Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Tribine ne mogu donijeti pobjedu, Dinamo nije preskočio Hajduk, Jakirović u nemilosti navijača!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.02.24. | 19:15

Petković je dvaput vraćao Dinamo iz minusa, ali na kraju Dinamo nije uspio dalje od remija (2-2) u pravom nogometnom ambijentu

Od Lokomotive do Lokomotive trajala je Dinamova renesansa ovog proljeća, od onih 0-3 u Maksimiru do 2-2 u Kranjčevićevoj, uz spektakularno prvo poluvrijeme! Opet su Modri 'pali' tamo gdje se nisu nadali, a da nije bilo Brune Petkovića, koji se dvaput ukazao kad je trebao, ponovno bi grdo stradali. Dvaput je Lokomotiva vodila, Dinamo izgledao tragično, dvaput je Petković vratio Modre u život. Ali, više od toga nije išlo. Nije Dinamo uspio prestići Hajduk na ljestvici, nastavlja se borba za naslov po principu 'tko manje'.

Prepuna je bila Kranjčevićeva, unatoč kiši, koja je baš prije gradskog derbija odlučila pokvariti spektakl. Nije uspjela, pao je rekord Kranjčevićeve kad su u pitanje Lokomotivine utakmice, na tribinama se stajalo, Istok i Zapad uglas su navijali za Dinamo, atmosfera je, definitivno, bila šampionska. I kao da su Dinamovi igrači istrčali misleći da su već pobijedili, da će se Lokomotivinim mladićima 'stisnuti gaće' kad vide takav ambijent.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, brzo su Modri shvatili da publika može biti vjetar u leđa, ali ne može zabiti gol i doijeti pobjedu, ne može nokautirati suparnika. Ako je ona utakmica protiv Gorice bila ponajbiolje izdanje Dinama u HNL-u, onda prvih 38 minuta u Kranjčevićevoj spada u najlošije predstave Dinama. Nijedan udarac na gol, teško su Jakirovićevi igrači spajali dva-tri dodavanja, Lokomotiva je bila čvršća, brža, pokretnija. Čak bismo bez ustezanja mogli reći da je Dinamo bolje izgledao u većem dijelu one šokantne utakmice, kad je Lokomotiva u Maksimiru slavila 3-0 prije 20-ak dana. Tada su Petković i društvo imali neke prilike, ovdje su bili potpuno sterilni. Sergej Jakirović odlučio je na klupi ostaviti jednog od najboljih igrača u zadnje vrijeme, Takura Kaneka, vratio je u prvih 11 Darija Špikića. Silvijo Čabraja, pak, zbog problema s okom morao je na zagrijavanju zamijeniti Marina Leovca i u 'vatru' poslati Žilinskog.

Ne samo da nije funkcionirala Dinamova prednja linija, nije svoj dan imala ni obrana. Curilo je na sve strane, od Ristovskog do Ogiware, nesigurni su bili Perković i Živković, uz puno nervoze, iskoristio je to već u 18.minuti Krivak. Duga lopta Smakaja iz svog šesnaesterca, Perković se popiknuo, Krivak izišao sam pred Zagorca i rutinski ga matirao. Nije Dinamu pomogla ni ta glasna podrška tribina, nije Modre trgnuo ni taj pogodak, na terenu smo gledali jednu anemičnu, bezidejnu, naizgled i bezvoljnu momčad. A Bruno Petković bio je u tom periodu jedan od najlošijih na terenu, dao je paralelnu loptu za kontru Lokomotive, koja je zamalo donijela drugi pogodak. Imao je Krivak još jedan zicer, radio je pomutnju u Dinamovoj obrani, bila je Lokomotiva blizu drugog pogotka. Dinamo, očajan, grozan.

No, onda kao da je netko stisnuo neki prekidač, prva akcija 'starijeg brata', Špikić je prošao po desnoj strani, odigrao povratnu loptu. Petković je nakon puno lutanja po krilu, centru igrališta i svuda gdje nije trebao biti, konačno bio tamo gdje treba, u šesnaestercu. Nije najbolje pucao, ali uz odbijanac lopta je našla put do mreže. Bila je 38. minuta, prvi udarac Dinama prema golu, Petković je vratio momčad u život. Tada se Dinamo probudio, krenuo po drugi gol, ali ga je primio. Opet se Krivak prošetao kroz obranu, opet Smakaj bio asistent, a Duje Čop još jednom zavio Dinamo u crno. Kakvi propusti, prodali su 'lokosi' malonogometnu akciju neopreznim dinamovcima. Bila je već sudačka nadoknada, činilo se da će Lokomotiva opet s prednošću na odmor, ali opet se ukazao Petković. Baturina je centrirao, Petković glavom pogodio iza Čavline. I još jednom dao 'kisik' Modrima, nakon što je, rekli smo, bio jedan od najlošijih na terenu, ali desetak minuta bilo je dovoljno da pokaže klasu.

U nastavak su Modri ušli odlučnije, razigrao se Hoxha, dvaput prošao po lijevoj strani, jednom je loša bila završnica Ristovskog, drugi put Bulata, sam Hoxha promašio je zicer, s pet-šest metara pucao pokraj gola. Lokomotiva je zaprijetila tek jednom, nakon velike pogreške Zagorca, koji je domaćima dao loptu u noge, nisu uspjeli iskoristiti taj poklon. Mijenjao je Jakirović, izvadio Špikića i Sučića još na poluvremenu, kasnije Hoxhu, Mišića i Baturinu, ubacio Kaneka, Bulata, Ademija, Vidovića i Kulenovića, pokušao u završnici doći do trijumfa s dvojicom napadača, no zamjene nisu donijele ništa. Pritisak Dinama bio je jalov, tek poneki udarac s distance, Lokomotiva se uspjela obraniti i uzeti Dinamu već pet bodova ovog proljeća.

Na kraju utakmice s tribine je netko bacio plastičnu čašu piva, i to s ove 'mirnije' zapadne tribine, prema Jakiroviću, dobio je i zvižduke na odlasku s terena. Čeka ga opet neizvjesnost, sigurno.

Lokomotiva - Dinamo 2-2

Zagreb. Stadion: Kranjčevićeva 4950. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo) i Deni Grofelnik (Valpovo). VAR: Ivan Bebek (Rijeka); AVAR: Ivan Starčević (Bjelovar).

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Bartolec (od 46. Vranjković), Mersinaj, Kalaica, Žilinski– Smakaj (od 63.Fetai), Marić – Krivak (od 58.Šotiček), Mudražija, Goričan – Čop (od 81.Canjuga). Trener: Silvijo Čabraja.

Dinamo (4-1-4-1): Zagorac – Ristovski, Živković, Perković, Ogiwara – Sučić (od 46.Bulat)– Špikić (od 46.Kaneko), Mišić (od 77.Kulenović), Baturina (od 62.Ademi), Hoxha (od 62. Vidvoić) – Petković. Trener: Sergej Jakirović.

Strijelci: 1-0 - Krivak (18., Smakaj), 1-1 - Petković (40., Špikić), 2-1 - Čop (45., Smakaj), 2-2 - Petković (45., Baturina).

Žuti kartoni: Krivak; Ristovski, Petković, Kaneko, Kulenović.



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaHNLBruno PetkovićSergej JakirovićSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti