Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Uz bok Barceloni i Cityju: Talijanski velikan zainteresiran za ponajveću mladu nadu HNL-a

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.12.21. | 12:56

Prethodnih se mjeseci spominjao interes Manchester Cityja, u igru se potom uključio i Bešiktaš, ali izgleda kako to nije sve…

Jedan od najvećih mladih nada HNL-a i standardni U-19 reprezentativac, Niko Rak, jedan je od onih igrača čiji je odlazak iz HNL-a svakim danom sve izgledniji i izgledniji. Rak je još prošle sezone upisao svoje prve seniorske minute za Šibenik, imao je samo 17 godina, 1 mjesec i 2 dana kad je debitirao protiv Gorice, da bi od ove sezone postao standardan prvotimac i okosnica kluba.

Niko Rak igra veoma dobro. Šibenik pod vodstvom Marija Rosasa teži napadačkom nogometu, a samim time jasno je da do izražaja najviše dolaze veznjaci i napadači. Iako se u listu strijelaca još uvijek nije upisao, njegove su partije standardno dobre pa tako ne iznenađuje interes brojnih hrvatskih, ali i stranih klubova za njegovim uslugama.

Poput prve bombe odjeknula je vijest od strane Sportskih novosti da je Niko Rak na meti Manchester Cityja. Svima je znana politika Građana, ali i drugih engleskih velikana poput Uniteda, Liverpoola ili Chelseaja, da ulažu poprilična sredstva u mlade i talentirane igrače koje potom šalju po brojim posudbama i nadaju se da će jednog dana postati dovoljno kvalitetni da se nametnu za prvu momčad kluba. Takav primjer poslovanja su Hrvati najviše vidjeli od strane Chelseaja koji je po tom modelu u svoje redove doveo Mateja Delača, Marija Pašalića, Stipu Pericu i Karla Žigera.

No, nisu Građani jedini velikan koji želi Raka. U kuloarima se spominje interes Barcelone, ponajviše zbog dobrih odnosa sa svojim nekadašnjim igračem, a danas trenerom Šibenika Marijom Rosasom, ali nema nikakvih službenih informacija nema po tom pitanju. Na utakmici protiv Dinama se na tribinama pojavio skaut Barcelone koji je uživo svjedočio izvedbi talentiranog veznjaka, ali kakve su se zabilješke našle u njegovoj utakmici nakon tog ogleda možemo samo nagađati.

Nadalje, spominjao se i Bešiktaš, a informacija da bi Rak mogao postati novi suigrač Domagoja Vide potekla je od turskog Fotomaca, ali i po tom pitanju su na Šubićevcu 'zakopčani do grla'.

Najnovije vijesti govore da se u utrku za ovim nadarenim veznjakom uključio i Napoli. Doduše, i te vijesti treba uzeti s dozom rezerve, ali i Napoli je jedan od klubova koji je u novijoj povijesti dovodio igrače iz 1. HNL. Zanimljivo, obojica igraju na istoj poziciji kao Niko Rak, onoj središnjeg veznog, a spomenuti igrači su Josip Radošević i Marko Rog.

Ova prodaja mogla bi biti 'zlata vrijedna' za Šibenčane koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji. Rak bi tako mogao spasiti stvar, svojim suigračima osigurati nekoliko plaća i pokrivanje dugovanja od strane kluba prema nekim drugim stranama. Šibenik je ovog ljeta prodao Jurića u Dinamo za milijun eura, a u siječnju ove godine je ugovor s aktualnim hrvatskim prvakom potpisao i Marko Bulat za koga su Narančasti dobili 2.2 milijuna eura.

Napoli je prošle sezone igrao protiv Rijeke u grupnoj fazi Europske lige te su se 'na svojoj koži' uvjerili kako hrvatski nogomet ne zaostaje svjetlosnim godinama za onim iz Liga petice. Naravno, infrastruktura, novac od sponzora i TV prava na jednu stranu, ali kvaliteta… Ona je postojeća. Ono što se najveći manjak kod Hrvata koji direktno prelaze iz HNL-a u neku od Liga petice je fizička snaga samih igrača. Nju dobiju s vremenom, ali u svakom slučaju tehnički naši igrači nimalo ne zaostaju. A svi znaju da se 'fizikalija' puno lakše izgradi nego tehnika.

Podaci na TM-u nisu ažurirani već neko vrijeme pa tako tržišna vrijednost šibenskog dragulja iznosi tek 100 tisuća eura. Ne treba ni naglašavati kako na Šubićevcu za Raka očekuju milijunsku, a možda i višemilijunsku odštetu.

Barcelona, Manchester City, Bešiktaš, Napoli… Popis klubova koji prate Niku Raka svakim je danom sve veći i veći, baš kao što je svakim danom sve impresivniji i impresivniji…


Tagovi

Manchester CityBarcelonaNapoliBešiktašNiko RakNK ŠibenikGermanijak transferinogometni transferitransferi

Ostale Vijesti