Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tri razloga zašto: Riječani imaju na čemu temeljiti optimizam uoči ogleda s Hajdukom!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 04.02.23. | 11:55

Jakirović zna kako do pobjede na Poljudu, a Rijeka bi eventualnom pobjedom ugasila snove svih Splićana.

Nogometaši Rijeke ove nedjelje gostuju na Poljudu gdje će zaključiti 20. kolo HNL-a protiv svojeg najvećeg rivala Hajduka. Iako su Splićani drugi na prvenstvenoj tablici, a Riječani tek osmi, Jakirovićeva momčad ima razloga za optimizam ususret Jadranskog derbija. Jasno, ulogu velikog favorita ima domaći sastav, ali to odgovara Riječanima koji u ovom ogledu nemaju što za izgubiti.

U posljednjem kolu Rijeka je svladala Šibenik, dok je Hajduk teško stradao na Aldo Drosini. U posljednjih 10 međusobnih ogleda na Poljudu, Rijeka je pet puta slavila, upisali su tri poraza, dok su dvije utakmice završile rezultatom 1:1. Zanimljivo, Riječani su više gostujućih pobjeda ostvarili samo protiv Istre 1961, što jasno sugerira da im Poljud 'odgovara'.

1.SERGEJ JAKIROVIĆ

Osijek, Hajduk i Inter Zaprešić tri su kluba protiv kojih Sergej Jakirović ima najviše utakmica na 'kontra bandi'. Zanimljivo, najslabiji učinak ima protiv Intera, zatim slijedi Osijek, dok je najbolje rezultate ostvarivao baš protiv Hajduka. Pamti Sergej prvi dolazak Gorice u Split i pobjedu njegove momčadi 2:0, pamti i 3:0 slavlje u Turopolju kojeg su potpisali Miya (dva pogotka) i Zwolinski, ali pamti i svoju posljednju utakmicu protiv Hajduka u kojoj je njegova momčad tadašnja momčad upisala ogroman 6:0 poraz. Motiv, sigurno, neće biti problem, kako treneru, tako i cijeloj momčadi.

U prve dvije utakmice u nastavku sezone Rijeka je prvo remizirala s Osijekom, da bi onda 'na mišiće' izborila pobjedu protiv Šibenika. Iako su gotovo 80 minuta imali igrača više, Jakirovićeva družina do pobjede je došla tek u samoj završnici kad je sjajno petom zabio Obregon. Situacija je bila rubna, ali nakon podulje analize je ipak ustanovljeno kako je pogodak regularan. Pričao je kasnije trener Rijeke kako teren nije bio lagan te da je zadovoljan željom i angažmanom svoje momčadi, ali protiv Hajduka mu to neće biti dosta da ostvari pozitivan rezultat. Ali, dobra stvar po njega je ta što on to jako dobro zna, baš kao što to jako dobro zna i cijela momčad.

Iako je u prve dvije utakmice startao s istih 11, mnogi vjeruju kako će se za utakmicu protiv Hajduka odlučiti za malo pragmatičniju momčad i pristup. Dakle, Profa bi mogao iznenaditi, dok je Leko u najavi utakmice dao nagovijestiti kako se u igri njegove momčadi neće puno toga promijeniti. Ako momčad bude pratila trenera i s istim žarom kakvog on ima u sebi istrčala na teren, pozitivan ishod ne da ne bi mora, već sigurno neće izostati!

2. ČOVJEČE, NE LJUTI SE

Sezona je 08./09., Hajduk dolazi na Kantridu u 30. kolu HNL-a kao drugoplasirana momčad prvenstva. Kolo ranije minimalni poraz nanio im je Varteks na Poljudu što im je poprilično zakompliciralo borbu za naslov prvaka pa im je tako pobjeda u tom ogledu bila neophodna. Dinamo je u ranijoj utakmici tog 10. svibnja svladao Šibenik, stoga je pobjeda Bilih bila imperativ. Bila je to tvrda utakmica, gosti su poveli pogotkom Vejića u 75. minuti, ali je u konačnici Rijeka preokrenula rezultat, a konačnih 2:1 postavio je Ahmad Sharbini na asistenciju brata Anasa u 93. minuti. Tih je godina Hajduk bio puno bolji od Rijeke, tragali se za načinom kako da prekinu dominacija Dinama, a porazom na Rujevici – vratili na početak.

Mjesto radnje sada nije Kantrida, već Poljud, ali kada bi ishod bio identičan, odnosno kad bi Rijeka kojim slučajem slavila, Hajduk bi se, usprkos relativno dobrim izvedbama ove sezone, vratio na početak, a prvenstvo bi se, praktički početkom veljače, odlučilo. Jer, kad bi Rijeka slavila, a prethodno Dinamo pobijedio Slaven Belupo, tada bi Plavi, s utakmicom manje, imali 10 bodova više! A tu prednost će teško ispustiti…

Oglas

Hajduk - Rijeka


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Ova sezona je za Riječane praktički već sad bačena u vjetar. Iz Kupa i Europe su davno ispali, u prvenstvu su bliži dnu nego vrhu, a prilično je upitno hoće li se izboriti plasman u prve četiri momčadi što je sada glavni cilj. Hajduk je ove sezone dvaput svladao Rijeku, u obje su utakmice bili dominantniji, ali kada bi ih u nedjelju Rijeka, pred prepunim Poljudom uspjela pobijediti, onda bi se u Splitu već od ponedjeljka mogli krenuti spremati za sljedeću sezonu i umjesto toga što se događa u Dinamu, više biti fokusirani na to da ih Osijek ne prestigne. Koji, usputno rečeno, igra sve bolje i bolje…

3. „LOW RISK, HIGH REWARD“

Ono što je najbolje za Riječane u ovom ogledu je doslovno to da nemaju što za izgubiti. Osmi su, promijenilo se pola momčadi u manje od dva mjeseca, Jakirović je tek stigao te je izgradnja njegove Rijeke u početnoj fazi. Rijeka, dakle, dolazi potpuno opuštena, a eventualni poraz sigurno neće ništa promijeniti u dugoročnim planovima koje imaju svi u klubu.

Ako kojim slučajem Rijeka pobijedi, što nije nerealno, naročito nakon Hajdukove najslabije partije ove sezone u prošlom kolu protiv Istre 1961, onda bi se momčad s Kvarnera napunila ogromnim samopouzdanjem te više ne bi sumnjali u sebe ni najmanje. Izraz 'low risk, high reward' koristi se kad u nešto malo uložiš, a možeš puno dobiti zauzvrat. Šanse da će se sve odviti onako kako ti to želiš nisu najveće, ali nisu ni nepostojeće.

Igra se derbi, a momčad je neopterećena. I silno motivirana, da ne bi bilo zabune. Jakirović zaista ne može tražiti više od toga…



Tagovi

HNK RijekaRijekaJadranski derbiHajduk

Ostale Vijesti