Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

VIDEO Vatreni uvjerljivi protiv slabašnih Latvijaca, Petković majstorski pogodio iz slobodnjaka, Perišić dvostruki asistent

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.09.23. | 22:34

Sjajna izvedba Vatrenih na prepunoj Rujevici i potpuno zasluženo slavlje (5-0).

Šuterski trening na Rujevici odrađen je iznimno kvalitetno. Vatreni su, pred 8152 glasnih grla, svladali Latviju rezultatom 5-0 u 5. kolu kvalifikacija za EURO 2024. Dalićevi izabranici bili su nemilosrdni te su odigrali jako dobru utakmicu u kojoj nisu podcijenili svojeg protivnika. Bili su Vatreni na razini zadatka od prvog sučevog zvižduka zbog čega je ovako uvjerljiva pobjeda sasvim zaslužena. S tim da je mogla biti još veća! Petković je zabio dvaput (i jednom asistirao), a u listu strijelaca upisali su se još Ivanušec, Kramarić te Pašalić.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Svega 30-ak sekundi nakon što je glavni arbitar Farrugia označio početak utakmice, postalo je jasno kakvih je 90 minuta pred nama. Hrvatska je odmah visoko izašla, Latvijci su se spustili u niski blok, a već u drugoj minuti na Gvardiolu je napravljen prekršaj u zoni udarca.

Bruno Petković je na kojih 25 metara namjestio loptu, njegova koncentracija bila je na zavidnoj razini, a onda se zaletio, precizno tukao i sve to je bilo neuhvatljivo za vratara Purinša. Preko zida, kao iz udžbenika! – 1-0

Nije taj rani pogodak ništa promijenio u odnosnu snaga na terenu. Latvija se zbila na svoju polovicu, Hrvatska je plela mrežu oko njihovog gola, a blizu povećanja vodstva bio je Perišić kad je u sedmoj minuti glavom tukao dobro, ali ipak malo pored gola.

No, u 13. minuti nije bilo spasa za goste. Kramarić je dugom loptom pronašao Perišića koji se s lijeve strane okomitim korakom zaputio prema 16-ercu Latvije. Uslijedio je Ivanov 'signature move', takozvani bicikl, a on uvijek suparnike stavlja na tanki led budući da je prvotimac Tottenhama jedan od rijetkih igrača koji jednako kvalitetno koristi lijevu i desnu nogu. Ubacio je loptu u 16-erac, Petković je bio prvi na njoj, ali nije uspio doći do svojeg drugog pogotka danas. No, budan je bio Luka Ivanušec koji je pratio akciju te je prvi bio na odbijenoj loptu, a on nije imao milosti prema latvijskom čuvaru mreže – 2-0

Vatreni su nastavili tražiti treći pogodak, a nakon jedne duge akcije, koju je nekoliko igrača ranije moglo završiti, na kraju je Juranović u 21. minuti oprobao svoj udarac s vrha 16-erca, ali njegova ljevica ipak nije bila dobro 'narihtana'. Pet minuta kasnije, Modrić je gurnuo Kramarića u mat situaciju, on takve prilike inače zatvorenih očiju pretvara u pogodak, ali ovaj put je njegov udarac s kojih 12 metara iskosa obranio Purinš.

I onda, u 29. minuti, umalo šok! Praktički ni iz čega, Uldrikis se našao u situaciji jedan na jedan. Gurnuo je loptu kroz noge Jošku Gvardiolu te se praktički s centra sjurio sam prema Livakoviću. Šutalo nije stigao u korekciju, napadač Latvije odlučio se na lob, ali Livaković nije pao na pod te je pokušaj latvijskog napadača, uz manju nesigurnost, ipak ukrotio.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Gol.hr)

Joško Gvardiol oprobao je svoju ljevicu u 42. minuti, ali njegov pokušaj s 24 metra nije bio precizan. Iako, bio je dobar, jako dobar…

Kad su se svi polako spremali za poluvrijeme, Hrvatska je otišla na tri pogotka prednosti. Akcija iz udžbenika! Perišić je prošao po lijevoj strani, prizemnim ubačajem potražio Petkovića na drugoj vratnici, a on je imao lagan zadatak zabit svoj drugi, a treći pogodak Vatrenih na današnjem susretu. – 3-0

Drugo poluvrijeme bilo je copy/paste prvih 45 minuta. Razlika u kvaliteti bila je preočita, Latvijci protiv Vatrenih naprosto nisu imali nikakve šanse. Luka Modrić, kojem su tribine čestitale 38. rođendan kojeg će proslaviti sutra, je u 48. minuti umalo došao do svojeg prvog pogotka u novoj sezoni i u ovim kvalifikacijama. Imao je dva pokušaja s 15-matara, oba je obranio Purinš, s tim da mu je kod drugog asistirala i greda.

Dalić je na poluvremenu ostavio Gvardiola u svlačionici, a umjesto njega je u igru ušao Vida kojem je ovo bio 103. nastup u crveno-bijelim kvadratićima. U 60. minuti izbornik je napravio prvu dvostruku izmjenu (Brozović-Vlašić, Modrić – Pašalić), a onda i u 67. minuti drugu (Petković-Musa, Sosa-Barišić), što je značilo da Matija Frigan ipak neće upisati svoj debitantski nastup za A reprezentaciju na svojoj Rujevici.

Drugu dvostruku izmjenu Dalić je napravio kad je Hrvatska na kojih 35 metara iskosa imala slobodan udarac. Do lopte je dotrčao Borna Barišić, a njegov prvi dodir je ujedno bio i asistencija. Njegov ubačaj išao je prema drugoj vratnici, pažnji Latvijaca utekao je Andrej Kramarić i semafor je od te 68. minute pokazivao 4-0

Do kraja utakmice sve je bilo isto. Hrvatska je nastavila napadati, a 'petarda' je pukla u 78. minuti. Latvijci su se malo otvorili, jedan njihov napad je na sredini terena presjekao Vlašić koji je odmah gurnuo u priliku Pašalića, a iako je prvotimac Atalante mogao uposliti Perišića, on se otvorio na desnu nogu i sa vrha 16-erca snažnim i nebranjivim udarcem svladao nesretnog Purinša. – 5-0

Za razliku od travnjaka, koji je bio u najmanju ruku loš, Hrvatska je bila u najmanju ruku vrlo dobra. Ocjenu odličan ostavili smo namjerno u rezervi, s tim da se nadamo, i vjerujemo, da ćemo ju upisati u Dalićev index nakon utakmice u Armeniji (ponedjeljak, 18 sati).


Hrvatska - Latvija 5-0

Strijelci: 1-0Petković (3.), 2-0 Ivanušec (13.), 3-0 Petković (44., Perišić), 4-0 Kramarić (68., Barišić), 5-0 Pašalić (78., Perišić).

Stadion: Rujevica. Gledatelja: 8152.

Glavni sudac: Philip Farrugia, pomoćnici: Alan Camilleri, Luke Portelli, četvrti sudac: Trustin Farrugia Cann (svi Malta), VAR: Luca Pairetto, AVAR: Michael Fabbri (oba Italija)

Žuti kartoni: Ciganiks (Latvija).

Crveni kartoni: /.

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol (46., Vida), Sosa (67., Barišić) - Brozović (61., Vlašić), Modrić (61., Pašalić) - Kramarić, Ivanušec, Perišić - Petković (67., Musa).

Latvija (4-4-2): Purinš - Salvanieks (56. minuta, Krollis), Černomordijs, Dubra, Sorokins - Jaunzems (86., D. Ikaunieks), Emsis, Tobers (86., Saveljevs), Ciganiks - Uldrikis, Ikaunieks (76., Daškevičs).




Tagovi

Zlatko DalićBruno PetkovićLuka IvanušecAndrej KramarićMario PašalićHrvatska nogometna reprezentacijaHNSEuro 2024Kvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti