Pixsell
Pixsell

Pivarić za Germanijak: "Karijeru završavam kako sam je i započeo, bilo mi je strahovito žao jer Dinamovi navijači nisu dolazili na naše utakmice"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 27.01.23. | 08:00

Nakon što smo jučer objavili razgovor s trenerom Lokomotive, Silvijom Čabrajom, danas je, dan prije dvoboja protiv Dinama na Maksimiru, stigao red i na Lokomotivinog kapetana, ali i igrača koji je najveći dio svoje karijere proveo u Dinamu

Josip Pivarić Dinamovo je dijete koji je prvi put na Kajzericu stigao u ljeto 2008. kao jedan od najtalentiranijih juniora Dinama. Nakon tri godine 'kaljenja' u Lokomotivi, ustalio se u prvoj momčadi Dinama sve do ljeta 2017. kada je prešao u – Dinamo. Onaj kijevski dakako u kojem je proveo više od tri godine, prije nego što se vratio na mjesto na kojem je i započeo sa seniorskim nogometom…

U ove dvije i pol godine drugog mu mandata na Kajzerici, Pivarić se kao jedan od najiskusnijih, ali i najboljih igrača Lokosa, s pedigreom srebrnog reprezentativca, prometnuo u nezaobilaznog člana udarne momčadi zagrebačkog kluba. Pivarić igra 'gdje god treba'. Samo ove sezone je, recimo, igrao na lijevom, ali i desnom krilu. Na poziciji lijevog, ali i defenzivnog veznjaka, a nekoliko utakmica je, po potrebi, odigrao i na poziciji koja ga je etablirala u nogometnom svijetu, onoj lijevog beka.

„Najdraže mi je kada igram što bliže golu. Mogu reći da karijeru završavam onako kako sam je započeo. U mlađim kategorijama uvijek sam igrao bliže golu, tek po izlasku iz juniora u seniore počeli su me usmjeravati na tu lijevu bočnu poziciju. Ne žalim se zbog toga, ali igrati ofenzivnije je meni osobno draže. No, moja primarna uloga u Lokomotivi jest da sa svojim iskustvom pomognem mladim igračima, kako na terenu, tako i savjetima izvan njega“.

Lokomotiva je dobro otvorila i zaključila prvi dio sezone, dok je sredina bila rezultatski slabija. Proljeće je otvoreno dobrom igrom i 'nulom' u Varaždinu, a iza Lokosa su i pripreme na kojima nisu zabilježili poraz…

„Mogu reći da je utakmica protiv Varaždinom bila vrlo dobro ogledalo naših priprema. Mislim da smo bili dosta dobri. Jako sam zadovoljan prvim poluvremenom, posebno načinom i energijom na koji smo ušli u utakmicu. S druge strane, nismo zadovoljni jer smo propustili realizirati svoje šanse. Zadovoljstvo bi bilo puno veće da smo pobijedili. No, tek je početak drugog dijela sezone, vidjet ćemo u narednim kolima kako će se utakmice odvijati“.

Kakva je atmosfera u momčadi u kojoj, poznato je, ima puno mladih igrača?

„Atmosferu u momčadi, tko god što misli o tome, kreira rezultat. Nakon dobre igre i boda u Varaždinu mogu reći da je atmosfera u momčadi jako dobra. Lokomotiva je klub koji i inače ima jako dobru atmosferu unutar ekipe i među djelatnicima, a nadamo se da će nas na proljeće pomaziti i taj rezultat te da će atmosfera biti još bolja“.

Pivarić kroz karijeru, izuzev puknuća prednjih križnih ligamenata 2019., nije imao većih problema s ozljedama. Kakvo ti je sada zdravstveno stanje?

„Zadovoljan sam zdravljem, prošao sam cijele pripreme bez ozbiljnijih poteškoća. Forma će se sigurno dizati s utakmicama“.

Slijedi mu utakmica protiv bivšeg kluba. Kakva su očekivanja pred Dinamo na Maksimiru?

„Očekivanja su uvijek ista. Svjesni smo kvalitete Dinama, za mene najbolje momčadi u Hrvatskoj. Kada igraš protiv takvih ekipa naboj je uvijek nešto veći. Za mene je normalno da se svaki pravi sportaš želi nadmetati s najboljima i boljima od sebe. Osobno se već sada (razgovor je odrađen u srijedu, op.a.) veselim utakmici. Nadam se da će gledatelji, kao i zadnjih nekoliko međusobnih susreta, gledati jednu dobru i zanimljivu utakmicu“.

Pivarić je u karijeri odigrao 13 utakmica u dresu Dinama protiv Lokomotive i 10 utakmica u dresu Lokomotive protiv Dinama. Ovo će mu biti, dakle, 11.

Kako bi usporedio pripremu za međusobne utakmice dva zagrebačka kluba iz perspektive igrača Dinama i Lokomotive?

„Taj nesrazmjer u pripremi utakmice je nemoguće objasniti. Riječ je o nebu i zemlji. Za Lokomotivu je ovo najbolja utakmica u prvenstvu, za Dinamo najgora. Dvije totalne suprotnosti. Kada sam bio igrač Dinama uvijek nam je bila muka igrati ovakve utakmice, jer su nam svi već unaprijed upisali bodove. Igraš utakmicu koju moraš dobiti, a s druge strane imaš momčad koja grize enormno, pogotovo jer je tada u Lokomotivi igralo više igrača Dinama na posudbi željnih dokazivanja. Prema tome, razlika u pripremi i iščekivanju dvoboja je ogromna".

Unutar-politička situacija u Dinamu je dosta loša. Bio si član Dinama u periodu kada je vladao veliki 'rat' na relaciji između Dinamovih navijača, posebno Bad Blue Boysa, i tadašnje Dinamove uprave. Utječe li takva negativna atmosfera unutar i oko kluba na igrače na terenu?

„Rekao bih da tada i danas nisu iste situacije. Podrška, odnosno podrška navijača puno više utječe na stanje igrača nego ova situacija koja se trenutno odvija u Dinamu. Jer, igrači su profesionalci, ako imaju dobre uvjete, ako plaća ne kasni, mislim da ovakve situacije ne utječu previše na njih. U odnosnu na moje vrijeme u Dinamu, dosta se toga promijenilo. Igrači Dinama danas imaju podršku navijača. U moje vrijeme navijači nisu niti dolazili na stadion. U šest godina koliko sam igrao za Dinamo, u svega nekoliko navrata sam zaigrao pred punim Maksimirom. Meni je to bilo strahovito teško i baš mi je bilo jako krivo i žao. Jer, uvijek je ljepše igrati pred navijačima“.

Okrenimo se vedrijim temama. Prije četiri i pol godine bio si dio srebrne generacije Hrvatske, sada je reprezentacija, među kojima je bilo i dosta tvojih bivših suigrača, osvojila broncu. Kako si proživljavao nedavno završeno Svjetsko prvenstvo i kako bi ga usporedio s tvojim pohodom na srebro 2018.?

„Bilo mi je sjajno pratiti turnir. Tek sam sada shvatio kakav je to naboj kada pratiš utakmice i navijaš s prijateljima. Proživljavao sam svaki trenutak s reprezentacijom, u trenucima ni sam nisam mogao vjerovati da smo ostvarili takav uspjeh iako sam i sam bio dio reprezentacije prije četiri godine u Rusiji. Kako bih usporedio ovaj uspjeh s onim iz 2018.? Teško je reći. Možda je tada, barem po pričama drugih, sve bilo nekako 'luđe' jer je bilo veće iznenađenje, a i turnir se igrao preko ljeta“.

Za kraj vratimo se na Lokomotivu. Kako gledaš na aktualni kadar i kakva su očekivanja od ostatka sezone?

„U Lokomotivi su uvijek ista očekivanja. Pritiska generalno nema, najbitnije je da smo nekakva sredina jer je Lokomotiva specifičan klub koji razvija i prodaje mlade igrače. Prema tome, mi si ne možemo zacrtati nekakav dugoročni cilj u smislu - idemo zadržati ovu mladu momčad, dodatno je nadograditi i za par godina napasti naslov prvaka. Siguran sam da u ovom trenutku u Lokomotivi igraju igrači koji bi, da ostanu na okupu tri godine, bili konkurentni za sami vrh. Međutim, to nije realnost. Klub mora prodavati igrače kako bi preživio. Tako da rezultat dosta ovisi o tome koliko će se brzo i na koji način igrači prilagoditi“, rekao je Pivarić i za kraj poručio:

„Osobno očekujem uvijek najbolje. Ako dobro odradimo prve tri teške utakmice, vjerujem da ćemo se ustabiliti na sredini ljestvice, a u Kupu se nadam što boljem plasmanu“.



Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK LokomotivaJosip PivarićGNK DinamoDinamo ZagrebHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti