Goran Stanzl, Nel Pavletic, Luka Stanzl, Goran Kovačić / PIXSELL
Goran Stanzl, Nel Pavletic, Luka Stanzl, Goran Kovačić / PIXSELL

Treneri kao listopadna stabla: Osam klubova već je mijenjalo, preživjeli samo starosjedioci

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 24.10.23. | 08:03

Smjena Ivana Leke dovela je do toga da samo dva kluba uđu u 13. kolo s istim trenerima s kojima su odradili ljetne pripreme

Hajduk je jučer navečer objavio da Ivan Leko više nije trener seniorske momčadi. S obzirom na rezultate, ali još više i prikazanu igru splitskog kluba zadnjih tjedana, smjena Leke vjerojatno je malo koga iznenadila. Njegovog nasljednika uprava kluba pronašla je u Mislavu Karoglanu, koji se time vratio na klupu na kojoj je sjedio prije nego je smijenjen zbog dovođenja Leke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Otkazom Leki, Hajduk je postao već osmi klub u ovoj sezoni koji je promijenio trenera. S obzirom na to da još ni listopad nije gotov, možemo reći kako su HNL klubovi ove sezone pokazali prilično malo strpljenja sa svojim trenerima. Doduše, treba reći kako su Rijeka i Gorica nove trenere potražili zbog odlaska tadašnjih stratega, a ne zbog loših rezultata. Dapače, ove su momčadi hit prvenstva te zauzimaju 1. i 4. mjesto.

Što se ostalih smjena tiče, Dinamo je nakon lošeg ulaska u sezonu otpustio Igora Bišćana i s Rujevice odveo Sergeja Jakirovića. To je uzrokovalo lančanu reakciju te je Rijeka posegnula za Željkom Sopićem, a Gorica je umjesto njega dovela Dinka Jeličića.

Istra 1961 je već nakon tri kola otpustila Mislava Karoglana i dovela Davida Catalu, dok su Rudeš i Slaven Belupo Roberta Prosinečkog i Ricarda Moniza zamijenili za Tonija Golema i Roya Ferenčinu. Prije nego što je Leko dobio otpusno pismo u ruke, ceh očajne forme Osijeka platio je Stjepan Tomas, zajedno sa sportskim direktorom Ivicom Kuleševićem. Tomasa je zamijenio miljenik navijača Zoran Zekić, a upravo je on u svojem debiju srušio Leku. I defenzivnom klinikom ga ostavio bez udarca u okvir gola, što je samo pojačalo pritisak navijača i poziv na smjenu Leke krajem dvoboja.

Tako će 13. kolo prvenstva samo Varaždin i Lokomotiva dočekati s istim trenerima koji su ih i uveli u sezonu. A ono što je posebno zanimljivo, upravo su Mario Kovačević i Silvijo Čabraja najdugovječniji treneri u HNL-u bili i prije početka ove sezone. Čabraja je na klupi Lokomotive od svibnja 2021. godine, dok je Kovačević trener Varaždina od rujna iste godine. Dugoročna strategija u ovim klubovima očito postoji, a nakon svega, nije zgorega prisjetiti se rečenica Zorana Zekića, koji se u nedjeljnom izdanju HRT-ove emisije Stadion osvrnuo na prečeste smjene trenera u domaćem prvenstvu.

"Klubovi su surovi, to moramo reći. No, to je nešto što je prisutno u svim ligama. Nemoguće je da oni nisu dobro radili, ali nešto su promašili u strategiji ili da su radili možda baš bez podrške. Najviše u tome pate igrači, koji se moraju navikavati na nove ideje, nove karaktere i nove razgovore. Živit ćemo u dobroj vjeri da ćemo to promijeniti." (I.M.)



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLIvan Lekohrvatski treneri

Ostale Vijesti