U posljednje četiri godine skupio je 133 nastupa za Hajduk, a još uvijek nema novi klub

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 30.09.20. | 10:34

Pisalo se o ponudama s Otoka koje su očito bile „fake news“, njegova kvaliteta nije sporna, ali financijski zahtjevi igrača očito ohlade sve potencijalne poslodavce da ga angažiraju.

Hamza Barry u posljednje je četiri sezone odigrao ukupno 133 utakmica u dresu Hajduka. Budući da se na njega gledalo kao središnjeg/defenzivnog veznog, učinak od 10 pogodaka i 11 asistencija i više je nego dobar. Znao je prekidati napade, na momente biti i destruktor istih, ali iako mu žuti karton nije bio stran, na ranije tuširanje u svojoj karijeri nikada nije morao ići.

Samo prošle sezone, Hamza je odigrao 31 utakmicu za Hajduk. Ne zvuči kao nešto nevjerojatno, ali kada uzmemo u obzir da je igrač već početkom 2019. godine krenuo s odugovlačenjem oko potpisa novog ugovora, a klub ga nije bio u stanju poslati 'na tribine' kako bi preispitao svoju odluku, jasno je kako je je njegovo mjesto u momčadi bilo i više nego zasluženo.

Svojevremeno, točnije krajem 2017. godine, neki hrvatski mediji objavili su jednu pravu 'transfer bombu'. Zašto bombu? Zato jer je upravo ta sintagma bila u naslovu dva od tri hrvatska medija koja vam prva 'iskoče' kada spomenuti (neostvareni) transfer pokušate pretražiti na internetu. West Ham, čiji trener tada nije bio Slaven Bilić, navodno je za Gambijca bio spreman ponuditi 5,5 milijuna eura.

Službenog očitovanje Hajduka nikad se nije dogodilo, a iako su o istoj stvari pisali engleski Standard i ne baš uvijek pouzdani The Sun, transfer se jasno nikada nije ni realizirao. Teško je reći je li tu bilo 'nečega', takve stvari uglavnom ulaze u sferu špekulacija i analize je li taj transfer realan, ostvariv, potreban i ima li smisla, ali da je sve to bio samo običan 'fake news' pušten od strane nekog menadžera, klupskog djelatnika ili nekog trećeg u razlogu samo njemu poznatom sad je potpuno jasno.

Hamza se ovog siječnja najviše spominjao u kontekstu mađarskog Videotona. Trener kluba koji ima veliku financijsku injekciju od multinacionalne naftne i plinske kompanije MOL tada je bio Joan Carillo, Španjolac koji je kratko vrijeme bio na klupi Hajduka. Nije se proslavio, ali je očito na Poljudu bio dovoljno dugo da bi iz prve ruke vidio kakav je Hamza igrač.

Iako je Gambijac ušao u posljednjih šest mjeseci ugovora, a i koronakriza se nije naslućivala, transfer se činio dosta realnim. Splićani će 'koliko-toliko' zaraditi, a igrač će napokon otići iz HNL-a čemu se već neko vrijeme nadao, a da bi sve to Splićanima lakše 'sjelo', u svojoj momčadi imali su dva mlada igrača koja su bila spremna uskočiti na mjesto koje je Gambijac godinama suvereno držao – Vuk sit, a ovce na broju.

Od prvog kolovoza, dakle već skoro dva mjeseca, Hamza je slobodan igrač. Nema sumnje da igrač njegove kvalitete može pronaći novog poslodavca u Europi i to u klubu koji je ambiciozan i financijski stabilan, ali izgleda da ono koliko ovaj 25-godišnjak sebe cijeni očito nije realno.

Unazad mjesec dana spominjao se i Bešiktaš, ali turski mediji su, baš poput engleskih, skloni dovođenju 'milijun' pojačanja.

Ovaj 25-godišnjak još uvijek je bez kluba, ali njegova tržišna vrijednost time ne dobiva na snazi. Naprotiv.

Da nevolja ne dolazi sama govori i podatak da se Hamza, dok je privatno trenirao i čekao realizaciju neke 'kombinacije', ozlijedio. Stradalo je koljeno, koliko ozbiljno nije poznato, ali to nije nešto što netko tko ti nudi posao želi čuti.

Gdje će ga nogometni put odvesti, tek treba vidjeti, ali oko igrača koji je unazad četiri godine bio jedan od nositelja vezne linije splitskog Hajduka danas ima puno upitnika.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Hamza BarrytransferiLjetni prijelazni rokVideotonMol FehervarHajdukBesiktas

Ostale Vijesti