REUTERS/Carl Recinee
REUTERS/Carl Recinee

Velika premierligaška šestorka vadi čekovne knjižice: Kome što treba za nastavak sezone?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.01.24. | 12:03

Bez obzira na trenutno stanje, svaki od šest najvećih premierligaša mogao bi tijekom ovog prijelaznog roka unaprijediti roster za drugi dio sezone

Velika šestorka engleskog nogometa imala je poprilično šarolik prvi dio sezone – Liverpool je na vrhu dok je, primjerice, Chelsea na desetom mjestu sa samo 28 bodova iz 20 utakmica, a Manchester United je već zaradio devet „kvrga“ u tekućoj sezoni.

Bez obzira na trenutno stanje, svaki od šest najvećih premierligaša mogao bi tijekom ovog prijelaznog roka unaprijediti roster za drugi dio sezone. Šestorka je prošlog ljeta kombinirano potrošila 1,57 milijardi eura, a mnogi od njih djeluju kao da bi ponovno mogli isukati svoje čekovne knjižice. Siječanj je obično vrijeme kada se krpaju rupe u momčadi i ispravljaju novonastale udubine uzrokovane ozljedama ili slabo pogođenim pojačanjima. Pa, što će to onda najjači i najbogatiji klubovi Premier lige tražiti u siječnju?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Arsenal je imao očajan kraj 2023. godine, nakon što su njihovu relativno mirnu plovidbu prema tituli nagrdila dva uzastopna i neočekivana poraza od West Hama i Fulhama. Povrh toga, Topnici se mogu „pohvaliti“ skromnom golgeterskom formom od dva pogotka koliko su postigli u svoje tri posljednje utakmice, a ukupno su do sada zabili 37 golova u domaćoj ligi ili najmanje od prve četiri momčadi. Mikela Artetu sigurno brine podatak da je njegova omiljena prednja trojka – Bukayo Saka, Gabriel Jesus i imenjak mu Martinelli - iskombinirala 11 mršavih pogodaka.

Stoga bi Arteta mogao posegnuti za nekim ofenzivnim pojačanjem u narednim tjednima, a prvo ima na tom popisu je Ivan Toney. Nije prvi put da se njegovo ime veže uz Emirates, no nije niti sasvim sigurno u kakvoj će se napadač naći formi s obzirom da će zbog suspenzije moći zaigrati za Nottingham tek 20. siječnja. Protekle sezone je, doduše, zabio 20 pogodaka, pa bi to trebao biti dovoljno dobar zalog za selidbu na londonsku adresu. Drugi kandidat za posao je Bournemouthov Dominic Solanke koji igra u sjajnoj formi ove sezone, a samo su Erling Haaland i Mohamed Salah zabijali više u Premier ligi.

Reuters/Peter CziborraReuters/Peter Cziborra

Nije bajno niti u zapadnom Londonu u kojemu je Todd Boehly od svog dolaska u klub potrošio preko milijardu eura, a momčad djeluje propusno i neinspirativno. U Chelseaju je još uvijek izvješen oglas za punokrvnog napadača – Nicolas Jackson očito ne može uhvatiti kontinuitet i djeluje pomalo sirovo pred protivničkim golom, unatoč devet prvenstvenih pogodaka, dok Armando Broja nije dugoročno rješenje. Možda bi povratak Christophera Nkunkua mogao riješiti dobar dio glavobolja Mauricija Pochettina, no možda i veći problem argentinski stručnjak ima u posljednjoj liniji. Trenutno najbolji stoper Plavaca je 39-godišnji Thiago Silva - Axel Disasi i Benoit Badiashile su se etiketireli kao kikseri, dok je Wesley Fofana van terena zbog ozljede ligamenata koljena. Stoga se u posljednje vrijeme kao opcija spominje igrač iz majstorske radionice Xabija Alonsa – Bayerov Jonathan Tah. Radi se o 27-godišnjem njemačkom stoperu koji je ključan dio vodeće momčadi Bundeslige. Od ostalih imena na radaru londonskog sastava su i Nottinghamov Murillo te Goncalo Inacio iz Sportinga.

REUTERS/Ian Walton REUTERS/Ian Walton

Tijekom ljetnog prijelaznog roka Liverpool je bio dosta blizu dovođenja Romea Lacije i Moisesa Caiceda, no obojica zadnjih veznih su odletjela prema Stamford Bridegu. To znači da je pozicija i dalje otvorena, unatoč dovođenju Watara Enda te guranju Alexisa Mac Allistera bliže protivničkom golu. Ove sezone je tu poziciju znao igrati i Trent Alexander-Arnold, dok je Joe Gomez (po vokaciji stoper) ulazio s klupe na „šesticu“.

Ako Jürgen Klopp ipak odluči posegnuti u klupsku blagajnu, na tržištu je nekoliko zanimljivih imena koja bi se potencijalno ugodno smjestila u redove Redsa. Fulhamov destruktivac Joao Palhinha jedan je od njih. 28-godišnji Portugalac je osvojio najviše duela u Premier ligi i mogao bi biti idealna proututeža Liverpoolovoj kreativnosti koju donose Mac Allister i Dominik Szobozslai. Naoko zgodno rješenje bi mogao biti i član Fluminensea, 22-godišnji Andre kojeg se ljetos povezivalo s brojnim europskim klubovima. 

Reuters / Lee Smith LivepicReuters / Lee Smith Livepic

A u kupovinu bi mogao i Pep Guardiola. Man. City je imao velikih problema s ozljedama ove sezone, no igrač bez kojeg Pep i City ne mogu je – Rodri. Njegovu ulogu u momčadi Građana je gotovo nemoguće zamijeniti, pa je tako momčad s Etihada ove sezone upisala tri premierligaška poraza i u svakom od njih nije bilo upravo sjajnog Španjolca.

Iako ima širok kadar, Guardiola nema dovoljno „ratnih rezervi“ na Rodrijevoj poziciji, ili su one, pak, nedovoljno kvalitetne. Kalvin Phillips je doveden da popuni tu rolu, no nije se naigrao i na izlaznim je vratima kluba. Stoga City traži sličan profil kao i Liverpool, jedna od opcija je ranije spomenuti Andre, ali i Joao Neves. Alternativno rješenje mogao bi ponuditi član Crystal Palacea Cheick Doucoure.

REUTERS/Molly DarlingtonREUTERS/Molly Darlington

Puno gore stanje je u crvenom dijelu Manchestera. Old Trafford je od obitelji Glazer preuzela Ineos grupa na čelu s Jimom Ratcliffeom i zauzela ključne pozicije kluba. Stoga se očekuje osjetna potrošnja već sada, budući da Vragovi djeluju kao momčad kojoj bi legnulo pojačanje na gotovo svakoj poziciji. Veliko pitanje je ono prvog napadača – 72 milijuna eura utrošenih na Rasmusa Hojlunda nisu se isplatili jer se Danac nije baš najbolje snašao na premierligaškim travnjacima. Ili mu samo treba vremena…

Nije bajna situacija niti u obrani u kojoj je najviše nastupa zabilježio 35-godišnji Johnny Evans koji je bio slobodan igrač na ljeto. Ako uzmemo u obzir ogromni potencijal koji leži u nogama 19-godišnjeg Alejandra Garnacha i činjenicu da je Marcus Rashford daleko od svoje idealne forme (i da samo može biti bolji), a da će Raphael Varane napustiti klub, onda je Eriku ten Hagu prioritet stopersko pojačanje. Tu dolazimo do Atalantinog Giorgija Scalvinija, 20-godišnjeg talijanskog stopera koji igra jako dobru sezonu. Osim njega, u kontekstu Uniteda spominje se i 23-godšnji član Palacea Marc Guehli.

Reuters/Lee SmithReuters/Lee Smith

Možda najzamršenije stanje u Tottenhamu. Spursi su imali briljantan start sezone pod novim trenerom Angeom Postecoglouom, a sada sjede bod iza četvrtoplasiranog Arsenala. Istini za volju, ozljede i suspenzije su dobrim dijelom zaslužne za negativnu seriju Spursa, osobito one Cristiana Romera i Micka van de Vena, koji strašno nedostaju momčadi koja igra po principu sve ili ništa, jako otvoren i napadački nogomet. Pa bi tom logikom Postecoglou mogao upravu kluba vući za rukav oko dovođenja braniča, a kao prvo ime spominje se Genoin Radu Dragusin. Osim njega, na radaru londonskog sastavu su i Jean-Claire Todibo iz Nice te Liverpoolov Joe Gomez.

Reuters/Peter CziborraReuters/Peter Cziborra

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Premier ligaLiverpoolManchester CityManchester UnitedArsenalTottenhamChelseaJurgen KloppPep GuardiolaMauricio PochettinoErik ten HagAnge PostecoglouMikel Arteta

Ostale Vijesti