Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Tri razloga zašto: Hajduk si ne može priuštiti kiks protiv Rijeke u lovu na prvo mjesto

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 04.02.23. | 09:00

Hajduk je trenutno kvalitetnija momčad od Rijeke čemu u prilog idu i brojke, a podrška navijača prije i nakon poraza u Puli i već 20 tisuća prodanih ulaznica za Jadranski derbi mora im biti samo dodatni vjetar u leđa

Sprati gorak okus poraza u Puli primarni je cilj Splićana u utakmici s Rijekom. Kolo prije iskoristili su hajdukovci kiks Dinama i trebali tek održavati tu bodovnu razliku do idućeg puta kad uhvate ih na krivoj nozi. Međutim, dogodilo se ono što su najmanje očekivali i sad ih doma čeka popravni, a s druge strane i nada da će rivali opet se negdje naći na krivoj nozi.

Rijeka na Poljud ne dolazi kao ranijih godina, naprotiv ove sezone gledamo jedno od najlošijih izdanja kluba s Kvarnera u povijesti. No, promjene koje su napravili ove zime pozivaju i Splićane na oprez. Ozbiljnu štetu nanijela im je Istra 1961, a što bi tek napravili Rijeka koja gleda Hajduk kao najvećeg rivala kad bi dobili priliku. Zato Hajduk danas ne može sebi priuštiti ništa osim pobjede, a i evo tri razloga zašto moraju.

1. NAVIJAČI

Nije floskula da baš navijači budu na prvom mjestu pogotovo nakon prošlog kola u kojem su pomogli rušenju rekorda posjećenosti Aldo Drosine. Ljudi dolaze iz svih krajeva pratiti Hajduk na utakmicama i najmanje je čime se igrači mogu odužiti trudom i zalaganjem na terenu, a onda i pobjedom. Trenutno brojač članova broji 55 tisuća, a zarada od članarina je 866 tisuća eura.

Dodat ćemo tome još malo brojki i podsjetiti da je Hajduk u petak objavio da je prodano preko 20 tisuća ulaznica za Jadranski derbi. Samo još jednom podsjetnik, hajdukovci su pretrpjeli težak poraz u Puli, a na stadion još uvijek mogu samo pretplatnici i članovi. Promijenila se odluka da to mogu i članovi iz prošle godine.

Gledajući brojke i rekorde koji se ruše jasno je zašto nije floskula da navijači budu na prvom mjestu razloga. Klub je tu zbog njih, a najmanje što igrači mogu pružiti nakon svega što navijači daju su pobjede, trud i zalaganje na terenu.

Oglas

Hajduk - Rijeka


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

2. KVALITETA

Hajduk je u ovom trenutku kvalitetnija momčad od Rijeke, a i tome u prilog idu brojke. U zadnjih deset utakmica osam puta je slavio Hajduk, a otkako se vratio u Split Marko Livaja je postao noćna mora navijača Rijeke.

Drugi pokazatelj je tablica ove sezone. Hajduk je na drugom mjestu s 38 bodova, dok je Rijeka na osmom s 19 bodova. Dugo nije bila takva razlika između jadranskih rivala, a niz loših poteza krajem prošle sezone doveo je Rijeku u nepovoljnu poziciju.

Činjenica je da su promijenili trenera s kojim još nisu poraženi, riješili su se igrača koji nisu zadovoljili, doveli neke prinove, dobili iz Dinama par igrača, ali sve je to još daleko od onog nivoa koji su pokazivali prijašnjih godina. Hajduk je jednostavno i ovog puta favorit i sve osim pobjede Splićana ulazi u fenomene. Bijeli žele prvo mjesto, a da bi došli do njega više nemaju prava na kiks.

3. IVAN LEKO

Hajduk je, kao i Rijeka, na zimu promijenio trenera. Dolaskom Ivana Leke znali smo da će se puno toga promijeniti u igri Hajduka, ali isto tako da će trebati određeno vrijeme da se te ideje implementiraju. Leko je donio je jednu novu energiju i pokazao na pripremama što očekuje od svoje momčadi. Igra visokog intenziteta ili kako on voli kazati da igrači 'padnu mrtvi od umora na kraju utakmice'.

No, dolaskom natjecanja pokazalo da ta igra baš i nema još realno uporište za odigrati je. Nedostaje Leki nekoliko igrača koji bi mogli iznijeti tu ideju od stoperskih pozicija, preko bokova i veznog reda. Najviše mana isplivalo je u Puli kad je Istra 1961 iskoristila sve manjkavosti koje su igrači Hajduka prikazali.

Ipak, Leko najavljuje da će njegova momčad svakog dana biti sve bolja, a rezultati koje Leko ima iza sebe dosad u karijeri daju mu za pravo. Hajduk dugo na klupi nije imao trenera njegovog renomea i u ovom trenutku najvažnije je svih aktera da mu pruže podršku u radu. Dugoročno njegova ideja bi na Poljud mogla donijeti dobre rezultate, a nakon Pule i sam je prepoznao što je bilo krivo i već protiv Rijeke bi neke sitnice mogao promijeniti.



Tagovi

HajdukIvan LekoJadranski derbiHNK RijekaSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti