REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Xavi kao Čačić, Bišćan ili Ivan Leko?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 09.04.23. | 11:40

Xavier Hernández Creus će za utakmicu protiv Girone u ponedjeljak u prvu momčad pozvati četiri igrača Barcelonine akademije

S nedavnim razvojem događaja i stalnim problemom s ozljedama u Barceloni, nije iznenađenje da Xavi Hernández sada gleda prema pričuvama. Mladi maturanti La Masije imaju neke dragulje u svojim redovima za koje trener prve momčadi vjeruje da su spremni napraviti sljedeći korak naprijed u svom nogometnom razvoju.

Ozljede Barcinih zvijezda poput vezista Pedrija, krila Ousmanea Dembelea, maestralnog veznjaka Frenkieja De Jonga i pouzdanog braniča Andreasa Christensena pojedinačno su uzele svoj danak u zadnjim igrama Katalonaca.

Kako bi nadoknadili te izostanke, Xavi je izabrao četvoricu mladića koji igraju u ulogama manje-više slične zone odgovornosti kao i odsutni igrači za utakmicu protiv Girone u ponedjeljak u 21 sat. Svi uključeni igrači izostavljeni su iz momčadi Rafe Marqueza, Barcine B momčadi, ali svi su to također igrači koji su već debitirali pod Xavijem Hernándezom. Njihova Evo kratkog predstavljanja sa stranice bliske FC Barceloni.

Angel Alarcon (18 godina, napadač)

Mladi broj 9, dosta uvjerljiv za mladu A-momčad, sposoban je zabijati golove i praviti kaos pred suparničkim vratima. Snažan, dobar i bez lopte, sa zadovoljavajućim kretanjem, mogao bi biti vrlo dobar adut na raspolaganju Xaviju ako se pojavi potreba za dodatnim 'konjskim snagama' u 16-ercu.

Estanis Pedrola (19 godina, krilo/napadač)

Pedrola je bio u senzacionalnoj formi ove sezone nakon oporavka od ozljede, a 2023. mu je dosad bila izvrsna godina. Nedvojbeno talentiran s loptom i uznemirujuć za suparničke braniče, također je velika prijetnja za vratare. Njegovo uključivanje nije iznenađenje s obzirom na njegovu nedavnu formu.

Aleix Garrido (19 godina, središnji vezni)

Iz iste dobne skupine igrača rođenih 2004. iz koje dolazi Gavi i bivši suigrač na razini mladeži sadašnjeg Barceloninog broja 30, Aleix Garrido posjeduje elitne kvalitete koje utjelovljuju ono što Barcelonina proizvodnja igrača predstavlja. Sjajna prostorna orijentacija, napredovanje s loptom, smirenost i vizija, igrač je vrlo dobrodošle pozivnica za prvu momčad, a Xavi ga je i ranije osobno hvalio.

Marc Casado (19 godina, defenzivni vezni/bek)

Tipičan Barcelonin vezni igrač, s dobrim zadržavanjem lopte, pouzdanom preraspodjelom težišta igre i ugodnim prvim dodirom, s osjećajem, ovaj srednji ili defenzivni veznjak također je dobrodošao dodatak momčadi. Budući da je u prošlosti bio korišten i kao desni bek, daje Xaviju svestran profil koji bi mogao biti vrlo koristan ako se pojavi potreba za iskorištavanjem spomenute svestranosti.

Dakle, da zaključimo, na Xaviju je da izabere koga će od njih koliko koristiti. Najavljena početna 11-oric Barce je sljedeća (4-3-3): Ter Stegen; Araujo, Kounde, Alonso, Alba; Roberto, Busquets, Gavi; Fati, Lewandowski, Raphinha. Ostaje za vidjeti hoće li Xavi, preneseno na našu stvarnost, biti kao Čačić, pa mladima dati priliku u krajnjoj nuždi ili kao Bišćan, koji će nekog od nabrojanih hrabro gurnuti u vatru čak i kad bude gusto. Ili će, kao Ivan Leko nedavno, s nekim od njih možda startati od prve minute? Podsjećamo, Barcina prednost na ljestvici ispred drugoplasiranog Real Madrida iznosi 12 bodova, dakle može se povećati na 15, a do kraja će biti još 10 kola. (G)



Tagovi

BarcelonaXavi HernandezLa LigaPrimeraGironaAnte ČačićIgor BišćanIvan Leko

Ostale Vijesti