Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Dinamo više od dva mjeseca nije pobijedio izvan Zagreba! Bišćan je svjestan da ga čeka težak posao

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 23.04.23. | 08:00

U tri utakmice otkad je Bišćan na klupi, Dinamo je odigrao tri sasvim različite predstave. Problema je u momčadi, očito, puno, a čak petorica igrača imaju dva žuta kartona i u opasnosti su da propuste derbi

Tri utakmice, tri sasvim drukčije predstave Bišćanove momčadi. Protiv Lokomotive pobjeda u neizvjesnoj utakmici, u kojoj je Dinamo na trenutke bio dobar, na trenutke slab, a Lokomotiva imala pred sam kraj nekoliko prilika, u kojima je mogla spriječiti Dinamovu pobjedu, ali su se Modri nekako izvukli (2:1). Protiv Slavena Belupa potom, jedna uvjerljiva partija, agresivan, razigran, efikasan Dinamo, siguran trijumf (4:0), koji je najavio u Maksimiru bolje dane i rast forme. No, onda opet utakmica u Puli, remi bez golova i bez pravih Dinamovih šansi, utakmica s puno pogrešaka Bišćanovih igrača, bez prave napadačke ideje, utakmica u kojoj je Istra bila rastrčanija, agresivnija, odlučnija, bliža pobjedi... Utakmica, koja je ponovno zabrinula mnoge i još jednom potvrdila da Bišćan ima puno problema u momčadi.

Prvi je, svakako, taj što je Dinamo postao apsolutno neuvjerljiv izvan Maksimira. Dinamo više nije momčad koje se suparnici u HNL-u boje, koja sam izlaskom na teren ulijeva strah strahopoštovanje. Naime, u zadnja dva mjeseca Dinamo je na gostovanjima pobijedio tek Lokomotivu (2:1) u već opisanom scenariju, gdje nije bio odveć bolji, ali je u Bišćanovu debiju imao i sreće, domaćini su promašili dosta toga i propustili otrgnuti još poneki bod Modrima. No to je Kranjčevićeva, tek nekoliko tramvajskih stanica od Maksimira, a čim odu malo dalje, nastaju pravi problemi. Naime, izvan Zagreba Mori nisu pobijedili već više od dva mjeseca, što je stvarno nevjerojatan podatak. Dva poraza u Šibeniku, remi i poraz bez postignutog gola u Puli, bod u Velikoj Gorici, to su rezultati koje Dinamo pruža od sredine veljače na utakmicama izvan Zagreba.

A to nije samo puki statistički podatak, već potvrda da ovaj Dinamo više nema više onu moć da može s pola snage pobijediti, čim je protivnik agresivniji, igra maksimalno u poznatim, domaćim uvjetima, Modrima to predstavlja sve težu enigmu. I teško, jako teško zabijaju golove, a još teže dolaze do pobjede. U Maksimiru je Dinamo ipak nešto drugačija, uvjerljivija momčad. Spomenimo samo da Bišćanovu momčad do kraja prvenstva očekuju još tri gostovanja protiv najvećih rivala, Hajduka, Osijeka i Rijeke. Može li Dinamo u tim utakmicama prekinuti taj negativan niz?

Bišćan, naravno, nije glavni krivac za te oscilacije i amplitude u momčadi, naslijedio je takvo stanje, iz utakmice u utakmicu jasno je da je Dinamo nesređena, raštimana momčad, za koju je teško znati što će ponuditi kad istrči na teren. Činjenica da se ne može nametnuti Istri, koja igra dobar nogomet i zaslužuje pohvale, samo govori da je pred novim trenerom puno posla. Dio mora raščlstiti već sad, dio će moći tek na ljeto.

"Trebamo biti realni, više od ovoga nismo ni zaslužili." priznao je Bišćan nakon pulskih 0:0, svjestan da ga čeka puno posla i teških odluka. No, prvo i osnovno jest - matematički osvojiti naslov. To bi Dinamo mogao napraviti za tjedan dana na Poljudu, no, pitanje je kako, ako na gostovanjima Bišćanova momčad djeluje tako neuvjerljivo? Ono što Bišćan svakako može pokušati, jest malo rotirati momčad, pokušati s nekim novim rješenjima. Jer, u sve tri utakmice na teren je poslao istih udarnih 11, što je često u prošlost bila rijetkost. Nema Bišćan širok kadar i previše rješenja, ali to ne znači da ne može pokušati. Rukavina, Gurlica, Bulat, Bočkaj..., to su igrači koji mogu dobiti šansu, možda donesu neku svježinu, novu energiju u momčad. Prva zamjena sigurno je prinudna, Ristovski je u Puli dobio treži žuti karton i propustit će u srijedu utakmicu s Varaždinom.

"To je realanost, morat ćemo prije ili kasnije igrati bez tih igrača, koji imaju kartone.", kazao je Bišćan, koji će protiv Varaždina, vjerojatno, u vartu gurnuti Moharramija. A još petorica igrača, Baturina, Mišić, Bočkaj, Ljubičić i Perić imaju dva žuta kartona i prijeti im opasnost da propuste derbi na Poljudu. Dakle, u preostalih šest utakmica vidjet ćemo, makar silom prilika, neka nova rješenja, neke nove igrače u većoj minutaži, Bišćan, jednostavno, mora tražiti izlaz iz ove situacije, koliko god on za nju bio najmanje kriv. Naslijedio je momčad u takvom stanju i mora vratiti onaj poznati Dinamov gard, onu moć, koju je imao još ne tako davno, čak i prvom dijelu sezone. Mora vratiti Dinamo, koji će pobjeđivati i izvan Maksimira i Zagreba. Možda već u Splitu za tjedan dana? To bio apsolutni bingo, dvije muhe jednim udarcem, tirjumf na Poljudu i konačni naslov prvaka.

No, prvo treba pobijediti Varaždin. Iako se igra u Maksimiru, neće biti Dinamu jednostavno. Zapravo, nitko ne može predvidjeti kako će Modri odigrati tu utakmicu, hoćemo li vidjeti izdanje protiv Slavena ili ono iz Pule. Ipak, jasno je da je pobjeda jedino rješenje, Dinamu treba što prije ta potvrda naslova, jer tek tada Bišćan može krenuti u konačno rješavanje problema u momčadi. Dobra je stvar što ih je, očito, svjestan, realan je u komentarima igre, ne traži alibije. A to je prvi korak prema rješenju, koje će Bišćan, valjda, uskoro pronaći.



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanHNLHrvatska nogometna ligaIstra 1961

Ostale Vijesti