Germanijak
Germanijak

Sigurdsson: "Senatori? Umirovili bi se prije da su to htjeli, a imena nisu bitna, nego igrači koji će se potući" Špoljarić: "Obrana? Bit će top!"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 11:28

Nakon dugo vremena, napokon možemo reći - imamo izbornika!

Dugo je trajalo dogovaranje novoga izbornika hrvatske rukometne reprezentacije nakon otkaza Goranu Perkovcu. Spominjali su se bivši izbornici, ali na kraju je Zoran Gobac izvukao kartu - stranac! Po prvi puta u našoj povijesti, hrvatske rukometaše predvodit će strano ime i to kakvo - jedno od najjačih u povijesti rukometa - Dagur Sigurdsson.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Povodom njegovog predstavljanja HRS se posebno potrudio pa na stalnoj lokaciji, zagrebačkom Westinu, rezervirao čak Kristalnu dvoranu! Odmah je pristup svečaniji, čim se želimo 'gostu' pokazati, možemo se našaliti. Klasična hrvatska gostoljubivost.

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac bio je prvi koji je, uz Dragu Ćosića, poželio dobrodošlicu novom izborniku.

"Za dva tjedna putujemo na kvalifikacije za OI, svjesni smo težine zadatka. Imali smo kratko vrijeme, a odluka je bila zahtjevna jer smo bili svjesni da nismo uspjeli polučiti dobar rezultt na EP-u i da moramo nešto promijeniti. Pregovarali smo s različitim opcijama, a u konačnici došli do toga da napravimo ovo što do sada nikada nismo. Pregovori su bili zahtjevni jer je gospodin Sigurdsson bio u japanskoj reprezentaciji pa smo morali prvo uspjeti raskinuti taj ugovor, a onda smo to u konačnici uspjeli i dogovorili se i nadamo se da će biti duže vrijeme izbornink", rekao je Grahovac.

Potom je riječ dobio i novi hrvatski izbornik.

"Htio sam izazov, avanturu, nešto sa strašću, a mislim da te tri stvari dolaze s ovim poslom. Pritisak također, ali i šansa za mene kao prvog stranca na klupi", rekao je pa dao komentar na reprezentaciju:

"Momčad je dobra, ali ima i drugih dobrih momčadi. Ovo će sada u ova dva tjedna biti veliki izazov i sav nam je fokus na tome. Gledao sam ih na EP-u, jako su zanimljiva momčad, imaju iskustvo i talent u mlađim igračima, a izazov će biti pronaći balans među njima, a i u samoj momčadi s pravim karakteristikama. Pravi mentalitet može boostati momčad još više i imam dobar osjećaj da možemo napraviti i korak više. Moram vidjeti kako su igrači igrali u svojim klubovima u posljednje vrijeme, a onda po ozljedama i formi igrača napraviti selekciju. Neki će doći 8. ožujka, neki i kasnije, tako da ćemo imati samo pet, šest zajedničkih treninga. Bit će teško, izazovno, ali rekao sam da želim izazov, tako da - ajmo, bring it on!"

Što biste vi promijenili u EP-u?

"Igrali su ili jako dobro ili jako loše. Imaju previše oscilacija u igri, moramo to stabilizirati i napad i obranu. Moramo uvesti i više discipline u momčad. Jasno, nemamo puno vremena sada do prve utakmice, ali mislim da to neće biti jednostavno ni za protivnike koji će morati igrati s momčadi koja je tek promijenila izbornika, tako da mi na njihovom mjestu ne bi bilo svejedno."

Jeste li se čuli s nekim našim igračima?

"Ne želim puno o imenima, svi su na popisu, tu smo da selektiramo. Siguran sam da imaju motiva i senatori za Olimpijske igre, ali i SP u Hrvatskoj iduće godine."

Bojite li se izazova?

"Jasno je da morate pobijediti, da moramo ići na Igre, ne moramo govoriti ni o prošlosti ni dalekoj budućnosti, ovo sada nam je potpuni fokus."

Kada će biti popis i koliko igrača će biti na njemu?

"Naš je plan vidjeti tko je dostupan. Vjerojatno ćemo u ponedjeljak ili utorak objaviti popis od 20 ili 21 igrača, u Hannover ćemo s 20 igrača. Mislim da Hrvatska ima puno talentiranih igrača, a jasno, ja želim da igraju najbolji, no imena nisu bitna, bitni su igrači koji se žele potući i koji su 100 posto sigurni da to mogu."

Koliko poznajete protivnike?

"Znam Austriju i Njemačku jako dobro, obje sam ih trenirao, znam i ostale protivnike, gledao sam im utakmice. Teško je, ali ovdje smo zahvaljujući onome što smo ostvarili 2023., ali recimo Islanda i Katara nema. Natjecanje je teško, ali vjerujem da možemo ostvariti cilj koji imamo. Mislim da je najbitnije kada ste trener da radite igru prema svojoj momčadi. Ne možete kopirati druge. Najbolji treneri su najfleksibilniji koji mogu mijenjati sisteme ovisno o karakteru momčadi. Sve je o balansu da možete mijenjati obrana-napad bez previše rizika. Uzbuđen sam da donesem svoju filozofiju, ne znam koja je, nešto između Njemačke i Japana ili Islanda, ne znam, ali moramo napasti teške rerpezentacije."

Gdje je Hrvatska?

"Mislim da imamo puno sličnosti s Njemačkom, imali smo Wolffa kao mladog golmana, a tako nešto je bilo i u Japanu. Ondje smo trebali pet, šest godina da dođemo do vrha Azije, u Njemačkoj nam je trebalo tri godine da promijenimo. Tako to ide u sportu, ne ide brzo, ne možete preskočiti i tražiti brzi popravak. Sve ovisi o okolnostima, nekad dođe prije, nekad poslije. Naša momčad nije gora ni od Mađarske, ni od neke druge momčadi, mislim da ih samo trebamo posložiti."

Par riječi je rekao i Denis Špoljarić, kojeg smo vam jučer najavili kao pomoćnika novom izborniku.

"Siguran sam da može, dugo smo surađivali u Berlinu. Ima tu neku strast, kada se nečega prihvati, to je 150 posto, samo to razmišlja, samo to želi. Uspjeh teško da može s njim izostati. Želja, dobar čovjek, pozitiva. "

Obrana?

"Naša obrana će biti - top! Imamo dobrih igrača, posložit ćemo to i mislim da će biti odlično."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaTomislav GrahovacDagur SigurdssonDenis Špoljarić

Ostale Vijesti