone na poziciji drugog defenzivnog veznog igrao je Vladan Bubanja. On je došao iz prve lige Crne Gore i trebao mu je period prilagodbe. Sada se prilagodio. U drugom dijelu jeseni, na pripremama, a i sada protiv Varaždina odigrao je jako dobro, tako da su on i Mateo Marić, u ovom trenutku prva opcije kada je riječ o zadnjim veznima“.

Igor Kralj/PIXSELLIgor Kralj/PIXSELL

Prvo kolo izgledalo je dosta dobro. Lokomotiva je u Varaždinu dva puta pogodila okvir gola, propustila još nekoliko šansi, ali je utakmica završila bez pogodaka. Kako gledate na otvaranje proljetnog dijela prvenstva?

„Ne mogu biti nezadovoljan prikazanom igrom, ali u konačnici se gleda konačni rezultat. Imali smo previše neiskorištenih prilika. Dobro je da ih stvaramo, ali nije dobro da nam je ovako slaba realizacija. Sličnu situaciju imali smo prošlu jesen, u više utakmica imali smo puno prigoda, a zabili smo jedan ili niti jedan pogodak. S trkom, htijenjem i protokom lopte mogu biti zadovoljan, ne i realizacijom. Na kraju nas je Varaždin u zadnjoj minuti mogao i kazniti zbog tih promašaja. Generalno sam zadovoljan bodom“.

Slijedi Dinamo, aktualni prvak i vodeća momčad lige protiv koje je Čabrajina Lokomotiva uvijek igrala 'al pari' utakmice, često i oduzimala bodove…

„Od kako sam trener Lokomotive, imali smo jednu, eventualno dvije utakmice u kojima nas je protivnik izdominirao, kao što je to bilo u onom 0:4 porazu na Poljudu protiv Hajduka. Sve ostale utakmice bile su praktički u jedan gol razlike. Tako je bilo i u utakmicama s Dinamom. U svaku utakmicu ulazimo motivirani s ciljem da budemo konkurenti, protiv koga god igramo. Tako će biti i u subotu“.

Posljednjih tjedana svjedoci smo mučne atmosfere koja se odvija u Dinamu. Protiv Gorice Plavi su izgledali jalovo. Mislite li da bi cjelokupna atmosfera u Maksimirskoj 128 mogla utjecati na prvotimce Dinama?

„Uopće ne razmišljam o tome. Dinamo je godinama najbolji hrvatski klub i ove sezone ima veliku kvalitetu. Bespredmetno je razgovarati o situaciji u klubu. Siguran sam da su Dinamovi igrači fokusirani na utakmicu i sumnjam da će to utjecati na njihov učinak na terenu“.

Već ranije ste spomenuli da ste cijeloj četi mladih igrača, među kojima su bila i dva juniora Šotiček i Krivak priključili dvojicu novih juniora, Batura i Matića. Možemo li na proljeće očekivati veću minutažu za nekog od njih?

„Šotiček je već zabilježio dosta seniorskih minuta, Krivak nešto manje, ali je i on dobio priliku u nekoliko navrata. Njih četvorica treniraju s nama, oni su u konkurenciji za prvu momčad. Hoće li se otvoriti mogućnost da ih ubacimo u momčad, vidjet ćemo. Ja svakako računam na njih. Inače ih ne bi priključio prvoj momčadi“.

Vratimo se na prvi dio sezone, kada biste morali izdvojiti jedan segment s kojim ste bili iznimno zadovoljni i jedan kojeg biste voljeli popraviti na proljeće, koji bi to bio?

„Najbolji segment je bio taj što smo bili četvrta najbolja momčad po broju postignutih pogodaka. Igrali smo nogomet u kojem smo zabili puno golova. S druge strane momčad smo koja je primila najviše golova u ligi. Prema tome, htio bih da nastavimo zabijati puno golova, ali bih volio, dakako, da ih i manje primamo. Samim time bi i naš konačni rezultat bio bolji“.

Lokomotiva je izborila i četvrtfinale Kupa u kojem će igrati protiv boljega iz dvoboja Split – Dinamo (14. veljače). Kakva su generalna očekivanja od drugog dijela sezone?

„Ako Dinamo prođe Split, što je velika vjerojatnost, u Kupu nas čeka ponovno najteži protivnik. Dat ćemo sve od sebe da u konačnici odigramo dobru utakmicu. Prvenstvo? Želje su jedno, a realnost drugo. Voljeli bismo napredovati na tablici, završiti sezonu u gornjem dijelu ljestvice s pogledom prema vrhu“, rekao nam je za kraj Čabraja.



Tagovi

Silvijo ČabrajaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti