Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Trijumf u derbiju neće značiti puno za Osijek ako ne padne Šibenik

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 29.08.22. | 08:31

Puno odgovora dobit ćemo tijekom ovog tjedna kada se finišira prijelazni rok. Šitum bi danas trebao postati igrač Osijeka, Beljo za sada ostaje barem do zime a čini se kako bi Dinamo mogao aktivirati zanimanje za Barišića.

Trebalo bi dobro zaroniti u brojke pa pronaći utakmicu u kojoj je Osijek, Bjelica ili neki od igrača “bilo-plavih” ušao u derbi s posljednjeg mjesta. Vjerojatno i kada su se u onim vremenima borili za ostanak nisu bili zadnji. Taj uteg oko vrata i teret na leđima nije mogla amortizirati sjajna atmosfera Gradskog vrta, niti psihologija kojom su se u svlačionici bavili prošlog tjedna. Nisu zaboravili igrati, pokazalo je to prvo poluvrijeme, no breme od šest utakmica bez pobjede pritislo je Osječane koji u drugom poluvremenu praktički nisu prelazili centar.


“Lega moj, ne znam kako smo ovo izdržali”, požalio se jedan od kroničara Osijeka nakon utakmice.

Jasno je kako Osijek nije pravi, da nedostaje tu još puno stvari ali derbi s Hajdukom pokazao je da se dižu iz krize. U Maksimiru su uzeli malo samopouzdanja, u Gradskom vrtu ga pretvorili u tri boda. I ispunili cilj.

Do vodstva su stigli na krilima inspiriranog Kleinheislera koji se rugao s Hajdukom, a zadržali ga zato što imaju reprezentativca na golu. I obilje sreće. Dva poništena gola Hajduka i nesavladivi Ivušić donijeli su Osijeku ono što je nedostajalo; pobjedu za izlaz iz tunela.

Ne treba sada tražiti dlaku u jajetu i naglašavati to drugo poluvrijeme, jer odgovor na pitanje zašto se Osijek povukao je više nego kompleksan. Na dobrom tragu bio je Nenad Bjelica koji je jasno rekao da u mentalnoj blokadi u kojoj se Osijek nalazi, nesvjesno povlačenje u krilo svog vratara nije nešto neuobičajeno.

“Nismo se dogovorili u poluvremenu da ćemo igrati na taj način. Jednostavno je tako ispalo”, kao da se pravdao Bjelica nakon utakmice. Nije trebao. Osijek je u derbiju uzeo ono što im je trebalo kao ozeblom sunce. Da, razumljivo je kako navijači nisu navikli da Osijek ne izlazi iz kaznenog prostora i da imaju tek 25 posto posjeda, ali sila Boga ne pita.

No, jasno je kako tri boda protiv Hajduka neće puno značiti ako Osijek to isto ne učini protiv Šibenika u sljedećem kolu na Gradskom vrtu. Još će neko vrijeme svaka utakmica biti kvalifikacijska dok se ne nadoknadi ono što je Osijek propustio u uvodu prvenstva. I dobro da su u svlačionici svjesni imperativa koji imaju u sljedećim utakmicama. Osijek jednostavno mora bolje od ovoga. Uz ovakvu kvalitetu u svlačionici i atmosferu na tribinama; Osijek mora krenuti sa serijom pobjeda. To se od njih očekuje. Jer, u protivnom će dati za pravo svim silnim kritičarima kojih je svakim danom sve više.


Puno odgovora dat će ovaj tjedan u kojem se finišira prijelazni rok. Već danas bi novi igrač Osijeka trebao postati Mario Šitum koji je dogovorio sve detalje, čeka se liječnički pregled. Od presudne važnosti bit će zadržati Diona Drenu Belja koji je unatoč lošim igrama Osijeka već na pet HNL golova čime je dokazao da je zadržao kontinuitet od lani. Eventualno bi Osijek mogao ostati bez Barišića koji je već jednom nogom bio u Maksimiru, ali tada je Dinamo naglo odustao. Nakon ozljede Šutala u Šibeniku, ne bi se iznenadili da Dinamo ponovno krene u smjeru stopera Osijeka koji je i jučer odigrao dobru utakmicu. U svakom slučaju, puno je to stavki otvorenih ali dojam je da se u Gradskom vrtu nekako lakše diše nakon derbija. Uostalom, pjesma iz svlačionice nakon utakmice dosta sugerira o količini stresa s kojim se nose igrači Osijeka i značaju nedjeljnog trijumfa nad Hajdukom.


HNL, 7. kolo

Petak, 26. kolovoza

Gorica – Istra 1961, 0:2

Subota, 27. kolovoza

Lokomotiva - Slaven Belupo 0:1

Rijeka - Varaždin, 1:2

Nedjelja, 28. kolovoza

Šibenik – Dinamo 1:2

Osijek – Hajduk 2:1



Tagovi

NK OsijekHajdukDerbiHNLNenad BjelicaGradski vrtLaszlo KleinheislerIvica IvušićNK Šibenik

Ostale Vijesti