Reuters
Reuters

'Beatles' vs. 'Yellow Submarine': Glavni favorit natjecanja protiv 'uljeza' u polufinalu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 27.04.22. | 08:37

Dva ponajbolja trenera današnjice sučelit će se na kultnom Anfieldu. Jedan vodi najvećeg favorita ovosezonske Lige prvaka, a drugi 'uljeza' u polufinalu natjecanja.

Piše: Niko Rukavina

Real Madrid, Manchester City, Liverpool i Villarreal - ovo nije igra 'izbaci uljeza' na nekom od posljednjih godina popularnih pub kvizova, već popis sudionika polufinala ovosezonske lige prvaka. Nakon jučerašnjeg 'glamuroznog' polufinala između Manchester Cityja i Real Madrida, sjajne utakmice s čak sedam golova, u večerašnjem dvoboju, koji počinje u 21 sat na liverpulskom Anfieldu, Redsi su veliki favoriti protiv 'uljeza' Žute podmornice.

Kladionice su u pravilu uvijek oprezne kada je riječ o prognozi favorita, a sami pogled na tečajeve za ovaj par dovoljno govori o tome tko je u ovoj utakmici apsolutni favorit, a tko totalni autsajder.

(1.30) Liverpool (5.50) Villarreal (10.0)

A ako proširimo 'vidike' i bacimo pogled na tečajeve za osvajanje naslova prvaka, onda je još jasnije da Villerreal nema što tražiti u ovom trofejnom društvu.

Tko će osvojiti Ligu prvaka? Liverpool (2.30); Manchester City (2.30); Real Madrid (7.00); Villarreal (21.0)

Ili ipak ima? Glavna zvijezda ovog Villarreala je trofejni španjolski trener Unai Emery, inače specijalist za natjecanja koja se igraju po nokaut sistemu. Triput je dizao Europsku ligu sa Sevillom, jednom s Villarrealom, ima i jedno finale s Arsenalom, sedam trofeja sa PSG-om (od kojih samo jedno prvenstvo). Prošle sezone Emery je s Villarrealom stigao do finala Europske lige sa sedam pobjeda i remijem u nokaut fazi natjecanja, pobijedivši i zagrebački Dinamo u obje utakmice. U finalu su Žutoj podmornici protiv Manchester Uniteda davali tek neznatno veće šanse nego u dvomeču protiv Liverpoola. A jednom je u finalu Europskog natjecanja, onom Europske lige 2016. svladao upravo favorizirani Liverpool kojeg je vodio Jürgen Klopp s 3:1.

Iza Villarreala nije bajna sezona. U Primeri su sedmi, iz Kupa kralja ispali su još početkom siječnja. Unatoč tome, u turnirskom sistemu natjecanja razvaljuju. I pritom se ne može reći da ih je pomazio ždrijeb, pa da su, eto, imali više sreće nego pameti. U osmini finala su izbacili Juventus, onda u četvrtfinalu Bayern, samu kremu europskog nogometa.

Emery je na glasu kao veliki radnik koji vrhunski studira suparnike i još se bolje prilagođava njihovoj igri. Tu svoju 'vještinu' primijenio je protiv renomiranih suparnika te ih je uspio šokirati.

Doduše ovaj Villarreal bi, barem na papiru, trebao biti jači od onoga koji je prošle sezone osvojio Europsku ligu. Stigli su odlični Arnaut Danjuma iz Bournemoutha, Giovani Lo Celso i Serge Aurier iz Tottenhama, Doulaye Dia iz Reimsa... a od nositelja momčadi klub je samo napustio veteran Carlos Bacca!

Prevedeno, Villarreal ima momčad koja može pobijediti svakoga. Gerrard Moreno, doduše, zabija manje nego prošle sezone (a zbog ozljede je upitan za prvu utakmicu), no Jeremy Mino je godinu danas iskusniji (iako on sigurno neće večeras zaigrati zbog ozljede), kao i Samuel Chukwueze. Napad je još dodatno pojačan ranije spomenutim Danjumom i Diom, a iz prikrajka vreba superopasni Paco Alcacer. Vezom ordiniraju odlični Manu Trigueros, Etienne Capoue i, dakako, Dani Parejo koji s 33 na leđima igra svoj najbolji nogomet karijere. Bio je ključni igrač prošlosezonskog finala protiv Manchester Uniteda i u ovosezonskih mečeva protiv Juventusa i Bayerna. Međutim, prve violine ove momčadi, koje su temelj za Emeryjevo prilagođavanje suparničkoj momčadi i igru na brze kontranapade su stoperi - 50 milijuna vrijedni Pau Torres i veteran Raul Albiol koji je s 36 na leđima ove sezone odigrao 37 utakmica.

"Pokušat ćemo pobijediti Liverpool koji je veliki favorit. Za razliku od utakmica protiv Juventusa i Bayerna, naš faktor iznenađenja se smanjuje. Klopp nas je sigurno dobro prostudirao. Liverpool će se postaviti kao favorit, ali s respektom", rekao je Emery.

Nakon utakmice u finalu Europske lige 2016. Emery i Klopp susreli su se u još četiri navrata. Kao trener Liverpoola Emery nikada nije pobijedio Kloppa. Jednom je završilo neriješeno, a Liverpool je u dva navrata slavio, kao i u utakmici Liga kupa nakon boljeg raspucavanja penala.

No, u direktnoj borbi za taj europski trofej, Emery je slavio....

Liverpool u dvoboj ulazi kao veliki favorit. Klopp može ostvariti ono što niti jedan trener engleskog kluba nije uspio. U istoj sezoni dignuti četiri trofeja. Liga kup je već osvojen, a Liverpool se nalazi u mrtvoj utrci za naslov prvaka Engleske, sudionik je finala FA kupa, a sada je dobio i 'najlakšeg' protivnika u polufinalu Lige prvaka.

"Analizirali smo Villarreal. Imam veliki respekt prema Emeryju i klubu, a sada, kada sam ih dodatno analizirao jednostavno su me impresionirali. Emery je trener opsjednut s najmanjim detaljima. Ima drukčije mehanizme presinga i reakcija na situaciju na terenu. on je jedan od najboljih trenera današnjice", rekao je kratko Klopp.

Liverpool i Manchester City u ovom su trenutku najbolje momčadi svijeta. Igraju neizmjerno efikasan nogomet, a u 2022. godini Liverpool je upisao samo jedan poraz, 0:1 od Intera u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Ispostavilo se nebitan poraz, jer su Redsi u prvoj utakmici slavili s 2:0...

Najveća opasnost ovog Liverpoola je igra na četiri fronta (tri, s obzirom na to da je Liga kup apsolviran). U prvenstvu zaostaju bod za Cityjem, a između dvije utakmice protiv Villarreala idu na noge Newcastleu, onda nakon uzvrata dočekuju Tottenham. Pakleni raspored za paklenu momčad. Ipak, navijači Redsa će se složiti, bolje u polufinalu Lige prvaka igrati protiv Villarreala, nego Real Madrida.... Ne i Klopp koji u svim svojim izjavama poziva na maksimalni oprez.

Momčad iz grada koji je iznjedrio Beatlese danas je veliki favorit protiv momčadi koja je dobila nadimak po možda i najpoznatijoj pjesmi kultnog liverpulskog benda. Kroz ova dva susreta vidjet ćemo žive li svi u žutoj podmornici ili ne...

(1.30) Liverpool (5.50) Villarreal (10.0)

OČEKIVANE POSTAVE

Liverpool (4-3-3)

Villarreal (4-1-4-1)

Liga prvaka polufinale:

Manchester City - Real Madrid 4:3

Liverpool - Villarreal, 27. travnja, 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

VillarrealLiverpoolUnai EmeryJurgen KloppLiga prvaka

Ostale Vijesti