Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Nova blamaža Bijelih u prvenstvu: Lokomotiva slavila na Poljudu, obrana Hajduka 'darovala' goste

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.03.23. | 17:07

Sedam golova palo je danas na Poljudu, a Hajduk upisao četvrti poraz u proljetnom dijelu prvenstva

Hajduk je ponovno kiksao u prvenstvu. Četvrti je poraz na kontu ovog proljeća, a danas je u 24. kolu HNL-a slavila Lokomotiva. Gosti su odigrali jako dobru utakmicu i koristili sve poklone koje je obrana Hajduka darovala im danas.

Trener Hajduka Ivan Leko danas na raspolaganju nije imao desnog beka kojem je to prirodna pozicija. Ozlijeđeni su Dino Mikanović i Grego Lovrencsics pa je na njihovo mjesto stao Rokas Pukštas koji je znao popunjavati tu poziciju u juniorima. Od prve minute u odnosu na utakmicu protiv Osijeka danas je zaigrao Anello, a Leko se odlučio zadržati formaciju s četvoricom u obrani. Silvio Čabraja se odlučio od prve minute danas dati priliku Žilinskom, a u napadu je bio Aliyu koji se pokazao kao ključan igrač Lokomotive

Još jedno prvo poluvrijeme i obrambene reakcije Awaziema, za kojeg se čini da je riješio pitanje svog ostanka u Splitu, koje će navijači Hajduka htjeti što prije zaboraviti odgledali smo na Poljudu. Očekivao se nastavak forme iz Osijeka nakon pobjede u četvrtfinalu Kupa, ali uslijedio je nastavak šokova iz prvenstva. Prvi je bio u 12. minuti kad je Cipetić ubacio na prvu stativu, a tamo Bubanja lukavo provukao loptu između loše postavljenih Awaziema i vratara Lučića za 0:1.

Podigla je Torcida tri minute kasnije od vodstva gostiju i poruku za prvu momčad na kojoj je pisalo: „Vruća srca, hladne glave, tako to rade mangupčine prave, ugledajte se na juniore!“ Juniori su prošlog tjedna izbacili Manchester City u juniorskoj Ligi prvaka, dok se prva momčad muči s rezultatima i igrom. Koliko je to loše govori i drugi gol za povećanja vodstva Lokomotive.

Zabio je u 28. Stojković nakon kontre Lokomotive. Aliyu je na lijevoj strani imao puno prostora, a njegov ubačaj se odbio od Awaziema te olakšao Stojkoviću da s pet metara zakuca loptu u mrežu za 0:2. Moglo je biti i 0:3, ali spasilo je od te blamaže Bijele zaleđe Aliyua koji je bio asistent Goričanu u 36. minuti. Nakon provjere VAR snimke vidio je sudac Kolarić zaleđe i poništio zgoditak gostiju.

Publika s tribina pokazala je jasno hajdukovcima što misli o rezultatu i igri, a onda u 40. minuti dolazi do smanjenja vodstva gostiju. Sjajno je Anello probio po lijevoj strani, oslobodio se čuvara i ubacio za Mlakara koji zabija za 1:2.

Kolarić je odlučio produžiti pet minuta prvo poluvrijeme zbog prekida koji su bili nakon sudara Vuškovića i Stojkovića u prvoj minuti te VAR provjere poništenog gola Lokomotive. Tijekom nadoknade gosti su zamalo došli do još jednog gola, a sve zbog nonšalancije Awaziema čiji ostanak u Splitu izgleda sve manje upitan. Ukrao mu je Aliyu loptu u trećoj minuti nadoknade i izbio sam pred Lučića koji je obranom spasio Bijele od još jednog primljenog zgoditka.

Vidio je Leko da će morati pojačati napade prema vratima Čavline pa se odlučio izaći u drugom dijelu još ofenzivnije. Ostavio je na klupi Fossatija i asistenta Anella nakon odmora, a u igru je poslao Benrahoua te od ozljede oporavljenog Sahitija.

Leko je išao na još ofenzivniji pristup u drugom dijelu s izmjenama koje odlučio povući nakon odmora. Prvi rezultat bila je dominacija u posjedu koji je bio u većem dijelu na strani Hajduka. Do 66. minute preko 60 posto vremena lopta je bila u nogama igrača Hajduka, a uputili su i tri udarca prema Čavlini, no nijedan nije išao u okvir. Zato je u 66. minuti došla prilika za izjednačenje.

Livaja je pao nakon starta Marića u kaznenom prostoru, a sudac Kolarić koji se nalazio nedaleko od mjesta prekršaja pokazuje odmah na bijelu točku. Izvođač je bio Livaja i pogodio u 66. minuti iz jedanaesterca za 2:2.

Lokomotiva je u većem dijelu čekala priliku iz kontre, a zaprijetili su dva puta opasno preko Aliyua. Jednom ga je zaustavio Vušković u soloprodoru, a jednom je pokušao s distance ugroziti Lučića, no taj pokušaj je završio izvan okvira. Zato je Lokomotiva danas imala raspoloženog Awaziema koji ih je darovao još jednom u 83. minuti, a kumovala je tome i loša reakcija Vuškovića.

U skoku na centru Awaziem je izgubio duel koji je izbacio u šansu Aliyua, a spora reakcija i Vuškovića omogućila mu je bijega na jedan na jedan s Lučićem. Nigerijac nije propustio stopostotnu šansu i pogađa za 2:3.

Iz gotovo identične situacije Nigerijac je povisio vodstvo Lokomotive četiri minute kasnije. Kulenović je prenio glavom naprijed loptu, a stoperi Hajduka samo pogledom ispratili ulazak napadača Lokomotive Aliyua koji je ponovno realizirao stopostotnu šansu za 2:4.

Da se ublaži blamaža na Poljudu pobrinuo se Benrahou. Zabio je prvijenac u dresu Hajduka u 89. minuti, ali to je bilo sve što su Bijeli uspjeli napraviti za barem ublažiti novi poraz u proljetnom dijelu sezone. Leko ih sad ima četiri na kontu u osam utakmica koliko je vodio Hajduk bez ijednog remija.

Govoriti o zadovoljstvu hajdukovaca nekom je bespredmetno, a rani izlazak publike s tribina kao i zvižduci na kraju utakmice dovoljno govore što navijači misle o ovom što pokazuje Hajduk.


Hajduk - Lokomotiva 3:4

Strijelci: 0:1 Vladan Bubanja (12.), 0:2 Luka Stojković (28.), 1:2 Jan Mlakar (40.), 2:2 Marko Livaja (66.–11m), 2:3 Ibrahim Aliyu (83.), 2:4 Ibrahim Aliyu (87), Yassine Benrahou 3:4 (89)

Stadion: Poljud, Split; gledatelja: 13.459

Glavni sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)

Žuti kartoni: Benrahou (Hajduk), Marić, Bubanja, Kalaica (Lokomotiva)

Crveni kartoni: /

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Pukštas, Awaziem, Vušković, Melnjak – Fossati(od 46. Sahiti), Grgić – Mlakar(od 66. N. Kalinić), Krovinović, Anello(od 46. Benrahou) – Livaja

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Cipetić, Mersinaj, Kalaica, Žilinski – Marić, Bubanja – Aliyu(od 92. Vranjković), Stojković, Goričan(od 81. Pivarić) – Kačavenda(od 92. Batur)



Tagovi

HajdukLokomotiva ZagrebHNL

Ostale Vijesti