Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Zašto kasne HNL utakmice?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.04.24. | 09:50

U zadnje smo vrijeme svjedoci sve češćih slučajeva kad susreti počinju dvije, tri minute kasnije od rasporeda. Zbog čega ne mogu početi na vrijeme?

Bilo je 17.02, sudac Duje Strukan još nije dao znak za početak utakmice Dinama i Varaždina. Neki dan slično je bilo i u Velikoj Gorici, utakmica Gorice i Dinama kasnila je minutu-dvije. To su zadnja dva primjera, ali postala je gotovo praksa. Iako je svuda u svijetu postalo pravilo, zapravo, mjerilo, da utakmice počinju na vrijeme, točno u minutu, što zbog same ozbiljnosti natjecanja, što zbog televizijskih zahtjeva i točni rasporeda, u HNL-u je to sve češće iznimka. I, gledatelji su već počeli to primjećivati, sve je više komentara i po društvenim mrežama u stilu: 'Pa, može li ijedna utakmica početi na vrijeme?'

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, u životu prosječnog navijača, gledatelja, minuta-dvije, tri, ne igraju nekakvu ulogu, neće zbog takvog kašnjenja propustiti utakmicu voljenog kluba, ljutito prebaciti program ili 'stream', no, kažemo, radi se o ozbiljnosti, o tome da u gomili stvari, koje u HNL-u ne funkcioniraju kako treba (ponajviše mislimo na infrastrukturu) barem bi točnost početaka utakmica trebala biti 'radost i dika'. Ali, i tu ima problema. A ne moramo ni naglašavati da to kašnjenje može posebne probleme uzrokovati vlasniku tv-prava, televizijama, koje prenose HNL utakmice, njima je u toj minuti ili dvije nekad i velika razlika. Pogotovo kad je danas teško predvidjeti hoće li nogometna utakmica ionako trajati 95 ili 110 minuta.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Prema nekim podacima počeci utakmica u HNL-u kasne prosječno 123 sekunde. Dakle, nešto više od dvije minute. Za usporedbu, Nizozemska je na prosjeku od 103 sekunde, španjolska La Liga iznad 90 sekundi, Serie A nešto iznad 80 sekundi... Dakle, kasne utakmice i drugdje, nije to hrvatski specijalitet, no, svejedno je nekad teško objasniti - zašto? Primjerice, utakmica Dinama i Varaždina bila je jedina u srijedu, nije trebalo nikoga čekati, nikome se podređivati. I opet, dvije, dvije i pol minute kašnjenja?

"Znamo za taj problem i već smo pisali dopise i upozoravali na to. Svaki put delegatima prije utakmice kažem da upozore suce da pripaze na satnicu, da, ako treba, izađu ranije na teren i pričekaju na centru koju minutu, samo da počnemo na vrijeme. Stalno o tome pričamo, u komunikaciji smo i s televizijom i opet se dogodi da utakmica kasni", priča nam Josip Brezni, HNS-ov povjerenik za natjecanje u HNL-u.

Iako u HNL-u ne postoje profesionalni 'event manageri', koji bi brinuli o toj problematici, ipak na svakoj utakmici postoje ljudi, u čijoj je to domeni. To su delegat, ljudi iz tv-produkcija, netko iz redova organizatora, odnosno kluba domaćina. Kao i na utakmicama Lige prvaka, postoji plan aktivnosti, odnosno odbrojavanje, po kojemu se, barem na papiru, točno zna kad igrači izlaze na zagrijavanje, kad se provjerava oprema, kad igrači dolaze na teren za početak susreta i slično. Ali, svejedno, problemi.

"Imate nekih stadiona, primjerice u Velikoj Gorici, gdje je put od svlačionice do centra dulji pa bi trebali nešto ranije krenuti iz tunela, ima raznih situacija. Recimo, nekad suci znaju reći da se oduljilo namještanje djece, koja izlaze s igračima, nekad nije bila na mjestu sva sportska oprema pa su morali intervenirati. Uvijek nešto. Zato kažem, bolje da izađu van ranije pa se na centru čeka početak, nego da kasnimo. Ali, to se svejedno ponavlja", govori Brezni.

Dakle, najviše je do sudaca. Istih oni, koji sude i utakmice pod UEFA-inom kapom i tamo sigurno ne kasne, jer sve mora štimati u sekundu. Ali, u HNL-u im je, očito, nešto opušteniji pristup.

"Postoje, naravno, iznimni slučajevi, kad utakmice kasne s razlogom. Recimo, imate onaj slučaj u Velikoj Gorici, kad se morao namještati gol, utakmica je zato počela kasnije, a onda i ona nakon nje počinje s odgodom. Inače su termini utakmica i podešeni tako da između utakmica, ako su dvije u danu, ima dovoljno vremena i da ova druga može početi na vrijeme. Zbog toga i jesu ovi manje popularni termini, kao 19.10 sati ili slično. Dakle, nekad po dogovoru utakmica kasni minutu, dvije, ako je se ova prije nje odužila, to se događa. Međutim, nekad doista kasne bez razloga", zaključio je Brezni.



Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinDuje StrukanSuciHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti