Kolektiff images
Kolektiff images

Perkovac otkrio ključ uspjeha i dodao: "Da sam mogao zamišljati utakmicu, bilo bi to točno ovako, a Duvnjaku treba dići spomenik"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 12.01.24. | 23:31

Teško je izborniku bilo sakriti osmijeh s lica nakon ovakve predstave hrvatske reprezentacije

Hrvatski su rukometaši deklasirali Španjolsku na početku Eura 2024. u Mannheimu s velikih 10 golova razlike. Ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti ovakvu predstavu, ali danas je funkcioniralo baš sve. Od obrane do napada, od toga da smo napokon sa sedam na šest počeli zabijati, od toga da smo u utakmicu od prve minute ušli kako treba. Brza, nova, moderna Hrvatska, a dirigent s klupe bio je Goran Perkovac.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Da sam mogao zamišljati utakmicu kakvu želim, ja bih ju baš ovakvu zamislio. Momci su letjeli po terenu, čestitke i s moje strane. Ja ne dijelim lako te pohvale i epitete, ali stvarno su zaslužili. Izvanredna obrana, vrlo koncentriran napad, praktički bez tehničkih grešaka protiv protivnika koji ne da je dobar, nego je izvanredan, a u ovoj utakmici nije imao šanse", rekao je izbornik nakon utakmice.

Koncentracija je svih dana bila na Španjolskoj.

"Dugo već nas ta utakmica interesira, znali smo svaki detalj o Španjolcijma, ali i to nekad ne pomogne ako su oni dobri. Danas je bilo sve na našoj strani, njihovi vratari nisu obranili ništa, možda dvije lopte, a to se nije dogodilo nikada, vjerojatno im se to u povijesti nije dogodilo. Naši su branili solidno, mogu oni to još i boljek, ali obrana je bila toliko dobra da oni nisu mogli doći do šanse. To je ključ, na tome ja gradim uspjeh ove Hrvatske i ako to ostane na tom nivou koji smo danas pokazali, bit će to jako interesantno. U početku su nam malo sedam na šest pravili probleme, šutirali nam kroz sredinu, ali sada smo prvi puta vidjeli da Hrvatska zabija sedam na šest, a ne da zabijaju nama. Sretan sam jer je današnja utakmica pokazala da ova momčad može jako puno. Bitno je da ostanemo na zemlji i da se pripremimo dobro, dobro za Austrijance jer mislim da će ta utakmica biti teža nego ova danas."

Može li Hrvatska ovo ponoviti?

"Sigurno da može. Ova momčad je toliko kvalitetna da može igrati na vrlo visokom nivou. Nama i s ulaskom igrača s klupe nije padala kvaliteta, svaki igrač koji uđe ima kvalitetu, nosioci su u svojim klubovima. Sigurno da možemo igrati na ovom nivou, čak i malo više i dalje."

Domagoj Duvnjak je jedan od igrača koji je ušao s klupe i to tek u 24. minuti.

"Nisam ja to postigao, nego njegovi roditelji, to je izvanredno odgojen dečko koji živi za ovu reprezentaciju, ima veliko srce za nas, za državu i za momčad. On će se žrtvovati i ako treba igrati jednu minutu, on će izgoriti. On pomaže i meni i gračima i svima živima, sretan sam što ga imam u momčadi. Mislim da mu za života treba dići spomenik u ovoj našoj Hrvatskoj jer je on to zaslužio. On je institucija."

Obrana je kompletno bila sjajna, ali posebno se istaknuo Veron Načinović.

"Izvanredan. On je stup obrane, zajedno sa Zvonom Srnom. Igraju sjajno, nadopunjuju se, ogromni su kada stanu jedan uz drugog, stvarno nema mjesta, dobro i blokiraju. Drago mi je da to funkcionira, oni će trajati godinama."

Dobili smo, čini se, napokon i karakter i kemiju.

"Ima, stvarno sam ponosan na njih zbog svega što pokazuju. Očekivao sam to možda negdje kasnije, možda na SP-u u Hrvatskoj. Ovo je zadivljujuće da su oni tako brzo usvojili te moje ideje i da ih mogu realizirati, to je izuzetno pozitivno, to je momčad koja ima kvalitetu. Oni nose svoje klubove, to se osjeti."

Dvorana je bila puna hrvatskih navijača.

"Mislim da je bilo puno lakše kada je rezultat pozitivan, vidjet ćemo kada bude teže, haha. Ali ne sumnjam ja u našu publiku, to je ono što mi imamo, a drugi ne, to je tih dodatnih 10-15 posto. Mi ćemo ih nastojati uveseljavati, a oni neka pomognu da pobjeđujemo."

Slijedi Austrija koja jako voli trčati.

"Prije ove utakmice puno je ljudi koji se razumiju u rukomet propitkivalo možemo li mi trčati sa Španjolcima. Pokazalo se da možemo i da ih možemo i pretrčati. Ne sumnjam da to možemo i protiv Austrije, a dat ćemo sve od sebe da dobijemo tu utakmicu. Austrija nam ne bi smjela ipak biti tolika prepreka. Kvalitetniji smo, a imamo i širi kadar, pokazalo se to i danas. To mora ostati tako. Iz utakmice u utakmicu bit će sve teže, morat ćemo raspoređivati ta opterećenja, ali nema kalkuliranja, idemo u svaku utakmicu sto posto i onda imamo šanse protiv svih."



Tagovi

Goran Perkovachrvatska rukometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.

Ostale Vijesti