Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

U iščekivanju ždrijeba: Plavima prijete 'paklovi' Birminghama, Istanbula i Soluna, nadaju se Izraelcima ili - Viktoriji Plzen

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 08:01

Ždrijeb osmine finala Konferencijske lige održat će se u petak s početkom u 13 sati. Prve utakmice igraju se 7. ožujka, a uzvrati tjedan dana kasnije

Osim Dinama, plasman u osminu finala Konferencijske lige sinoć su ostvarili Sturm Graz, koji je s ukupnih 5-1 izbacio Slovan iz Bratislave, Servette su slavile kod Ludogoreca s 1-0 i izborile iduću fazu natjecanja. Olympiacos je s dva puta po 1-0 izbacio Fenerbahçe, Maccabi Haifa je iznenadila Gent s ukupnih 2-1, a norveški Molde se s ukupnih 6-2 obračunao sa Legijom. Drugi norveški klub, Bodo/Glimt pokleknuo je od Ajaxa u produžecima (ukupno 3-4), a uz Dinamovo izbacivanje Betisa, kao iznenađenje možemo okarakterizirati ukupnu 4-3 pobjedu Union St. Gilloisea nad Eintracht Frankfurtom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da je Eintracht, prije početka Konferencijske lige, bio najbolje rangirana momčad natjecanja, lider belgijske lige je ovim trijumfom povećao šanse svim preostalim sudionicima natjecanja da na kraju i osvoje europski trofej.

Osam klubova koji su prošli međukolo natjecanja - Dinamo, Royal Union St. Gilloise, Sturm Graz, Servette, Olympiacos, Ajax, Molde, Maccabi Haifa - pridružilo se osmorki koja je osminu finala izborila kao osvajač svojih skupina - Lille, Maccabi Tel Aviv, Club Brugge, Aston Villa, Fiorentina, PAOK, Fenerbahçe.

U osmini finala, pobjednici međukola uparit će se s osvajačima skupina, s time da se prve utakmice igraju na terenu pobjednika doigravanja (što znači da se iduća europska utakmica u Zagrebu igra 7. ožujka), a uzvrati (14. ožujka) na terenu momčadi koje su preskočile ovu kvalifikacijsku nokaut-fazu.

Sami pogled na potencijalne protivnike govori nam da Dinamo očekuje prilično veliki izazov. Svakako najteži protivnik, nećemo napisati i 'neprolazan', je Aston Villa, trenutno četvrta momčad Premier lige. Uvjerljivo najvrjednija momčad natjecanja (623.05 milijuna eura) koja u svojem rosteru ima tri igrača koje TM procjenjuje na 60 milijuna eura, još dvojicu vrjedniju od 40, četvoricu vrjedniju od 30...

Odmah do Aston Ville nalaze se dva sudionika Liga petice, prošlosezonski finalist Fiorentina (246.9 milijuna eura) i Lille (221.75) milijuna eura. No, oba kluba ne bi trebala biti nepremostiva prepreka za Plave. Fiorentina je tek osma u Serie A, a Lille četvrti u Ligue 1. Ako je Dinamo mogao izbaciti Betis, zašto ne bi mogao i ova dva kluba...

Za Dinamo bi, također, bilo dobro izbjeći Fenerbahçe, klub Dominika Livakovića koji vrijedi kao i Betzis (202.25 milijuna eura), bilježi sjajnu sezonu, a Dinamu bi morao i na 'pakleno' gostovanje u Istanbul. Kvalitetom dosta lakši suparnik, ali možda i 'pakleniji' od Fenera je solunski PAOK s kojim Dinamo (ali i ostali hrvatski klubovi) imaju nerazriješene račune. Grke bi bilo dobro izbjeći i zbog nenogometnih razloga i odnosa s Grcima. Dinamovim navijačima zabranjeno je putovati na gostovanja ove sezone, no zabrana je vrijedila i za kolovoški susret s AEK-om.

Za kraj, ostavili smo tri kluba koji bi bili vrlo dobar ždrijeb za Plave. Club Brugge bi u susretu s Dinamom bio favorit, no belgijski velikan daleko je od slavnih dana. Prošlu sezonu prvenstvo su završili na četvrtom mjestu, a trenutno su treći s čak 18 bodova manje od Royal Union St. Gilloisea (s kojim se Dinamo može susresti tek u četvrtfinalu). Maccabi Tel Aviv je momčad s najmanjom tržišnom vrijednosti od svih sudionika osmine finala, a Izraelci će, koji god par da izvuku, imati 'dva gostovanja'. Dinamo se u osmini finala može ponovno susresti s Viktorijom Plzen. Iako je Viktorija ove sezone dva puta svladala Dinamo, iako su Plavi upisali tri poraza u četiri utakmice protiv čeških klubova ove sezone, vjerujemo da bi svi Dinamovi navijači bez problema potpisali novi dvomeč s Viktorijom u ovoj fazi natjecanja. Posebno ako znamo da Plavima prijete Aston Villa, Fiorentina, Lille, Fenerbahçe, PAOK... (N.R.)



Tagovi

Konferencijska ligaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti