Željko Lukunić/Pixsell
Željko Lukunić/Pixsell

U iščekivanju Ademija: Pravi Dinamo gledat ćemo u HNL-u, Konferencijsku ligu igrat će kombinirana momčad!?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 05.09.23. | 13:18

Nakon reprezentativne stanke Modre do kraja mjeseca čeka pet utakmica u tri natjecanja, s vrhuncem na Poljudu. Dinamov su cilj četiri pobjede i barem remi u Splitu, a HNL postaje glavna preokupacija

Arijan Ademi nije do ponedjeljka u ponoć stigao u Dinamo, kako je Germanijak prvi objavio, samim time Modri ga nisu uspjeli prijaviti za Konferencijsku ligu. Što se zakompliciralo? Iako je točno da je vremenska razlika bila jedna od prepreka i klubovi, Dinamo i Beijing Guoan, nisu uspjeli do kraja ispregovarati transfer, istina je i da još pregovori nisu stigli u zadnju fazu. Kinezi još uvijek nisu odlučili prodati Ademija Dinamu, a u igri je i dalje Trabzonspor Nenada Bjelice, koji, kad je Ademi u pitanju, ima malu prednost, jer se ranije javio i Ademi je dao riječ bivšem treneru. Turci imaju i prednost što im prijelazni rok traje tjedan dana dulje, do 15.rujna, dakle, mogu još malo odugovlačiti, iako se ipak očekuje da bi do petka trebalo sve biti poznato. U Maksimiru su i dalje vrlo optimistični, vjeruju da će na kraju Kinezi popustiti, da će Dinamo iz cijele priče izaći kao pobjednik i vratiti svog donedavnog kapetana. Ali, kao što smo naučili u ovom prijelaznom roku, situacija se mijenja iz sata u sat.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

No, sama činjenica da prijelazni rok u Maksimiru nije završio službenim zaključivanjem liste za Konferencijsku ligu, govori kakve su ambicije Modrih narednih mjeseci. Dinamo će se maksimalno koncentrirati na HNL, Konferencijska liga trenutno je u drugom planu što, naravno, ne znači da nije cilj proći skupinu i 'bildati' koeficijent. Naprotiv! Zato je važan start KL-a, Dinamo 21.rujna igra protiv Astane u Maksimiru, pobjeda je imperativ, uvodna tri boda, koja bi donijela Modrima mogućnost da se više fokusiraju na domaće prvenstvo.

"HNL je majka svih naših bitaka.", rekao je nedavno Jakirović i upravo najavio takav plan. Dinamov trener ostao je u ovoj stanci bez devetorice reprezentativaca raznih selekcija (Petković, Baturina, Perković, Vidović, Emreli, Menalo, Sučić, Moharrami, Mihajličenko), ali dobio je i trojicu novih; Sosu, Halilovića i Kulenovića. I imat će sasvim dovoljno igrača i to bitnih igrača za pripremu i uigravanje za ono što slijedi nakon pauze. Dosad je uglavnom igrao utakmice, pravih treninga nije niti bilo, sad ima priliku raditi na momčadskom napretku i povećanju svih igračkih kapaciteta, fizičkoj i mentalnoj obnovi. Očekuje se da Dinamo u nastavku jeseni bude bolji i uvjerljiviji nego što je bio prije ove stanke. Pobjeda u Osijeku, izborena u samoj završnici i u dramatičnim okolnostima, sigurno je dobar temelj.

A što Modre čeka u rujnu? Prvo domaći susret sa Slavenom Belupom (16.rujna), potom spomenuta Astana (21.rujna), zatim gosotovanje kod slabašnog Rudeša (24.rujna), tri dana kasnije Kup susret s Ponikvama i na koncu, vrhunac, veliki derbi na Poljudu (30.rujna). Računica je jasna, želja je svih pet pobjeda, a minimalni cilj, četiri pobjede i remi na Poljudu! To je plan za Dinamov izlazak iz krize i bodovnog zaostatka, koji bi bio zamašnjak za nastavak polusezone. U kojoj će, ponavljamo, HNL biti primarno natjecanje, a u Konferencijskog ligi mogli bismo, svladaju li Jakirovićevi igrači Astanu, gledati 'kombiniranu' momčad. Ne znači da neće igrati neki najbolji igrači, ali bit će to utakmice u kojima ćemo vidjeti i mlade snage i neke, koji dosad nisu dobili previše prilika. Poput, recimo, Maura Perkovića, kojega bi Jakirović mogao 'otopiti' i vratiti u konkurenciju, možda tu vidimo i Gabriela Rukavinu, Petra Sučića, kroz Konferencijsku ligu mogao bi se vraćati i Boško Šutalo, tu će svoju šansu dobiti i Sandro Kulenović. Vidjet ćemo vjerojatno i koliko će šanse dobiti Japanac Kaneko i Francuz Bernauer, koje se dosad smatra velikim promašajima prijelaznog roka, iako ih, zapravo, pogotovo Kaneka, nismo ni vidjeli na djelu.

Dođe li do petka Ademi, a možda i još neko pojačanje, Jakirović će imati jaču momčad, 'pravi' Dinamo za HNL, dok će u Konferencijskoj ligi, ponavljamo, pod uvjetom da krene pobjedom protiv Astane, moći rotirati i odmarati igrače za borbu na domaćem frontu. U situaciji u kojoj je zatekao momčad, u situaciji kad Dinamo nije doveo sve igrače, koje je želio, to je i jedini logičan put. Ako igrači, koji se nalaze u svlačionici pod jugom, ne mogu biti konkurentni u ovakvoj skupini Konferencijske lige, onda nisu igrači za Dinamo. Pa, ako ništa, barem će s time na zimu u Maksimiru biti načisto!



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićArijan AdemiHNLKonferencijska ligaLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti