REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Unai Emery ima nedovršenog posla, ali zašto baš sada?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 13:55

Aston Villa je smijenila Stevena Gerarda i za mnoge iznenađujuće dovela Unaija Emeryja. Prenosimo kolumnu poznatog novinara iz Katalonije Guillema Balaguea za BBC koja otkriva kako razmišlja

U nogometu, kao i u životu, vrijeme je sve i sada je pravo vrijeme da se Unai Emery vrati u zemlju za koju smatra da ima nedovršenog posla.

Njegovo imenovanje za menadžera Aston Ville znači da će se vratiti u Premier ligu gotovo tri godine otkako ga je Arsenal otpustio.

Emery se mogao vratiti prošlog studenog kada je dobio ponudu Newcastle Uniteda nakon odlaska Stevea Brucea, iako je u tom trenutku bio uključen u kampanju Lige prvaka s Villarrealom koja ih je na kraju odvela do polufinala, gdje su poraženi od Liverpoola.

Ponuda Newcastlea također je došla u lošem trenutku jer mu je to što se smjestio u Villarrealu omogućilo da provede puno više vremena sa svojim sinom - nešto što nije mogao učiniti zbog svih putovanja na svojim prethodnim poslovima - a također se osjećao sigurnim i željenim u klub koji je gurao u pravom smjeru.

Osim što je odveo Villarreal do polufinala Lige prvaka, Emery ih je doveo i do uspjeha u Europskoj ligi u sezoni 2020./21., pobijedivši Manchester United u finalu.

Ozljede i nedostatak određenog nečega znače da je njegov trenutni sastav Villarreala izgleda udario u zid i treba im osvježenje, pogotovo ako žele ići u smjeru u kojem je Emery želio.

Međutim, to će sada biti nečiji drugi posao, dok Emery kreće u svoju posljednju misiju da dokaže koliko može biti dobar kada mu se pruži prava prilika, nešto za što je uvijek smatrao da mu je uskraćeno u Arsenalu.

Mnogi imaju dojam da mu stvari u Arsenalu nisu išle najbolje, ali realnost je da je u svojoj prvoj sezoni odigrao 22 utakmice bez poraza i odveo Arsenal do finala Europske lige.

Nakon što je prethodno vodio Paris St-Germain do naslova prvaka Francuske i osvojio tri Europske lige sa Sevillom, Emery je otpušten nakon 18 mjeseci u Arsenalu nakon niza od sedam utakmica bez pobjede koji ih je ostavio osam bodova od prva četiri mjesta.

Nikada nije smatrao da ima potrebnu ovlast za donošenje odluka potrebnih da Topnike odvede u pravom smjeru i da ga ne podupiru moćnici u sukobima s nekim od tamošnjih klupskih veličina.

Na kraju su mu pokazana vrata, ali tek kada je Arsenal dao priliku novom menadžeru Mikelu Arteti, dotični je podršku koju su uskratili Emeryju.

Unai Emery dolazi u Aston Villu kao mudriji, stariji čovjek, bolje pripremljen nakon teške čarolije u Arsenalu, revitaliziran uspjehom u Villarrealu i žudan da ode pomoći ponovnom oživljavanju bogatstva golemog kluba.

Mudri treneri, kad bi imali izbor, uvijek bi se radije pridružili momčadi koja je u lošoj formi, nego nekoj koja leti visoko. Bez obzira na domaću pobjedu Ville protiv Brentforda od 4:0 u nedjelju, to se uvelike odnosi na momčad koju je preuzeo.

Ali, više od toga, Emery dolazi u Villu jer su svi djelići sjeli na svoje mjesto. Njegov sin Lander ohrabrio ga je da prihvati ovu ponudu, za koju zna već nekoliko dana i koju je na stol stavio agent Jorge Mendes, kojeg je Emery zamolio da pomogne.

Villarreal je oduvijek bio svjestan da će Emery u nekom trenutku ponovno htjeti okušati sreću u Premier ligi, zbog čega su u njegov ugovor stavili otpusnu klauzulu od 6 milijuna eura (5,2 milijuna funti) kao odštetu.

Emeryju se sve u vezi s ovim potezom čini ispravnim. Njegov engleski - koji je bio jako ismijavan dok je bio u Arsenalu, posebno kad su slučajno izgubili - nešto je što je zadržao jer je oduvijek znao da će ga u nekom trenutku svoje karijere morati ponovno početi govoriti. To vrijeme je sada.

Iznad svega, ono što on vidi u Villi je ogroman potencijal, uspavani div s velikom i duboko lojalnom bazom obožavatelja i momčadi koju može unaprijediti gotovo odmah.

Međutim, mnogo se pričalo o planiranom, ambicioznom projektu, a ne o brzoj potrazi za slavom - planu koji će u prvi mah, nadamo se, uspostaviti Villu kao regularnu momčad gornje polovice tablice prije lansiranja za veće i bolje stvari. Emeryju će trebati vremena, ali on ima predanost i odlučnost odvesti Villu tamo gdje žele biti.

Bit će to projekt koji će ga vidjeti kao menadžera, kao Villin prvi izbor u toj ulozi, i onaj koji će imati vrijedan i definitivan doprinos u važnim odlukama - sve ono što je smatrao da nema u potpunosti u Arsenalu.

Sada će pokušati učiniti ono što je napravio u Villarrealu. Pokušat će usaditi red, identitet i taj isti pobjednički mentalitet osiguravajući da njegova momčad bude što je moguće jača fizički i mentalno, kao i taktički fleksibilna, s istinskim uvjerenjem da kad ima svoj dan ne postoji suparnik u svijetu kojeg nije sposobna pobijediti.

Emery se ponovno pridružuje Premier ligi kao najnoviji dodatak onome što je bez sumnje najjači menadžerski kontingent ikada viđen u bilo kojoj ligi na svijetu.

Kolumnu za BBC Sport Guillema Balaguea na engleskom pročitajte OVDJE. (G)


Tagovi

Unai EmeryAston VillaVillarrealPremier liga

Ostale Vijesti