Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Tri pitanja za britanskog milijardera koji United želi vratiti u nogometni vrh

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 26.12.23. | 13:02

Pred njim je opsežan i delikatan posao, a pod koji spada vraćanje srozanog imidža, punjenje trofejnih vitrina i slaganje jasne hijerarhije

Paket od 25 posto dionica Man. Uniteda nosti će ime Jima Ratcliffea – čovjeka koji je odlučio kockati se s klubom za kojeg se misli da je začaran otkako je Alex Ferguson mahnuo na pozdrav. Britanski milijarder je, kako sam otkriva, dugogodišnji navijač i, da malo karikiramo, oduvijek mu je bio san postati vlasnik kluba. Međutim, pred njim je opsežan i delikatan posao, a pod koji spada vraćanje srozanog imidža, punjenje trofejnih vitrina i slaganje jasne hijerarhije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Neodgovorenih pitanja je mnogo, a za početak, treba donijeti odluku o potrošnji u zimskom prijelaznom roku? Doduše, cijeli posao oko kupnje dionica Uniteda službeno će biti gotov u veljači, a tada će prozor za dovođenje pojačanje biti gotov, a to znači da bi Glazeri trebali zagrabiti u džep. Realnije je, međutim, da se treneru Eriku ten Hagu pojasni kako bi trebao biti kreativan tijekom prijelaznog roka i da mu se neće otvarati bogzna kakav budžet u siječnju. Uostalom, nizozemski strateg je već najavio kako neće biti skupocjenih zimskih prinova.

Stoga bi aktualna momčad trebala iznijeti sezonu do kraja u istom sastavu.

Iduće bitno pitanje je – što se Ten Hagom? Iako Nizozemac ne producira očekivane rezultate, vrhuška kluba je do sad blagonaklono gledala na njegovu razočaravajuću gažu i izuzev medijskih naklapanja, njegov posao, zapravo, niti u jednom času nije došao u pitanje. Ten Hagov United je porazom od West Hama zabilježio najviše poraza u startu sezone još od 1930. Vragovi su pobijedili u tek jednoj od posljednjih sedam utakmica, a ukupno su izgubili u 13 od 26 ogleda u svim natjecanjima ove sezone. United je trenutno osmi, s 12 bodova manje od vodećeg Arsenala i osam bodova od četvrtog mjesta. Europski nogomet se na proljeće neće igrati na Old Traffordu, United je posrnuo u Ligi prvaka u kojoj nije uspio izboriti ni odlazak u Europsku ligu. Povrh toga, ni igra nije nešto što ulijeva optimizam.

Neki Ten Hagovi prethodnici su letjeli iz kluba i za puno manje od ovoga...

Reuters/Lee SmithReuters/Lee Smith

Ostane li, pak, na klupi, onda će Nizozemac u dogovoru s klubom morati odlučiti što sa skupocjenim Jadonom Sanchom. U teoriji, kada bi engleski ofenzivac ponudio javnu ispriku zbog objava na društvenim mrežama u kojima je istaknuo kako ispada žrtveni jarac, vjerojatno bi ga Ten Hag vratio u momčad. U stvarnosti, previše vremena je prošlo, a ni Sancho ni Ten Hag ne odustaju od svojih principa i jasno je da mora doći do razlaza – ili će Sancho napustiti klub na zimu, ili Ten Hag, a trenutno je bliža ova prva opcija. A to bi moglo biti cjenovno dosta papreno za klub.

United je na ljeto 2021. na račun dortmundske Borussije uplatio 85 milijuna eura za Sanchove usluge, a uslijed slabijih izdanja i protjerivanja u drugu momčad, njegova vrijednost doživjela je osjetnu devalvaciju – Transfermarkt ga danas cijeni na tek 25 milijuna eura. Stoga je pitanje koliko bi preko toga mogli dobiti za 23-godišnjaka.

REUTERS/Phil NobleREUTERS/Phil Noble

Pred Ratcliffeom i njegovim ljudima je ozbiljan i mukotrpan proces. Ali i teške odluke. Ono što, međutim, može radovati navijače Uniteda je što u klub dolazi ozbiljan biznismen koji zna kako jedna uspješna kompanija mora biti posložena. Uostalom, već je u najavi dolaska najavio da se neće libiti uprijeti prstom u krivce i odrađivati „prljavi” posao.

Iako je komercijalni uspjeh klub osiguravao dovoljna sredstva da se osvajaju trofeji na najvišem nivou, taj potencijal nije do kraja otključan u posljednje vrijeme. U klub ćemo donijeti globalno znanje, ekspertizu i talent INEOS Sportske grupe kako bi potaknuli napredak kluba. Planiramo se dugoročno zadržati u klubu i prepoznajemo sve izazove i teški posao koji nam predstoji, a s kojim ćemo se rigorozno, profesionalno i strastveno uhvatiti u koštac”.



Tagovi

Manchester UnitedJim RatcliffeErik ten HagJadon SanchoPremier liga

Ostale Vijesti