Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Zlatko Dalić ekskluzivno za Germanijak: Joško će opet igrati, intenzivno razmišljam o Petkoviću

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 16.06.21. | 16:07

Izbornik Zlatko Dalić ekskluzivno za Germanijak podijelio je razmišljanja dva dana uoči utakmice s Češkom

Hrvatska u petak igra možda i najvažniju utakmicu od finala u Rusiji. Pobjedom nad Češkom približili bi se na korak do prolaska skupine što je osnovni cilj koji je stavljen pred izabranu vrstu. Osim toga, jasno je da bi eventualni trijumf bio “okidač” koji silno nedostaje ovoj Hrvatskoj. Na tragu takvog razmišljanja je i Zlatko Dalić koji je ekskluzivno za Germanijak podijelio svoja razmišljanja uoči utakmice s Češkom.

“Češka je bitna. Jako važna, ali ne i presudna. Ne mogu stavljati dodatni teret na svoje igrače i odbijam je etiketirati kao sudbonosnu i presudnu. Dakle, važna jest, ali koja ovdje nije takva? Pratim situaciju kod igrača i siguran sam da nam nedostaje taj jedan dobar rezultat koji bi nas malo pogurao. Malo smo izgubili na samopouzdanju, ali opet ponavljam, mi smo igrali protiv Belgije i Engleske. I nisu nas nadigrali, razbili i unakazili. Vjerujem da ćemo u petak dobiti ono što tražimo” - priča nam Zlatko Dalić.

U glasu se osjeti optimizam. Iako je suočen s dozom kritika, nekako smo dojma da se Dalić navikao na to. Ide svojim putem i nema nikakav problem s time da bude meta kritika ako će to značiti da će negativna energija zaobići igrače i ponuditi im potreban mir. Ipak, ne krije Dalić da je silno bio nezadovoljan nekim stvarima, posebice kritikama na račun Joška Gvardiola.

“Prihvaćam svaku kritiku na moj račun. Svjestan sam da sam izbornik i nemam problem nositi se s time, ali mi je nezamislivo ovo što se radi Gvardiolu. Pa ja šest mjeseci čitam da on mora igrati jer je napravio veliki iskorak i jer je budućnost našeg nogometa sljedećih 15 godina. I slažem se s time jer nije ovdje s nama na “lijepe oči” već zbog toga što je to zaslužio. U utakmici protiv Engleske čuvao je jednog od najskupljih igrača na svijetu. I odigrao je korektno. Mi putujemo za Hrvatsku a tu se već rade ankete o njemu? Pa stanite malo ljudi, nije fer. Jošku sam prije utakmice rekao: “Ja sam te stavio, ja odgovaram za tebe. Samo budi svoj.”. Nakon svega, dva puta smo pričali i rekao sam mu: “Joško, opet ćeš igrati jer u tebe imam puno povjerenje. Ne brini se ništa i igraj svoju igru”. Nezamislivo mi je da ga se proziva kao da je dao četiri autogola. Totalno nezamislivo i teško shvatljivo”.

Atmosfera u reprezentaciji je dobra. Pritisak postoji, ali on je uvijek prisutan u kontekstu Hrvatske na velikim natjecanjima. Da ga kojim slučajem nema, Zlatko Dalić tvrdi da bi ga sam stvorio jer to je način na koji on funkcionira.

“Gledajte, ja stvaram pozitivan pritisak jer da živim ovaj u javnosti, odmah bi poludio. Ne pratim komentare, radim po svome, slušam sebe i ljude od povjerenja i odlučujem samo i isključivo prema svom nahođenju. Vodim se onom “Sam pao, sam se ubio”. Dečki su dobro, atmosfera je isto takva jer sve je i dalje u našim rukama. Stvarno nema razloga da budemo opterećeni jer cilj je da prođemo skupinu i vjerujem da će tako i biti”.

Što se tiče aktualnosti, izbornik nam je otkrio da Barišića očekuje od srijedu u punom treningu, ali i da nema previše dilema oko sastava koji će poslati na Hampden Park u petak protiv Češke.

“Možda mi se jave neke dvojbe u ova dva treninga do utakmice, ali načelno znam kako ćemo igrati i tko će igrati. E sada, mogu vam reći ono što ću tražiti, a to je ofenzivna igra, okomita, tražiti taj gol i nametnuti svoju igru. I zabluda je da su ovih 11 bitniji od onih koji ulaze jer ti koji ulaze često donose novu energiju i pomak. Na sve to moramo paziti i računati kako bi napravili najbolje što se može”.

Dojma smo da protiv Engleske nismo imali pravog napadača. Da Rebić na poziciji koja zapravo nije njegova prirodna nije donio ono što je izbornik zahtijevao te je logično da se razmišlja o Petkoviću.

“Da. Intenzivno razmišljam o Petkoviću, ali pustite još malo da se misli razbistre. Ponavljam, dva su treninga do utakmice i može se još nešto promijeniti.”

Izbornik je Češku secirao do posljednjeg detalja. Gledao je utakmicu sa Škotskom, ima i izvještaj Ognjena Vukojevića i analiza će sasvim sigurno biti puna detalja. Ono što je mogao podijeliti s nama jest da je riječ o radnoj ekipi koja ima puno samopouzdanja nakon pobjede nad Škotskom.

“Digli su se u zadnje dvije godine i to je evidentno. No, protiv Škota su lako mogli izgubiti. Spasio ih je golman u nekoliko situacija. Činjenice govore da je Škotska imala više pokušaja od njih. Od nekih igrača, izdvojio bih Coufala, desnog beka West Hama koji ima jaku igru prema naprijed. Souček je mozak ekipe, a Schick hit igrač o kojem svi pričaju. Opasni su, igrali su “nulu” s Belgijom. Dobri, disciplinirani. No, mislim da sve ovisi o nama. Ako mi budemo ono što znamo i možemo, ako u završnoj fazi budemo pravi i konkretni, onda imamo puno razloga za optimizam”, zaključio je Zlatko Dalić u ekskluzivnom razgovoru za Germanijak.


Tagovi

Euro 2021Zlatko DalićEUROEuro 2020intervjuintervju tjednaGermanijak doznajeHNSHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti