"Srbi su nas 2012. dobili uz veliku podršku domaćih navijača, sad ćemo ju imati mi"

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 11.01.18. | 16:30

Bivši hrvatski izbornik poražen je od Srbije u polufinalu Eura 2012. godine u uzavreloj atmosferi u Beogradu. Vjeruje kako će ovaj put hrvatski navijači napraviti identičan ugođaj, ali se nada drugačijem ishodu.

Čovjek koji je Linu naslijedio po završetku drugog mandata na klupi nacionalne momčadi, bivši hrvatski rukometni izbornik Slavko Goluža za Germanijak je rekao kako smatra da je Červar izabrao trenutačno optimalnih 16 igrača koje domaći rukomet ima na raspolaganju za Euro, a ostali ne trebaju očajavati jer se do finala može promijeniti šestorica igrača, a to znači da svi još imaju šanse zaigrati.

„Lino je izbornik i ima najbolji uvid u trenutačno stanje igrača, ovo je najbolje što smo imali, on je izbornik i odlučuje o konačnom popisu, mi samo možemo biti podrška,“ započeo je.

„Nitko nije otpisan, svi konkuriraju u, svi su tu slučaju ozljeda, može se promijeniti po dvojicu igrača u svakom krugu, znači još šestorica igrača sa šireg popisa se mogu promijeniti, ovo će zasad biti dovoljno.“

Europsko prvenstvo jedino je veliko rukometno natjecanje koje Hrvatska nikad nije osvojila, naše najbolje generacije osvojile su nekoliko medalja na tom turniru, ali nikako najsjajniju. Nekoliko je teorija u čemu leže razlozi neuspjeha na zadnjoj stepenici, nekako najkredibilnija je postavljena na činjenici kako je ipak riječ o najtežem natjecanju u rukometu, slično kao u vaterpolu, najveća je koncentracija zemalja u kojima se taj sport uopće igra na jednom mjestu i najjača je konkurencija.

Veliku ulogu imat će i domaća publika, zna to dobro naš sugovornik, osvajač dvije bronce na Euru, kao igrač 1994. u Portugalu, te kao izbornik 2012. godine u Srbiji, gdje je poražen u utakmici za finale od domaćina pred 22.000 navijača u Beograd Areni.

„Imali smo tu nesreću da smo igrali u sjajnoj domaćinskoj atmosferi i da nam je to bila okolnost koja nam nije išla u prilog,“ rekao je bivši hrvatski izbornik.

Ovaj puta Hrvatska će biti domaćin Srbiji, medalja neće biti ulog, ali to ne znači da će biti lako, iako su Kauboji trenutačno kvalitetnija reprezentacija i trebali bi pobijediti na startu natjecanja.

„Nacija puno očekuje puno i imat ćemo veliku podršku s tribina, ali igrači se moraju koncentrirati isključivo na igru, a ne na nebitne stvari oko terena. Sve utakmice u prvom krugu podjednako su teške i jednako važne, svaka na svoj način. Važno je zadržati fokus i prići svakom susretu s jednakom ozbiljnošću, danas nikoga ne smiješ podcijeniti i ući utakmicu sa stavom lako ćemo,“ smatra Goluža.

 

 

Igrači su toga sigurno svjesni, mnogi od njih dali su sve od sebe kako bi imali priliku još jedanput zaigrati pred domaćim navijačima na velikom natjecanju. Jedan od onih koji je 2009. godine u suzama primio srebro u zagrebačkoj Areni, imat će drugu priliku za zlato. Domagoj Duvnjak tempirao je svoj oporavak za ovaj Euro i spreman je voditi reprezentaciju.

„Pojedinac nas sigurno neće odvesti do kraja, kolektiv će izbaciti pojedinca, drago mi je da vidim Domagoja na čelu reprezentacije, siguran sam da će biti dodatan impuls suigračima. No ja vjerujem u kolektiv, hoće li to biti Duvnjak, Cindrić, Karačić ili netko drugi, manje je bitno.“

Duvnjak će imati veliku podršku na parketu najboljeg hrvatskog rukometaša u protekloj godini Luke Cindrića. Njega u Zagrebu 2009. godine nije bilo u finalu SP-a, naprotiv malo tko je uopće znao za njega, a danas je sjeo pred novinare u društvu Line Červara i Igora Vorija, a to dovoljno govori o igraču u kakvog je izrastao i što će značiti u izbornikovim kombinacijama.

„Luka igra dobro, nosi Vardar, vjerujem da može nositi i nas, imamo širinu, samo treba biti pozitivan i dati podršku. Pratio sam kako je Hrvatska igrala u pripremnim utakmicama i mislim da smo na dobrom putu,“ zaključio je Goluža.

(foto: Pixsell)


Tagovi

rukometna groznicaSlavko Golužahrvatska rukometna reprezentacijasrpska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti