RK Nexe
RK Nexe

Štrlek za Germanijak: "Razgovarao sam s Perkovcem, za rezultate on odgovara, a Nexe želi iskoristiti svoju priliku za naslov"

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 24.10.23. | 08:05

Najpoznatiji Grom otkrio je u razgovoru za naš portal ambicije Našičana, atmosferu u potpuno novoj svlačionici, ali i kako gleda na to što ga izbornik Perkovac nije uvrstio na svoj najnoviji popis

I s 34 godine na leđima, osvajač Lige prvaka, proslavljeni hrvatski rukometaš Manuel Štrlek, ima što za reći na terenu. Našički Nexe ga je s razlogom predstavio pompozno pred navijačima kao najveće pojačanje u povijesti kluba, što je Menuel odmah opravdao na terenu, kako u domaćoj ligi, tako i u Europi. Danskom Skjernu zabio je sedam golova (baš kiao i Jotić i Moslavac) i pomogao svojoj momčadi da sjajno uđe u novu europsku sezonu. Ozljeda nema, tri godine ugovora s Našičanima ima. Mirno, pod vedrim slavonskim nebom sa svojom obitelji pomaže hrvatskom doprvaku da napokon izgubi prefiks i prekine dominaciju RK Zagreb. U međuvremenu, ni ambicije u Europskoj ligi nisu niša manje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Sjajno su hrvatski doprvaci otvorili svoju europsku sezonu i pred domaćom publikom u Europskoj ligi svladali danski Skjern 39-25 (20-10) u utakmici 1. kola u skupini D, odigranoj u Našicama. No, ne žele euforiju zbog jedne pobjede.

"Skjern je već godinama momčad koja je konstanta europskog rukometa, imaju odlične igrače, kvalitetnu momčad, ali mi smo se doista sjajno pripremili za tu utakmicu. Nismo očekivali ovako visoku pobjedu, možda je i malo nerealan rezultat s obzirom na to da oni doista nisu bilo kakva momčad, ali bio je to dan kada nam svima sve ide. Imamo i mi svoju kvalitetu, ali ne dozvoljavamo si pretjeranu euforiju. Već smo fokusirani na iduće protivnike, u EL je to Braga protiv koje smo kući sigurno favoriti, ali kažem, ne smijemo poletjeti. Imamo četiri, pet iskusnih igrača koji su u karijeri prošli puno toga, koji znaju što znači i pobijediti i izgubiti. Znaju se nositi sa svime i oni će pomoći svima da držimo fokus", priča nam Štrlek, koji je prvi puta pod trenerskom palicom Branka Tamšea. Koliko uz iskusne igrače u tome pomaže i trener Branko Tamše kao iskusan trener? Razlikuje li se njegov stil puno od trenera koji su vas do sada vodili?

"Svaki trener, kao svaki čovjek, ima nešto svoje, drugačiji je. Tako i Tamše ima svoj stil, inzistira na brzom rukometu, s naglaskom na tranziciju, polukontru, kontru... Meni osobno takav stil odgovara, volim takav rukomet. A i kao osoba je vrhunski, može se uvijek s njim popričati o svemu i uvijek će izaći u susret. Jasno, sada je sve idealno jer je i rezultat takav, a kao i treneri i mi igrači i cijelo raspoloženje ovisimo o rezultatima pa sada stvarno nema razloga da bude loše."

Borna Jaksic/PIXSELLBorna Jaksic/PIXSELL

Iako se trudite ne dozvoliti pretjeranu euforiju, moralo je ovako dobro otvaranje sezone sigurno zacakliti oči prema nekim malo daljim, ali itekako za dostizanje realnim dijelovima sezone. Do kuda Našičani žele u Europskoj ligi?

"Bitno nam je ići korak po korak. U Europi se lako poskliznuti, osobito sada kada je EL jača nego ikada, ima sedam-osam momčadi koje se sigurno mogu suprostaviti, a i pobijediti klubove iz Lige prvaka. Nama je želja proći skupinu, onda izboriti i četvrtfinale, izbjeći momčadi kao što su Dinamo Bukurešt, Nantes i slične koje odskaču i financijama i na svaki drugi način, a onda vidjeti do kud možemo. Sigurno da imamo ambiciju, izgledamo dobro, imamo kvalitetan roster, poduplane pozicije, rotacije, kvalitetu, ali znate i sami da to ništa ne garantira jer je sezona duga, tempo visok pa se uvijek mogu dogoditi nesretni izostanci i ozljede. Tako da korak po korak."

Kad smo već kod rostera Našičana, bilo je i odlazaka i dolazaka. Branko Tamše u novu sezonu je ušao bez pola prošlosezonskog sastava. U Našicama više nisu Marin Jelinić, Janko Kević, Tomislav Severac, Fran Mileta, Alen Blažević i Karlo Godec, a nova lica u svlačionici su Marko Bezjak (Magdeburg), Lovro Jotić (Leipzig), Gal Marguč (Celje), Ognjen Cenić (Barcelona B), Adir Cohen (Tremblay) i naravno, naš sugovornik, koji je stigao iz Veszprema nakon pet godina provedenih u Mađarskoj. Kako funkcionira svlačionica?

"Mislim da sam ja jedini u momčadi kojega Tamše do sada nije trenirao, tako da su svi dečki više-manje znali gdje dolaze i kod koga i što će se od njih očekivati, ali da, svi znaju svoje uloge, dobro izgledamo. Pokušavamo njegovati taj brzi tempo i visok ritam igre, velik broj golova, želimo da nas to krasi. Prošlo je već tri i pol mjeseca od okupljanja i izgledamo sve bolje i bolje iz dana u dan."

SLIJEDI BRAGA

Prva prilika za dodatno veselje i nove bodove u Europi je susret protiv Brage. Još jedna domaća utkamica, ali ovoga puta protiv neugodnih Portugalaca.

"Sigurno da smo se pripremili, znamo da nisu loša momčad. Imali su i napeto pretkolo s Trebnjem (slavili Slovenci u kolovozu 31-29 pa Portugalci u uzvratu 29-26). Kvalitetni su, znaju igrati, pokazuju to sve portugalske momčadi već godinama, imaju tri, četiri momčadi u samom europskom vrhu. Sigurno da imaju drugačiji stil od Skandinavaca s kojima smo do sada igrali, ali sigurno ćemo postaviti dobru taktiku i za njih. Najviše šuteva daje i najveću slobodu u irgi sigurno ima desni vanjski Vinicios Carvalho, ali puno toga igraju i na druga dva vanjska (Peixoto i Abrahao, op.a.), koji već dugo igraju zajedno i dobro se poznaju. Jedna fina ekipica."

Je li olakotna okolnost Našičanima što Braga dolazi nakon prvenstvenog derbija s Benficom koji ih je sigurno u dobroj mjeri potrošio?

"Mislim da su sve momčadi danas navikle igrati taj tempo svakih tri, četiri dana. Nema razloga da se oslanjamo na to što je netko igrao s nekim prije tri dana."

Kolika je vama promjena iz mađarske u hrvatsku ligu i iz Lige prvaka u Europsku ligu? Imate li osjećaj da su 'preslabe' za ono na što ste naviknuti?

"Znam zašto sam došao u Hrvatsku i daleko od toga da nemam ambicija. Mislim da još sigurno tri, četiri godine mogu igrati rukomet na vrhunskom nivou. Nekad bih volio da je domaća liga kvalitetnija, ali to u velikoj mjeri diktiraju financije kojih baš i nema pa su zapravo samo Zagreb i Nexe pravi profesionalni klubovi, da se ne zavaravamo. U drugim klubovima igrači u dosta slučajeva rade uz to što igraju pa se ne može nešto više ni očekivati, ali šteta jer bi to puno značilo i za cijeli rukomet i za reprezentaciju. Sreća da Hrvatska sama po sebi uvijek ima kvalitetnih mladih igrača, ali volio bih da je sustav malo drugačije i bolje posložen."

Kao na primjer...?

"Recimo, u Mađarskoj postoje četiri akademije čiji je zadatak stvarati igrače za prvu ligu. Neka vrsta drafta. Ni to možda ne garantira ništa, ali ne čini mi se to kao loša opcija. A tko u to treba uložiti, Savez, država ili netko treći ne bih ulazio jer se nisam detaljno bavio time. I vremena su se promijenila, odrastanje djece je danas drugačije, ali šteta da nam domaća liga nije malo kvalitetnija."

O KRAJU KARIJERE NE RAZMIŠLJA

Tempo je, dakle, ipak lakši. Onda mirovina sigurno neće još uskoro?

"Imam s Nexeom ugovor na tri godine i mislim ga odraditi do kraja. Dobro se osjećam, a hoću li nakon toga igrati, vidjet ćemo što bude reklo tijelo."

I Zagreb se ove sezone probudio. Skupio je već pet bodova u Ligi prvaka, pružio neke dobre partije. Kako vidite najvećeg domaćeg rivala ove sezone?

"Sigurno da mi je drago što su napravili dobre rezultate u Ligi prvaka jer je to dobro za cijeli hrvatski rukomet, da imamo što bolji koeficijent, da što bolje stojimo u Europi, da razvijamo mlade igrače, da stvaramo reprezentativce... Uvijek navijam u svakom sportu za hrvatski klub u europskim natjecanjima pa tako i za Zagreb. Imaju sada odličnu priliku za prolazak grupe, iako sigurno neće biti lako, ali nadam se da će uspjeti. Nenad Šoštarić je sada stigao i želim i njemu svu sreću na klupi Zagreba."

A onda na megdan s Našičanima u Ligi za prvaka Hrvatske. Može li Nexe napokon prekinuti dominaciju Zagrebaša?

"Nema smisla sada raditi bombastične najave da ćemo mi uzeti ovo ili ono. Idemo iz utakmice u utakmicu, uostalom, daleko su još susreti s njima, tek na proljeće. Mi ćemo raditi, bit ćemo spremni, igrat ćemo što bolje, puhat Zagrebu za vratom, a onda ćemo vidjeti da iskoristimo svoju priliku kada ju budemo imali. Ali sada govoriti da ćemo mi nešto uzeti pompozno, nema razloga."

Ako ipak uzmete naslov, hoće li biti draži od naslova Lige prvaka?

“Mislim da je Liga prvaka ipak moj najveći trofej u karijeri i da će to i ostati”, poručio je Manuel uz osmijeh. 

PERKOVAC GA NIJE STAVIO NA POPIS

Izbornik Perkovac izbacio je nikad širi popis reprezentativaca. Čak 36 imena pred okupljanje u studenom, a na popisu nema vas. Je li vas iznenadila odluka, jeste li razgovarali s izbornikom?

"Razgovarali smo prije nego li je objavio popis. Rekao mi je izbornik da su mu prvi izbor Mandić i Jelinić, a kada smo prije razgovarali dogovorili smo se da ću doći u reprezentaciju ako ozbiljno računa na mene. Na kraju se odlučio za njih dvojicu i to je to. Ništa spektakularno, njegov izbor. Na kraju je ipak izbornik taj koji odgovara za rezultate pa ima pravo i odlučivati koga će pozvati."

Morat će sada iz tih 36 imena pripremiti one najbolje koji će biti spremni u siječnju na Euru u Njemačkoj pokušati Hrvatsku vratiti na postolje.

"Od Hrvatske se uvijek očekuju visoki rezultati na svim turnirima. To je tako. Do prvenstva ima još nekoliko mjeseci i do tada se može svašta dogoditi. Sport je okrutan, jedan dan je sve u redu, drugi dan se netko ozlijedi pa treba vidjeti kako ćemo izgledati u siječnju. Ja ću, u svakom slučaju, sigurno navijati za našu reprezentaciju da stignu što dalje i ostvare što veći uspjeh."

DPA/PIXSELLDPA/PIXSELL


Sigurno će biti i pune tribine 'kockica'.

"Vjerujem da će reprezentacija imati veliku podršku navijača i na tribinama jer ima puno naših ljudi u Njemačkoj, a to će im sigurno puno značiti. Znači i nama u Našicama. Kada igraš pred punim tribinama koje navijaju za tebe, odmah si neugodniji protivnik, kao što su Našice svima neugodno gostovanje."




Tagovi

Manuel ŠtrlekRK Nexehrvatska rukometna reprezentacijaRK ZagrebNenad ŠoštarićGoran Perkovac

Ostale Vijesti