REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Horvat za Germanijak: "Startne pozicije za SP su određene, Egipat će sve usmjeriti, a Vatreni su pokazali koji je put do medalje"

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 25.12.22. | 11:30

Izbornika hrvatske rukometne reprezentacije uhvatili smo prije nego li krene okupljanje Kauboja za novo Svjetsko prvenstvo. Između ostalog, u stilu Zlatka Dalića je poručio: "Jedinstvo u momčadi je jedini pravi put"

Mjesec dana prije Svjetskog rukometnog prvenstva, izbornik Hrvatske, Hrvoje Horvat, preuzeo je posrnulog velikana, bundesligaša Wetzlar. Mandat je otvorio porazom od Rhein-Neckar Löwena, jedne od najboljih momčadi prvenstva, ali svejedno ne posustaje. Želi dati sve od sebe, uz to otvoriti put hrvatskim trenerima za ulazak u najjače lige na svijetu, ali i napraviti iskorak u reprezentaciji. Uostalom, Wetzlar je bio bolji od Grosswallstadta u Kupu ovoga četvrtka s 25:23, tako da je statistika sada već ugodnija.

Uhvatili smo izbornika prije nego krene reprezentativna gužva pred Mundijal i provjerili njegova razmišljanja kako o nadolazećem SP-u, tako i o tome kako se snašao u Njemačkoj.

“Njemačka mi nije novost, tu sam i prije živio, tako da mi to nije strano, nije bila velika promjena, a ovo je klub s velikom tradicijom koji trenutno ima određene probleme koje ću ja pokušati riješiti”, govori nam potpuno opušteno Horvat u predbožićnom razgovoru. Iza Božića ga čeka još jedna utakmica, ona prvenstvena protiv Flensburga (27. prosinca, 19:05), a onda će vidjeti konkretnije gdje su, kaže. 


“Poraz od Löwena boli u smislu dva izgubljena boda, ali vidjet ćemo što možemo napraviti u narednom rasporedu poboljšati. Treniramo, radimo, imamo još utakmicu prije SP-a.”

Kakva je politika kluba što se tiče transfera? Koliko ćete biti odriješenih ruku u smislu biranja dovođenja novih igrača i koliko novih imena vam treba?

“Mislio sam preuzeti klub nakon prvenstva, ali na kraju ispada da je dobro da sam sada došao pred prijelazni rok, da možemo reagirati na vrijeme. Dobro je što nam je kostur ekipe i dalje dobar, još kada nam se vrate ozlijeđeni (Magnus Fredriksen i Stefan Čavor, op.a.) bit će to još bolje. Trenutno je plan da iz ovoga što imamo izvučemo maksimum, da se prilagodim tome, a onda polako stvaram momčad koja će imati obrise onoga što sam igrao i kada sam bio trener u Našicama. Bit će tu jedno, dva nova imena i onda ćemo napraviti plan kako dalje.”


Koliko vam znači poziv u Bundesligu? Hoće li on ušutkati kritike da ste neiskusan trener za hrvatsku reprezentaciju?

“Sigurno je da ne bih bio ovdje da ne zadovoljavam određene kriterije koji su jako visoki jer je upravo Wetzler poznat po jednoj od najboljih skautskih službi. Nije lijepo vidjeti da hrvatskih trenera nema u Portugalu, Španjolskoj, Njemačkoj, tako da se nadam da će ovo otvoriti put za afirmaciju i drugim našim trenerima, da svi skupa napredujemo. Što se mene tiče, sigurno da godi ovaj poziv i da je potvrda dobrog rada.”

Sada ste paralelno na funkciji izbornika naše reprezentacije, a uz to na trenerskoj poziciji u klubu. Kako će to pomoći reprezentaciji i je li nezgodan trenutak odlaska s obzirom da je SP za manje od mjesec dana?

“Meni će ovo biti odlično iskustvo, praksa koje treba i meni, baš kao što igračima treba njihova u klubovima. Teret mi nije sigurno jer radim ono što volim, gušt je, uživam. Nije nezgodan trenutak jer su stvari za SP odrađene puno prije i pripremljene. Imao sam šest mjeseci praznog hoda u kojima sam sve sa svojim timom dogovorio i sada te ideje samo na prvenstvu trebamo provesti u djelo. Ali za sve se ima vremena. Kažem, kada radite ono što volite onda nije problem nikakav.”

Ivano Balić je vaš pomoćnik u reprezentaciji, ali u Wetzler ga niste poveli, a upravo u tom klubu je završio karijeru. Zašto?

“Ivano Balić je veliko ime, najveće koje je bilo ikada u ovome klubu. Njegovi su dresovi i dalje tu i sigurno da je njegova riječ imala velik utjecaj da se odabere mene među kandidatima za klupu kluba. Što se stručnog stožera tiče, klub ima jako čvrstu i jasnu politiku, tako da u ovom trenutku Ivano nije u mom stožeru, ali ne znači da se to u budućnosti neće promijeniti. S njim bih radio uvijek i svuda.”

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL


Samo dan nakon posljednje utakmice Horvat se vraća na reprezentativno okupljanje koje je na rasporedu 28. prosinca, a na koje je pozvao 21 igrača koji će odigrati dvije prijateljske utakmice. Na SP-u nas očekuje šarolika skupina, a među donedavno očekivanim putnicima na Mundijal su neki otpali zbog ozljeda. David Mandić, Halil Jaganjac, Marko Mamić, Domagoj Pavlović i još neki ‘načeti’. Nimalo ugodan popis ozlijeđenih pred Mundijal. Koliko vas brinu ozljede?

“Svaka ozljeda zasigurno boli i nije ugodna informacija, ali takav je ritam i već smo naviknuti. Vidjeli ste i na prošlom prvenstvu promjene i nova imena, svi su se snašli i siguran sam da će tako biti i ovoga puta. Da će svi igrači koje pozovem dati svoj maksimum. Uostalom, ti mladi dečki i nova imena imaju uz sebe naše prekaljene borce koji su tu već godinama jer i to je potrebno. Uči se i kako biti hrvatski reprezentativac.”

Je li neka pozicija posebna boljka? Mandić je ipak jedan od najboljih igrača na krilu kojeg smo iznjedriti posljednjih godina.

“Ne bih izdvajao neku poziciju kao veći ili manji problem jer je jedino bitno da smo mi jedna mini familija, da smo zajednica i onda nisu problemi ni imena ni godine. Tim mora biti jak, moramo imati duh jer inače sve puca po šavovima. Kada postoji zajedništvo onda ekipa izbaci pojedinca ili prikrije loš dan, tako da za mlade nema nikakvog pritiska.”

Golužin preporođeni Zagreb vjerojatno će vam dati dobar dio tih mladih bez pritiska…

“Sigurno da veseli gledati ovakav Zagreb i da to dokazuje da imamo i u Hrvatskoj kvalitetnih mladih igrača. I Našice igraju odlično u Europi, a sve to nam je bitno za reprezentaciju.”

Možda je baš Zagreb riješio pitanje prvog vratara na SP-u?

“To je jedna dosta individualna pozicija u ovom sportu, iako je timski, tako da su promjene moguće. Mogu i Pešić i Šego doći, što se kaže, ‘pet do 12’, bez puno uigravanja, ali nominalno su startne pozicije već dodijeljene, kako smo i naznačili na popisu igrača.”

Ako ništa nije sigurno, onda barem jedno je - pozicija srednjeg vanjskog. Na njoj je izbor 'premium' igrača. Ako govorimo da nam nogometaši imaju najbolji vezni red na svijetu s Kovačićem, Modrićem i Brozovićem, onda su Duvnjak, Cindrić i Karačić to u svijetu rukometa.

"Dobra paralela. Oni su naš mozak ekipe, to je ono što nas krasi i čini razliku u svijetu. Uvijek smo imali tu sportsku inteligenciju koja nas je izdvajala od drugih i sjajno je imati ih u momčadi."

S obzirom na cijelu situaciju, kakva su sada vaša očekivanja od SP-a? 

“Straha sigurno nema. Jedva čekamo da sve krene. Grupa je izazovna s Egiptom na otvaranju, odmah vatreno krštenje. Oni su već godinama jedna od najboljih neeuropskih momčadi u rukometu. Tu je i Maroko koji je iznenadio i uzeo medalju pred Tunisom na Afričkom prvenstvu, tako da ih ni po razno ne treba podcijeniti. U svakom slučaju smo koncentrirani prvo na Egipat s kojim otvaramo i ta će utakmica usmjeriti i odrediti daljni tijek turnira. Drago mi je što su nam oni prvi protivnici da imamo više vremena za pripremiti se na njih na miru s obzirom da za vrijeme turnira imate dan, dan i pol za pripremu utakmice.”

Onda da za kraj poželimo barem ono što su nam nogometaši donijeli?

"Može, pokušat ćemo ponoviti ono što su nogometaši napravili. Ono što je sigurno je da su nam pokazali način na koji se stiže do toga. Jedinstvo u momčadi je jedini pravi put, bez toga se ne može nikuda i to je ono što ćemo i mi slijediti u zajedničkom cilju pa krajem siječnja možda budemo imali i rukometni doček."

Podsjetimo, hrvatska reprezentacija se okuplja 27. prosinca 2022., a 11. siječnja nove godine počinje Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je u skupini s Egiptom, Marokom i SAD-om, a kao što je i izbornik priznao, otvaranje s Egiptom usmjerit će u velikoj mjeri nastavak Mundijala.


Tagovi

Hrvoje Horvathrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti