David Damnjanovic/PIXSELL
David Damnjanovic/PIXSELL

Hrvatska je prvak svijeta! Mate Anić ponovno je junak Barakuda!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 16:50

Hrvatska je treći puta u svojoj povijesti postala svjetski vaterpolski prvak

Hrvatska je prvak svijeta! Nakon drame peteraca, naš junak ponovno je Mate Anić, koji je u četvrtoj seriji obranio peterac, da bi Marko Žuvela ovjerio treći naslov svjetskih prvaka za Barakude! Osnovni dio nadmetanja završio je 11-11, a pogodak za peterce zabio je Rino Burić pet sekundi prije kraja. Potom smo bili u minusu i nakon dvije serije peteraca, a ključan trenutak bila je obrana Mate Anića u četvrtoj seriji. Na koncu, 15-13 poslije peteraca za treće svjetsko zlato Hrvatske, nakon što smo najbolji bili u Melbourneu 2007. i Budimpešti 2017. godine.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ivica Tucak u našem je sastavu napravio jednu izmjenu u odnosu na polufinale protiv Francuske - na tribini je ostao Filip Kržić, a u sastavu je Zvonimir Butić.

Kako to često biva, Hrvatska je plivanjem Harkova zaradila prvi napad. I ponovio se scenarij kao i protiv Francuske u prvom napadu. Vrlić je izborio isključenje, a kapitalizirao ga je Konstantin Harkov. Na odgovor s talijanske strane nismo čekali, odmah u sljedećem napadu njihova ponajveća zvijezda - Francesco Di Fulvio - prekrasno je pogodio iz daljine nakon što ga je nakratko u obrani zaboravio Žuvela.

Nakon nekoliko minuta golgeterske krize s obje strane, dio svoje magije pokazao je Kosta Harkov. Na desnoj strani predriblao je čuvara i između trojice Talijana zabio s dva metra iza leđa Del Lunga. Imala je Hrvatska čak u dva navrata igrača više za odlazak na +2, međutim nismo ni u jednoj od tih situacija stavili na kušnju protivničkog vratara. Za to smo surovo kažnjeni u zadnje dvije minute pogocima Presciuttija i Fondellija te se na prvi predah otišlo s minimalnim vodstvom Italije.

Dugo se Kosta Harkov mučio s pronalaskom šuterske forme. Praktički smo kroz cijelu grupnu fazu bili bez našeg jedinog ljevorukog pucača, ali njegova haubica otvorila se u osmini finala protiv Kine. Nastavio je s pogocima i protiv Srbije te Francuske, a da se takvog napadača isplatilo čekati i razigrati, pokazao je u današnjem finalu. Osim što je na startu druge četvrtine plivanjem izborio još jedan napad za Hrvatsku, a potom i iz daljine 'probušio' Del Lunga za novo poravnanje.

Talijani su kroz cijeli turnir, a i na prethodnim natjecanjima, bili poznato po prljavom vaterpolu. Konstantno na rubu prekršaja u obrani, plivanje u tranziciji im je uvijek na rubu isključenja, a u napadu teže igri tzv. produženog prekršaja, a upravo je takvu situaciju pokazao Francesco Di Fulvio. Zaradio je prekršaj bez isključenja, ali situacija je to koju on voli i iz koje odmah puca prema golu, kao što je bio slučaj i u akciji u kojoj je savladao Bijača.

Hrvatsku je kroz cijeli turnir krasila jako dobra realizacija igrača više. Tako smo i danas krenuli pogotkom Harkova, ali potom smo čak šest situacija s čovjekom više u bazenu propustili realizirati. Kod novog isključenja izborenog od strane Josipa Vrlića, odlučio je Ivica Tucak nacrtati akciju s dva prebačaja između Harkova i Fatovića, kratki pas do Žuvele i otvaranje čiste strane za Marinića Kragića. Kako je Tucak nacrtao, kirurški precizno spomenuti su igrači proveli u djelo - Jerko Marinić Kragić svojom je desnicom poderao mrežu za novo poravnanje.

U igru je ušao i Zvonimir Butić i odmah se iskazao sa sjajnim reakcijama. Prvo je u obrani blokirao Di Sommu, a 20-ak sekundi kasnije prekrasnim dodavanjem pronašao Vrlića na dva metra. Talijani su ga mogli zaustaviti samo prekršajem za peterac, kojeg je iskoristio Marinić Kragić.

Početak treće dionice bio je ponovno sjajan. Kao i u prvoj četvrtini, Harkov je izborio prvi napad, zaradili smo isključenje, a prekrasnim udarcem s desne strane svoj već četvrti pogodak zabio je Kosta Harkov. Nažalost, vrlo brzo platili smo skupu cijenu talijanskog plivanja. Iz dvije polukontre dva peterca izborio je Di Fulvio, koje je u nova dva pogotka pretvorio Andrea Fondelli. Imali su Talijani napad za +2, nisu stavili Bijača na veću kušnju, a s druge strane igrača više realizirao je Josip Vrlić našim specijalom, iz kojeg najčešće Fatović, Marinić Kragić i Žuvela pronalaze igrača na stativi.

Ako bismo gledali listu strijelaca i kretanje rezultata, vodstvo Hrvatskoj nakon tri četvrtine donio je Rino Burić. Kontra tri na dva, školsko prebrojavanje Žuvele i Butića, a Rino je samo poklopio loptu iza Del Lunga. No, u stvarnosti, gotovo jednake zasluge za minimalnu prednost nakon 24 minute idu i Marku Bijaču. Imali su Talijani igrača više u zadnjih 20 sekundi, Di Fulvio je s krila pronašao Presciuttija, ali njegov zicer sa samo pola metra magično brani Bijač.

Novu sjajnu reakciju Dubrovčanin je upisao na startu zadnje četvrtine, bio je to udarac Fondellija s igračem više, no lopta se savršeno odbila Marzialiju, koji s dva metra polušraubom zakucava za novo izjednačenje. Uzvratili smo novim specijalom s igračem više, Loren Fatović za Matiasa Biljaku, no prednost se istopila odmah u sljedećem napadu četvrtim pogotkom Fondellija.

Prednost je na stranu Barakuda vratio Marinić Kragić novom bombom izvana, ali ponovno nismo izdržali s igračem manje. Condemi je s krila zavukao loptu iza Bijača, potom Fatović propušta realizirati igrača više, da bi Talijani plivanjem izborili treći peterac. Ponovno ga je realizirao Fondelli za 11-10 na ulasku u zadnjih 90 sekundi. Imali smo novu priliku za izjednačenje s igračem više, talijanski blok je zaustavio Marinića Kragića. Ušlo se u zadnjih 30 sekundi, Bijač je krenuo u napad, igrali smo sedam na šest i novim prebrojavanjem smo stvorili poziciju za udarac Rini Buriću, koji je pet sekundi prije kraja zabio za 11-11! U posljednjem napadu, Bijač je zaustavio Di Fulvija i to je značilo da slijedi drama peteraca!

Hrvatski junak ponovno je bio Mate Anić! Nakon što je Fatović u drugoj seriji zaustavljen od strane Del Lunga, Anić je u trećoj seriji stao na gol, Echenique je pogodio gredu, a u četvrtoj seriji Anić je obranio udarac Di Fulvija, da bi u petoj seriji Marko Žuvela pogotkom ovjerio treći naslov prvaka svijeta za naše vaterpoliste.

Nestvaran povratak Barakuda, na ponos hrvatskog sporta!

Italija - Hrvatska 13-15 (3-2, 2-3, 2-3, 4-3, 2-4 peterci)

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 2, Echenique, Di Somma, Bruni, Presciutti 1, Fondelli 5, Damonte, Marziali 1, Velotto, Nicosia, Condemi 1, Iocchi Gratta

HRVATSKA: Bijač, Burić 2, Vukičević, Fatović, Vrlić 1, Harkov 4, Lazić, Lončar, Biljaka 1, Žuvela, Marinić Kragić 3, Anić, Kržić



Tagovi

vaterpoloSvjetsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijatalijanska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti