Sanjin Strukić/PIXSELL
Sanjin Strukić/PIXSELL

Luka Stojković za Germanijak: "Sve mi se događa filmskom brzinom, ali to me motivira da budem bolji"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 07:54

Mlado krilo Lokomotive ovosezonsko je otkriće HNL-a i još jedan od dragulja koje je izbacila nogometna škola s Kajzerice

Luka Stojković jedan je od otkrića u ovoj sezoni HNL-a. Iako ima tek 19 godina, fond utakmica, zrelost u igri i njegov nogomet koji redovito pokazuje ponovno je potvrdilo tezu kako nitko u HNL-u ne radi s mladim talentima bolje od društva s Kajzerice. Stojković je rođeni Zagrepčanin koji se kao dijete preselio u Novoselec, malo mjesto pored Ivanić Grada. Tu je krenuo njegov nogometni put.

“Trenirao sam u Slogi iz Križa i Naftašu iz Ivanića. Negdje sam zapeo za oko skautima Lokomotive, odigrao sam turnir s njima u Ivanja Rijeci i trener Stipić rekao je mojim roditeljima da bi u klubu htjeli da ostanem s njima”, priča nam o svojim počecima Luka Stojković. Prve dvije godine bile su teške. Svakodnevno putovanje u Zagreb na treninge, puno odricanja ali želja je bila jaka.


“Pomoglo mi je što su samnom putovali prijatelji Marko Marić i Ivan Cvijanović. S njima je to bilo nekako lakše, ali najveći teret su podnijeli roditelji. Majka Ivana i otac Jurica bili su tu kada je bilo najpotrebnije. I zato svaki moj uspjeh dijelim s njima”.

Kasnije se preselio u Zagreb a za prvu momčad debitirao je i prije punoljetnosti. Uvijek je Samir Toplak imao osjećaj za mlade igrače.

“Da, on je pozvao mene i Kačavendu u prvu momčad na nekoliko treninga, svidjeli smo mu se i odlučio je da ostanemo. Moram mu se zahvaliti ovim putem na povjerenju koje je pružio. Nije bilo lako odvažiti se dati priliku 17-godišnjaku u trenutku dok se Lokomotiva borila za ostanak u ligi”, zrelo razmišlja Stojković koji je eksplodirao u ovoj sezoni. Priznaje da mu se sve izdogađalo nekom filmskom brzinom.

“Pa ne bih vjerovao da mi je netko rekao da ću s 19 godina biti jedan od nositelja igre u Lokomotivi. Bio sam uvjeren da ću negdje na posudbu, na neko dokazivanje pa tek onda pokušati nametnuti se. Zaista sam presretan svime što mi se događa u ovoj sezoni. Težio sam tome, kao što svakim treningom i utakmicom težim da se dokažem da mi je ovdje mjesto”.

Stojković je ugodan sugovornik. Nemate osjećaj da razgovarate s mladim igračem koji ima svijet pod nogama. Za komplimente na račun igre će se pristojno zahvaliti ali i odmah dodati da je sam sebi najveći kritičar i da ima nekih stvari koje mora popraviti u svojoj igri.

“Nemojte mi krivo shvatiti. Meni su komplimenti dodatan motiv, ali svjestan sam ja da ima tu puno elementa na koje se moram koncentrirati kako bi bio bolji. Recimo, više agresije moram imati u igri, koristiti taj udarac češće. Radim na tome i nadam se da će sve biti bolje kako će vrijeme odmicati”.


Iako je Stojković lijevo krilo, u izostanku Kačavende ga je trener stavio na poziciju desetke na kojoj se odlično snašao.

“Vidjet ćemo kada se Kačavenda vrati, ali to je bilo odlično iskustvo za mene”.

Odlične igre Stojkovića nisu promakle izborniku U-21 reprezentacije Igoru Bišćanu koji ga je pozvao na utakmice s Estonijom i Norveškom. Naš sugovornik nada se pozivu za Euro.

“Bilo bi lijepo otići s mladom reprezentacijom i napraviti rezultat. No, ima vremena do tada a svaka utakmica je prilika za novo dokazivanje”.

Ime Luke Stojkovića debelim je flomasterom podcrtano u skautskim bilježnicama. Ne krije da mu je san jednog dana zaigrati u nekoj od liga petice.

“Volio bih se okušati na toj sceni. Testirati sam sebe koliko mogu”.

No, prije toga bi logična stepenica bila odlazak u klub za koji navija od malih nogu.

“Dinamo je moj klub. Navijam za njega, velik je i dimenzija više u odnosu na sve drugo. Igra na velikoj razini, a doma si. Da, prije nekog puta u inozemstvo ne bih imao ništa protiv otići u Maksimir i ispuniti dječački san”, iskreno će Stojković koji će sezonu sigurno završiti na Kajzerici. S kakvim epilogom, pitamo ga.

“Nadam se da možemo napasti to četvrto mjesto koje nam nije daleko. Rijeka je zakazala, pojavili su se neki drugi klubovi koji su to iskoristili ali realno možemo dohvatiti tu poziciju. Bit će teško, ali volim izazove”.

Stojković privatno ne razlikuje se puno od mladića kojeg vikendom viđamo na stadionima HNL-a.

“Družim se sa suigračima, odemo na kavu, piće ali sve je podređeno nogometu”.

A da doma sve bude u najboljem redu brine se djevojka Doris. Studentica iz Velike Gorice koja radi i brine se da Luki ništa ne nedostaje.

“Puno provodimo vremena skupa, sjajno se slažemo i nadopunjavamo. Uz nju je sve nekako lakše”, otkriva naš sugovornik koji je kao dijete je volio gledati Ronaldinha. Često traži njegove klipove na internetu.

“Sve je radio s osmijehom na licu. To mi je sjajno”.

Iz modernog nogometa uzor je pronašao u Ronaldu.

“Čovjek ima 38 godina i nevjerojatno koliko radi na sebi. Ima takav odnos prema nogometu i sebi kao da mora osvajati. A osvojio je sve što je mogao. On je sam po sebi motivacija za sve nas u nogometu”.

Pred Lokomotivom je sudar s Goricom.

“Stanje na tablici nije niti približno onakvo u kontekstu kvalitete koju Gorica posjeduje. Analizirali smo ih, zaista su dobri samo imaju nesreće. Morat ćemo se potruditi i zapeti za tri boda koja će nas približiti cilju”.



Tagovi

Luka StojkovićLokomotiva ZagrebHNL

Ostale Vijesti