OLAF KRAAK / Pool via REUTERS
OLAF KRAAK / Pool via REUTERS

Wijnaldum prestigao Van Bastena, Pandev uz ovacije napustio teren

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 21.06.21. | 19:42

Golijada u Amsterdamu: Goropadne Oranje pregazile Sjevernu Makedoniju

Današnje popodnevno druženje otvorili smo uz rezultatski posve nebitnu utakmicu između Sjeverne Makedonije i Nizozemske. Oranje su imale osigurano prvo mjesto, a Sjeverna Makedonija nije imala ni teoretske šanse za prolaz. Pravi, školski primjer susreta “bez značaja” koja danas nije razočarao. Uz 3 pogotka u mreži Dimitrievskog, tu je i veliki broj prilika s obje strane. Stativa Trajkovskog i poništeni pogodak Tričkovskog, te još jedna sjajna predstava Memphisa Depaya koji je neki dan odradio transfer života i potpisao za Barcelonu. Ipak, junak utakmice je Gini Wijnaldum.

Krenulo je nemirno. Obje momčadi su hrabro ušle u prvi dio susreta, bez respekta, uz puno pretrčanih kilometara. Do četvrte minute smo vidjeli dvije polušanse s obje strane, izdvajamo pokušaj ubačaja u peterac koji je u zadnji čas počistio De Ligt.

U devetoj minuti – delirij. Nažalost po naše susjede, samo na koju sekundu. Pogodio je sjajno Tričkovski za 1-0 ali sudac svira zaleđe. I zbilja jest nedozvoljena situacija. Puno sreće na Nizozemsku u ovom napadu.

Kod Nizozemaca je opet najviše pokazao Depay. Uz brzog Malena,i Wijnalduma, bio je najopasniji igrač Oranja, a u prvoj velikoj prilici se našao već u 11.minuti. Ipak na njegov pogodak smo morali još malo pričekati.

Moramo napomenuti kako je sve moglo otići u posve drugačijem smjeru da je udarac Trajkovskog u 22.minuti završio u golu a ne na vratnici. Kotrljala se lopta kraj Stekelenburga, no od pogotka u ovom slučaju nije bilo ništa.

Kako to obično bude u ovakvim utakmicama, gdje pratimo Davida i Golijata, Davidove greške se skupo plaćaju. U 24.minuti brza kontra Nizozemske po desnoj strani, Malen precizno šalje loptu u šesnaesterac, na pravom mjestu je Depay i to je sigurnih 1-0. Gol pogledajte ovdje. VAR je provjeravao situaciju, no sve je bilo čisto. Makedonci s pravom mogu žaliti za svim dosadašnjim propuštenim prilikama.

Samo dvije minute kasnije skoro 2-0, ovog puta arhitekt je opet Malen, no umjesto Depaya, neprecizan je Dumfries.

Do kraja prvog dijela smo svjedočili blagom padu tempa, sve do posljednjih pet minuta prije sučeva zvižduka. Bilježimo i dobar pokušaj Makedonije iz skoka, no Musliu je neprecizan.

Nizozemska je nastavila pritiskati i prijetiti, očigledno u lovu na drugi gol što bi zapečatilo utakmicu, no Sjeverna Makedonija se uspjela obraniti i na odmor otići s minimalnim zaostatkom. Ono što nas je posebno impresioniralo kod “susjeda” je okomita napadačka igra bez straha, što smo nastavili gledati i u nastavku utakmice.

Doduše, moglo je biti 2-0 u 49.minuti kada je De Ligt sjajno gađao nakon kornera, no Tričkovski čisti s crte. Minutu kasnije, ipak 2-0. Strijelac je Wijnaldum na ubačaj vidno raspoloženog Depaya. Makedonci su možda bili malo prehrabri. Pogodak možete pogledati na ovom linku.

Bez obzira na dva pogotka u mreži, Makedonci nisu odustali od svog plana. Svjesni kako im je ovo posljednja utakmica na Europskom prvenstvu, nastavili su tražiti pogodak kako bi razveselili navijače i malo uljepšali svoj debi na velikom natjecanju. Blizu je bio Bardhi u 54.minuti nakon slobodnog udarca, no Stekelenburg nije dopustio povratak Makedonaca u utakmicu.

Da se Makedonci ni ne mogu vratiti u utakmicu pobrinula se kombinacija Depay-Wijnaldum. Opet neshvatljiva dekoncentracija zadnje linije Sjeverne Makedonije, ovog puta “ispao” je Velkovski, a na odbijanac Depaya sam samcat dolazi Wijnaldum za 3-0. Drugi pogodak novog rekordera možete pogledati ovdje. Da slavlje bude dvostruko, ovim pogocima veznjak Liverpoola je prestigao Van Bastena i Kuyta na listi najboljih strijelaca Nizozemske svih vremena.

Prava šteta, da se lopta malo drugačije otkotrljala u prvom poluvremenu možda bismo pratili “napeticu”, no ovako je do 60.minute sve bilo rješeno. Bez obzira na tri pogotka u mreži, Goran Pandev je zaradio ovacije igrača i navijača u 69.minuti. Zamijenio ga je mladi Kostadinov, a veteran reprezentacije s 122 nastupa u nogama, tim izlaskom je rekao i finalno zbogom nogometu u nacionalnom dresu.

Apetiti Oranja su danas bili zastrašujući. Nakon trećeg pogotka skoro je “pao” i četvrti. Opet je na otprilike 11 metara od gola sam bio Wijnaldum, no ovog puta je neprecizan. Razlika u kvaliteti je bila ogromna, a Frank De Boer je očigledno danas izveo reprezentaciju s ciljem “nabijanja” gol razlike i podizanja samopouzdanja pred knockout fazu natjecanja.

Prvo je gredu pogodio Verghost, a onda smo opet gledali zaleđe Makedonaca kojima danas lopta nikako nije htjela ući u gol. Nakon lijepe kontre sam se pred vratima našao mladi Kostadinov, no linijski sudac opet diže zastavicu.

Do kraja utakmice smo gledali uglavnom jedno te isti scenarij. Neobjašnjiva dekoncentracija Velkovskog u defenzivi, i neumorna Nizozemska koja je sve do posljednjeg sučevog zvižduka tražila još jedan pogodak. To se nije dogodilo, rezultat je ostao isti, Makedonija pakira kofere i traži let za Skopje, a Oranje će, s ovakvom igro, dogurati daleko. Možda i do kraja, no rano je prognozirati. Pričekajmo kraj grupne faze.

Ono što sada sigurno znamo da Nizozemska i Austrija ide dalje. Dok Oranje čekaju protivnika u osmini finala, Austrijanci već znaju kako ih za nekoliko dana čeka težak zadatak. Misle li u četvrtzavršnicu, moraju preskočiti Mancinijevu Italiju.

 

 

 


Tagovi

Goran PandevMemphis DepayDarko VelkovskiNizozemskaMakedonija

Ostale Vijesti