David Damnjanovic/PIXSELL
David Damnjanovic/PIXSELL

Bitka za zlato: Talijani nam tradicionalno leže, a od Hrvatske se bitno razlikuju u jednom segmentu igre

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 08:05

Izabranici Ivice Tucka ostvarili su rijetko viđen uspjeh time što su se plasirali u drugo veliko finale u manje od mjesec i pol dana

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu stiglo je do završnog dana. Danas će se podijeliti novi set vaterpolskih medalja, a posebno nas veseli činjenica da se borbi za najsjajniju kolajnu ponovno našla Hrvatska. Svega 44 dana nakon Europskog prvenstva u Dubrovniku i Zagrebu. Pothvat je to koji je u ovom slučaju pošao za rukom samo Hrvatima, iako bi, na koncu, sastav pobjedničkog postolja mogao biti isti kao i na bazenu Mladosti. Za to je potrebno da Španjolska u borbi za broncu pobijedi Francusku, no iskreno, taj nas dvoboj ne zanima previše. U borbi za naslov svjetskog prvaka po četvrti puta se nalazi Hrvatska, a protivnik će nam biti Italija.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Na prvi pogled, definitivno poželjniji protivnik od Španjolske, koju su izabranici Alessandra Campagne pobijedili u polufinalu. Naime, Španjolska je posljednjih godina reprezentacija koja daleko najmanje odgovara izabranicima Ivice Tucka. Crvena furija nanijela nam je pet poraza u zadnjih šest dvoboja na velikim natjecanjima, a jedini puta bolji smo bili u grupnoj fazi prošlog Eura. Pobijedili su nas u polufinalu SP-a 2019., u istoj fazi na Euru godinu kasnije, težak poraz nanijeli su nam u grupnoj fazi posljednjih Olimpijskih igara, a jedan od najbolnijih udaraca hrvatskoj vaterpolu zadali su prije mjesec dana u Zagrebu. Felipe Perrone, Alvaro Granados i ostatak trupa Davida Martina redovito nam priušte stazu po kojoj se provodimo kao bosi po trnju, stoga je, s te strane gledano, dobro da smo ih ovaj puta izbjegli.

Što se međusobnih ogleda s Talijanima tiče, možemo reći da se radi o selekciji koja tradicionalno leži Hrvatskoj. Naslov prvaka Europe 2010. i olimpijsko zlato dvije godine kasnije, osvojili smo upravo protiv Talijana, bile su to dvije uvjerljive pobjede u finalu. Dosta uvjerljivo pobijedili smo ih i 2017. godine u četvrtfinalu SP-a i na kraju otišli do kraja. Bili smo bolji i 2018. u borbi za brončanu medalju na kontinentalnoj smotri, kao i u polufinalu Eura u Spaladium Areni 2022. godine. Istini za volju, nisu ni Talijani bili bez ispaljenih metaka u tom periodu, no najčešće su nas pobjeđivali u manje bitnim službenim natjecanjima (Svjetska liga, Svjetski kup) te u prijateljskim utakmicama, što je bio slučaj dva puta tijekom 2022. godine. No, kada se odlučivalo o nečem bitnijem, a medalje na velikim natjecanjima to jesu, Hrvatska je bila ta koja je iz bazena izlazila s pobjedničkim osmijehom.

U današnjem dvoboju, obje momčadi krasit će što imaju sjajne vratare. Marko Bijač i Stefano Del Lungo vrhunski su osigurač svih obrambenih propusta suigrača, odnosno protuotrov napadačkih kvaliteta protivnika. Pored čuvara mreže, Hrvatsku i Italiju vežu i sjajni pucači s vanjskih pozicija. Jerko Marinić Kragić i Loren Fatović s jedne, odnosno Francesco di Fulvio i Eduardo Di Somma s druge strane. U Marku Žuveli i Francescu Condemiju oba izbornika imaju mlade zvijezde, koje su već sad glavni nositelji igre. No, današnji suparnici ipak se razlikuju u jednom segmentu igre. Hrvatska u Josipu Vrliću i Luki Lončaru ima najdominantniji centarski tandem svijeta, dok Talijani praktički nemaju nijednu centarsku zvijezdu i svoju igru najčešće ne baziraju na igri na dva metra. Ali, imaju pregršt drugih kvaliteta, koje je istaknuo Ivica Tucak u najavi utakmice:

"Talijani su ‘strašna’ reprezentacija s 2-3 izvanserijska igrača počev od Francesca Di Fulvija. Ritam ubitačan, plivanje uvijek na rubu incidenta, s pokušajem igre ‘produženog faula’ gdje te maltretiraju", rekao je izbornik, ali dodao i kako vjeruje u pravo izdanje Barakuda: "Čeka nas taj zadnji korak i moramo ga napraviti. Hoćemo li uspjeti, ne znam, ali moramo napraviti sve da osvojimo zlato. Talijani su veliki suparnik, momčad koja zaslužuje svako poštovanje. Ja ih respektiram, ali vjerujem u svoje momke koji igraju sjajno. Moramo se samo malo probati odmoriti. U glavi ćemo biti pravi."

Ovo će Hrvatskoj biti 12. finale ukupno na velikim natjecanjima. Dosad smo imali tri finala na OI-a, pet na EP-u, uz tri dosadašnja na SP-ima. Kao što smo već i spomenuli u uvodu teksta, Hrvatska i Italija su se u finalima dosad sastajale dvaput. U Zagrebu 2010. u finalu Europskog prvenstva (7-3), te dvije godine kasnije u završnici Olimpijskih igara u Londonu (8-6). Dakle, gledajući rezultate hrvatsko-talijanskih finala, zasad vodimo 2-0. Vrijeme je za hat-trick!



Tagovi

vaterpoloSvjetsko prvenstvo u vaterpoluHrvatska vaterpolska reprezentacijatalijanska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti