Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Zemlja nogometa - Latvija: Prvak je osnovan prije šest godina, prvi topnik lige bivši je dinamovac, a ponajboljeg igrača želio je Osijek

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.12.20. | 09:09

Bohar je ovog ljeta stigao u Gradski vrt nakon što su propali pregovori sa srpskim krilom koji je već osjetio čari HNL-a, ponajbolji veznjak lige nekadašnji je U-21 reprezentativac, a predsjednik prvaka vodi svoju momčad na pripreme od 50 dana u Dubai.

Iako vam to u prvi trenutak nikad ne bi palo na pamet, Latvija malim ali sigurnim koracima postaje zemlja u kojoj nogomet svake godine postaje sve popularniji i popularniji. Naravno, u nogomet se mora još puno ulagati kako bi stigao do razine košarke ili hokeja, ali da se ide u dobrom smjeru - ide.

Posljednja utakmica netom završene sezone odigrana je krajem studenog. Prvak Riga FC na domaćem je terenu poražena od Ventspilsa rezultatom 0:3, ali to nije uprava nije zamjerila budući da je klub prethodno osigurao prvo mjesto. Nije loše, pogotovo ako uzmemo u obzir da je klub osnovan prije šest godina.

Inače, standardni prvotimac Rige tokom cijele sezone bio je Herdi Prenga, nekadašnji branič Dinama i Lokomotive koji je ove sezone u Virsligi skupio 17 nastupa, a stigao se upisati u listu strijelaca u četiri navrata. Spomenuti klub je na početku (sada već završene) sezone napustio Tomislav Šarić, nekadašnji U-21 reprezentativac koji se pridružio RFS-u. Poznato vam je ime kluba? Upravo je njih vodio Valdas Dambrauskas prije nego li je stigao u Turopolje krajem veljače ove godine.

No, nije to jedina poveznica Latvije i HNL-a.

Prvi topnik spomenute lige možda dolazi iz Brazila, ali ga se itekako dobro sjećaju svi navijači Dinama. U Lijepu našu stigao je na preporuku Eduarda da Silve, veći trag u HNL-u nije ostavio, ali se svejedno može pohvaliti kako je branio boje Inter Zaprešića, zagrebačkog Dinama i Lokomotive. Riječ je o 33-godišnjem napadaču punog imena Luiz Paulo Hilario, ali njega svi pamte po njegovom nadimku Dodo.

On je od siječnja 2019. godine član Liepaje, kluba koji je ovu sezonu završio na petom mjestu tamošnjeg nogometa, a koliko ga cijene u klubu govori i to da je cijelu ovu sezonu oko lijeve ruke nosio i kapetansku traku.

"Bit ću bolji od Eduarda!", rekao je Brazilac po potpisu ugovora za Dinamo. Za njim nije loša karijera, ali ta izjava bila je ipak malo pretjerana...

Baš je u posljednjem kolu Dodo osigurao titulu prvog strijelaca lige (18 pogodaka) zabivši četiri pogotka na gostovanju kod Jelgave, a taj njegov izvrstan dan sigurno nije obradovao Nemanju Belakovića, 25-godišnjeg srpskog veznjaka koji je u Latviju otišao prije nešto manje od dvije godine za odštetu od svega 25 tisuća eura. Belaković je dijete Partizana, u Latviju je otišao iz Čukaričkog, a zanimljivo je kako je on od ljeta 2016. do zime 2018. godine branio boje tadašnjeg hrvatskog drugoligaša Novigrada.

Spomenuti veznjak ove je sezone u Virsligi odigrao 26 utakmica, skupio je 15 pogodaka i sedam asistencija, a prema informacijama portala Germanijak ovog je ljeta zamalo ponovno završio u HNL-u budući da ga žarko želio dovesti Nenad Bjelica. Ipak, odštetni zahtjev Spartaksa bio je prevelik pa tako do transfera nije došlo, a isti je igrač bio blizu prelaska u redove Astane. I u tom slučaju, problem je nastao kad se krenulo pričati o odšteti...

Baš je član Spartaksa ovog ljeta postao Leon Šipoš, talentirani napadač koji je produkt Dinamove škole nogometa. 20-godišnjak rodom iz Varaždina igrao je za U-19 reprezentaciju Hrvatske, a za Modre je debitirao u minimalnoj pobjedi protiv Intera u veljači prošle godine.

Iako je liga relativno izjednačena, Riga FC ipak malo odskače od ostatka društva. Klub ima 15 stranaca, ukupna tržišna vrijednost svih igrača iznosi 8,33 milijuna eura (viša je od Šibenika, Istre i Slaven Belupa), a njihovo najnovije pojačanje je 29-godišnji BiH veznjak Adnan Šećerović. Spomenuti igrač je u razgovoru za Sportsport.ba otkrio kako klub ima itekako veliki proračun i kako je lako došao do odluke gdje će nastaviti karijeru kad je pogledao kako izgledaju klupske prostorije i infrastruktura.

Što se tiče priprema, vlasnik kluba malo je 'počastio' svoje igrače:

"Idemo u Dubai. Mislim da ostajemo 50 dana, tako su mi rekli. Prvu utakmicu ćemo odigrati sa Zenitom", rekao je Šećerović za Sportsport.ba.

Dugi niz godina klubovi iz HNL-a odahnuli bi kada bi u kvalifikacijama za europska natjecanja dobili neki klub iz Litve, Latvije, Estonije... Nema sumnje, riječ je o zemljama u kojima nogomet nije 'najvažnija sporedna stvar na svije', uvjetima na koje naši nogometaši nisu navikli, ali razlika u kvaliteti uvijek bi bila tolika da se senzacija nikad nije dogodila.

Izgleda kako je takav načina razmišljanja prošlo svršeno vrijeme...


Tagovi

LatvijaHNLIz drugog kutaizdvajamoTomislav ŠaricValdas DambrauskasFK RFS

Ostale Vijesti