Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Vladan Bubanja za Germanijak: "Andrija Vukčević mi je nahvalio HNL i Lokomotivu, vjerujem da možemo proći skupinu s Mađarskom i Srbijom"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.02.23. | 08:05

Crnogorski veznjak Vladan Bubanja u Lokomotivu je stigao na mala vrata. Kroz prvi dio sezone izborio se za mjesto u udarnoj postavi Lokosa, da bi u prošlom kolu bio junak dvoboja protiv Osijeka zabivši jedini pogodak na utakmici. Pred susret sa Šibenikom porazgovarali smo s 23-godišnjim Crnogorcem koji se, između ostalog, nada pozivu u reprezentaciju za predstojeće kvalifikacije za Euro 2024.

Kada smo početkom drugog dijela sezone razgovarali sa Silvijom Čabrajom, strateg Lokomotive nahvalio nam je 23-godišnjeg defenzivnog veznjaka Vladana Bubanju, Crnogorca koji je prošlog ljeta stigao na Kajzericu iz nikšićke Sutjeske.

„Posljednje tri, četiri utakmice u prvom dijelu sezone na poziciji drugog defenzivnog veznog igrao je Vladan Bubanja. On je došao iz prve lige Crne Gore i trebao mu je period prilagodbe. Sada se prilagodio. U drugom dijelu jeseni, na pripremama, a i sada protiv Varaždina odigrao je jako dobro, tako da su on i Mateo Marić, u ovom trenutku prve opcije kada je riječ o zadnjim veznima“.

Bubanja je posljednjih pet jesenskih utakmica, uključujući i Kup susret protiv Bistre, a na kojem je zabio i prvijenac u plavo-bijelom dresu, krenuo kao starter. U istom ritmu nastavio je na zimskim pripremama te u proljetnom dijelu sezone u kojem je propustio samo susret s Dinamom zbog suspenzije kartona. Ujedno i jedini u posljednjih pet Lokomotivinih utakmica u kojem je momčad s Kajzerice primila pogodak.

A svoju najbolju utakmicu u Lokomotivinom dresu Bubanja je odigrao u prošlom kolu. U 39. minuti utakmice na Kranjčevićevoj protiv Osijeka Bubanja je bio najviši u kaznenom prostoru nakon centaršuta Josipa Pivarića i glavom poentirao za jedini pogodak na utakmici, ali i svoj prvoligaški prvijenac čime je zaslužio mjesto u Germanijakovoj postavi 20. kola...

"Zaista je lijep osjećaj zabiti za pobjedu svoje momčadi. Taj pogodak mi je iznimno bitan za samopouzdanje, ali prije svega važna su tri osvojena boda. Odigrali smo jednu jako dobru utakmicu. U ovom trenutku igramo jedan, rekao bih, zaista lijepi nogomet".

U prva tri mjeseca po dolasku u Lokomotivu nije bio najstandardniji na terenu.

„Sigurno mi je trebalo malo vremena da se prilagodim na pravi način. Iako nisam bio najstandardniji, naporno sam radio i čekao svoju šansu. Za sada mislim da je koristim dobro, ali želim još dodatno napredovati kvalitetnim radom na treninzima“.

Većinu svojih utakmica u Lokomotivinom dresu odigrao je u paru s pouzdanim veznjakom Mateom Marićem.

„S Mateom se, mogu reći, slažem zaista super. I to ne samo na terenu. Od prvog dana mogu reći da se sa svima u klubu jako dobro slažem. Dobro smo se posložili, nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje“.

Koja je najveća razlika u kvaliteti i organizaciji HNL-a i Prve crnogorske lige?

"Hrvatska liga je dosta jača, tu nema previše priče, počevši od infrastrukture, terena i organizacije klubova. U Hrvatskoj se igra dosta brži i agresivniji nogomet. HNL je iznad crnogorske lige u mnogim segmentima, tako da mi je jako bitno da sam se brzo prilagodio na ovu razinu nogometa".

Iako je bio član svih mladih crnogorskih selekcija, Bubanja još uvijek nije upisao debi za A reprezentaciju Crne Gore. Poziv je dobio samo jednom, u lipnju prošle godine za dvoboj Lige nacija protiv Rumunjske, neposredno prije nego što je službeno prešao u Lokomotivu. U velikoj 3:0 pobjedi Crne Gore u rumunjskom Giulestiju, Bubanja je cijelu utakmicu proveo na klupi za pričuve...

„Svakako mi je velika želja upisati nastup za Crnu Goru i postati standardnim članom reprezentacije. Od kada sam stigao u Lokomotivu još nisam dobio poziv za reprezentaciju, no, radim vrijedno i vjerujem da je samo pitanje vremena kada će ponovno stići poziv na moju adresu. Sve je, dakako, na izborniku. Vidjet ćemo.“

Prvo reprezentativno okupljanje u 2023. Crna Gora imat će ubrzo, krajem ožujka u kvalifikacijama za Euro 2024. Crna Gora nalazi se u skupini s Mađarskom, Srbijom, Bugarskom i Litvom. Iz naše neutralne perspektive, rekli bismo neugodna, ali nikako ne neprolazna grupa. Pogotovo jer će dvije najbolje momčadi skupine izboriti plasman u Njemačku....

"Svakako se svi u Crnoj Gori nadamo da ćemo prvi puta u povijesti izboriti plasman na veliko natjecanje. Čekamo već dugo vremena neki veći iskorak. Nadam se da ćemo ga ovaj puta i dočekati. Imamo dosta kvalitetnih igrača i nadam se da ćemo u ovom ciklusu uspjeti izboriti Euro".

Iz povijesne perspektive, možemo reći da su Crnogorci imali dosta veliki utjecaj u HNL-u. Fatos Beqiraj imao je značajnu rolu u zagrebačkom Dinamu za kojeg je zabijao i u Ligi prvaka, Radomir Đalović obilježio je povijest Zagreba i Rijeke, u kojoj je Marko Vešović bio jedan od najboljih igrača u onoj šampionskoj sezoni 2016./17. A u Rijeci igra još jedan standardni crnogorski reprezentativac, Andrija Vukčević...

"Upravo sam prije dolaska u Lokomotivu u reprezentaciji pričao s Andrijom Vukčevićem. On mi je prilično nahvalio hrvatski nogomet i rekao za Lokomotivu da je jedan baš jako dobro uređen klub. Te njegove riječi puno su mi značile prije dolaska u Zagreb".

Vratimo se na Lokomotivu. Slijedi utakmica u Šibeniku...

"Očekuje nas jedna zahtjevna utakmica, ali dolazimo u dobrom ritmu. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da u Šibenik dolazimo po tri boda".

A kakva su očekivanja od proljeća generalno?

"Rekao je da je najbitnije ostati u trenutnom ritmu. Ako ćemo do kraja sezone igrati bez većih oscilacija, siguran sam da će nas pomaziti i rezultat".



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLLokomotiva ZagrebNK Lokomotivacrnogorska nogometna reprezentacijaEuro 2024Vladan Bubanja

Ostale Vijesti