Srećko Niketić/PIxsell
Srećko Niketić/PIxsell

U Dinamu vlada šutnja, planovi za ljeto još su mutni, navijači nestrpljivi. Zato je važno na Poljudu potvrditi naslov!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 24.04.23. | 09:45

Vrijeme prolazi, a nitko u Maksimiru još nema niti skicu momčadi za novi europski pohod. Iza zidova šutnje stižu tek neslužbene najave da se Modri moraju pojačati, ali da ne misle puno trošiti, dok će neki stožerni igrači napustiti Dinamo. Zvuči li to kontradiktorno?

Da nema press-konferencija Igora Bišćana prije i poslije utakmica i povremenih intervjua nekoga od igrača, imali biste dojam da je Maksimir trapistički samostan, da su se tamo ljudi zavjetovali na šutnju ili tjeraju neki inat.

Dinamov je trener u svojim javnim nastupima mnoge oduševio, realan je, potpuno na zemlji, ne traži nikakve alibije, odmjeren i miran, kakav treba biti. Ponekad se čini da ga se nema što više niti pitati, jer, sve je već više puta rekao. No, Igor Bišćan nije dosad odgovorio na dva-tri pitanja, koja Dinamove navijače u zadnje vrijeme najviše zanimaju: "Kako će izgledati Dinamo iduće sezone, s kojim će kadrom krenuti na pripreme za Europu, koje igrače želi dovesti, tko će otići?" I, da, Bišćan je sve to objasnio, njegov je fokus na ovoj sezoni, na toj završnoj borbi za naslov, želi matematički potvrditi trofej i onda se okrenuti budućnosti. Logično, Bišćan je trener, njegova je sad glavna preokupacija teren i traženje načina kako da što prije okonča taj 'beskrajan dan' u koji se pretvorila Dinamova potvrda naslova. Već dva mjeseca, praktički, Modri se bore sami sa sobom, kad trebaju napraviti završni korak, oni naprave korak ili dva unazad. I onda sve ispočetka, tjerajući sami sebe da i dalje ulažu napore u ovu sezonu, umjesto da se već okrenu sljedećoj.

Prouči cjelokupnu ponudu za HNL na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Igor Bišćan, dakle, vodi svoju bitku uz teren, pokušava jednoj poljuljanoj i izlizanoj momčad vratiti pobjednički ton. Vidi se i po njegovim potezima (tri puta istih startnih 11) da ne želi previše eksperimentirati i 'kemijati' dok ne potvrdi naslov prvaka, njegov je plan po tom pitanju potpuno jasan i logičan, koliko god bi svaki od promatrača, navijača ili novinara, imao neku svoju ideju kome dati šansu i koga 'gurati' u preostalih pet kola. No, Bišćan je trenutno i jedini 'transparentan' u Maksimiru, sve ostalo u Dinamu je nejasno, neizvjesno. U Maksimiru vlada šutnja još od one Skupštine, a prošla su više od dva mjeseca. Osim jednog, malo ishitrenog javnog istupa, ništa dosad nije rekao niti član Uprave za sportska pitanja, neslužbeni sportski direktor Dario Šimić. Apsolutno je nepojmljivo da u dva i pol mjeseca niti jednu rijeć nije rekla niti Vlatka Peras, predsjednica Uprave, kao niti da još nitko ne zna što zapravo rade i koje su ovlasti drugog dvojca iz Uprave, Darka Podnara i Danijela Tomačića. Mi danas uopće ne znamo što Dinamo uistinu planira u bližoj budućnosti, kako se priprema za sezonu, jednu do najvažnijih unazad mnogo godina. I tko o čemu vodi računa.

Dok je god tako, neslužbeni tokovi infromacija jedini su izvor vijesti, a ti neslužbeni, iako vrlo točni izvori, nude priču koja poprilično zbunjuje javnost i navijače. Dakle, s jedne strane u Dinamu su svjesni da se moraju pojačati, da moraju ovog ljeta dovesti šest-sedam novih imena, uglavnom igrača koji bi odmah trebali biti pojačanja. No, s druge strane spominju se mahom mladih igrači (Frigan, Vipotnik, Kačavenda, Stojković...), čija je kvaliteta neupitna, ali je upitno mogu li odmah po dolasku nositi teret Dinamovih europskih ambicija. A onda, kad se sve zahukta, kad priča postane ozbiljna, opet neslužbenim putem, iz Dinama se začuju 'kukanja' da su svi ti igrači preskupi, da klubovi dižu cijenu i da će ih teško dovesti. Da Dinamo ne želi plaćati igrače više od tri milijuna eura!? Istovremeno, praktički dogovoreni transfer besplatnog igrača Bećira Omeragića propadne zbog odugovlačenja ili premišljanja, igrač umjesto u Zagreb, privatnim zrakoplovom odleti na potpis ugovora u Montpellier.

Onda, sve češće dolaze vijesti o mogućim odlascima nekoliko stožernih igrača. Josip Šutalo, Dominik Livaković, Bruno Petković, Luka Ivanušec. Šuška se, upiti i interesi za neke od njih već su ozbiljni, a Livaković i Petković, primjerice, nisu još produljili ugovor. Ali, nitko ne nudi službeno pojašnjenje, postoji li problem (i koji?) s njima dvojicom, ili je, zapravo, sve pod kontrolom? Čuju se i prigušene najave da u Dinamu žele smanjiti proračun za ugovore i plaće igrača pa tako cijela situacija izgleda pomalo konfuzno. U Dinamu su svjesni da se trebaju pojačati, ali ne žele trošiti novac na pojačanja i davati visoke ugovore, a istovremeno spremni su prodati dva ili tri svoja ključna igrača!? Dakako, sve to onda dodatno uskovitla glasine pa se javnost već počinje pitati ima li Dinamo ozbiljnih financijskih problema kad na ovakav, neobičan način, planira ulazak u sezonu u kojoj će biti vrlo malo prostora za promašaje i neostvarivanje ciljeva, prije svega osvajanje novog naslova prvaka. Navijači, iako se njih na kraju uvijek najmanje pita, već su nestrpljivi, čekaju neki znak da njihov klub čeka još jedno uspješno ljeto išarano velikim utakmicama i sjajnim dosezima, a zasad dobivaju samo sumnje i skepsu. Dinamo se muči u svakoj utakmici, a nema pojačanja, a umjesto najava velikih transfera, čuju se najave 'šparanja'.

Kao da se mnogi u Maksimiru (tu ne mislimo na Bišćana, kojemu to je glavni posao) skrivaju iza te utrke za matematičkom potvrdom naslova, kao da će se nešto promijeniti kad Dinamo i službeno postane prvak. Ne sumnjamo da iza čvrstih zidova šutnje u klubu postoje neki planovi, neke ideje i vizije nove sezone, no već je praktički početak svibnja, za nešto više od mjesec dana Dinamo će krenuti s pripremama, a u ovom trenutku u Maksimiru nemaju niti skicu momčadi za novu sezonu. Dovodili bi pojačanja, ali ne bi puno platili, željeli bi sačuvati kičmu momčadi, ali su svjesni da će neki ključni igrači otići, novca ima, ali ga nema. Kontradiktorno dosta, ali tako je to kad svi šute i ne žele reći jasno i glasno kako doista stoje stvari i kojim putem Dinamo misli ići od svibnja nadalje.

Zato je bitno da u nedjelju na Poljudu Modri konačno potvrde taj naslov prvaka. Ne samo zato da ga osvoje u gnijezdu najvećeg rivala, iako bi time sigurno bio još slađi, nego i zato da se napokon Dinamo okrene novoj sezoni, izazovima koji slijede, vrlo brzo. Vjerujemo da će tada neki u klubu i 'izići iz ormara', konačno javnosti predstaviti ideje i vizije tog 'novog Dinama', svatko u svom sektoru. Jer ovako, uz 'zakon šutnje', planovi za ljeto još uvijek djeluju mutno, kao da je Dinamo u raskoraku i niti sam ne zna kojim bi putem krenuo! Iščekujući bilokakav potez koji će demantirati i potvrditi suprotno.



Tagovi

Igor BišćanGNK DinamoDario ŠimićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti