REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Eriče, kuda plovi ovaj brod?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.12.23. | 09:27

Ten Hag ponosi se svojom čeličnom rukom, načinom vođenja momčadi i kluba u kojemu nema popusta za nikoga, ali Nizozemcu bi trebali biti odbrojani dani. Momčad očito više ne reagira na njegove „podražaje“, znatno je olakšao klupski račun, a igra je nikakva, kao i rezultati

Manchester United već godinama ne pripada europskoj nogometnoj aristokraciji. Godine strahovlade daleko su u retrovizoru Crvenih vragova koji su u nekoj centrifugi, zatvorenom ciklusu koji izgleda otprilike ovako: trošenje hrpetine novca na ljeto – nabujali optimizam uslijed nekoliko vezanih pobjeda – povratak u gorku realnost.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nova otužna večer i poraz protiv Bayerna na Old Traffordu samo su dodatno potvrdili ono što navijači engleskog velikana odavno znaju - United nije opremljen za borbu s europskim teškašima.

Želja igrača engleskog sastava se ne može poreći, oštrih startova na noge Bavaraca nije nedostajalo, ali to je korištenje niželigaške taktike koja kaže da „ako već ne možeš igrom parirati, onda protivnika možeš barem pretući“. Doduše, nije se to toliko osjetilo na statističkom planu, budući da je United imao tek jedan prekršaj više od Bayerna, ali intenzitet tih duela je bio debelo na strani domaćina.

Ali ne može se agresijom do rezultata. Ne kada imaš skupocjenu svlačionicu kakvu ima United. A tu je i jedan puno veći problem. Na stranu činjenica da se United propisno osramotio ispadanjem iz Europe u konkurenciji Galatasaraya i Kopenhagena, ono što unosi tjeskobu njegovim obožavateljima je anemična i bezidejna igra. U situaciji kada Bayern dolazi na Old Trafford neopterećen rezultatom pa slijedom toga izabranici Thomasa Tuchela dobar dio utakmice provedu igrajući u ležernom izdanju, nogometaši domaćeg sastava nisu bili u stanju ozbiljnije ugroziti Nijemce ili ih izbaciti iz zone komfora. Cijela euro-sezona ti visi o niti, a ti ne možeš složiti tri smislene akcije na utakmici protiv indisponiranog protivnika.

Erik ten Hag ponosi se svojom čeličnom rukom, načinom vođenja momčadi i kluba u kojemu nema popusta za nikoga, ali Nizozemcu bi trebali biti odbrojani dani. Momčad očito više ne reagira na njegove „podražaje“, znatno je olakšao klupski račun, a igra je nikakva, kao i rezultati. Nizozemac je krenuo korektno na klupi Vragova, vješto je navigirao prema obećanoj zemlji, no sada se postavlja legitimno pitanje: kuda plovi njegov brod? United nema ni strategiju ni viziju kojom bi se približio ne europskom, nego engleskom vrhu, a borba za naslov prvaka u Premier ligi je miljama daleko.

Ten Hag je nakon ogleda protiv Bayerna jedva izustio pokoju riječ, no dojam je da bi bilo bolje i za njega i za klub da se nije ni pojavio na press konferenciji, pa čak i pod cijenu financijske kazne Uefe.

„Bili smo dobri, pogotovo u defenzivi, ali to nije dovoljno protiv momčadi kakva je Bayern. Oni imaju individualnu kvalitetu i jednim potezom završavaju utakmice“, rekao je Ten Hag i nastavio:

„Nismo Ligu prvaka izgubili u ovoj utakmici, to je svima jasno. Imali smo dobrih partija ove sezone, ali to nije bilo dovoljno za bolji učinak od ovog. Nismo zaslužili izgubiti posljednju odlučujuću utakmicu“, mazao je oči tko zna kome nizozemski stručnjak. A što o njegovoj momčadi misli ostali navijački puk otkrio je početak utakmice kada su gostujući navijači „počastili“ United povicima „Sra*** ste i to dobro znate“, da bi tijekom drugog dijela dodatno podboli domaće navijače i atmosferu pokličem „Je li ovo knjižnica“.

Malo je toga za što bi se čak i oni najoptimističniji mogli uhvatiti. Cinici bi rekli kako je United barem negdje završio među Top 4, misleći na Unitedov 'uspjeh' u natjecanju po skupinama Lige prvaka. Nije niti u prvenstvu stanje nešto ružičastije – šesto mjesto s 11 bodova manje od mrskog nemesisa Liverpoola koji sjedi na vrhu ljestvice. A upravo za vikend United ide na Anfield.

Ako je ikada postojao veći strah od gostovanja u gradu Beatlesa…



Tagovi

Liga prvakaManchester UnitedErik ten Hag

Ostale Vijesti